Türkiye ziyaretimin her dakikası kıymetliydi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ziyaretimin her dakikası kıymetliydi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 12:01

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 22-24 Nisan tarihleri arasında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyareti Türk gazetecilere bu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye ziyaretimin her dakikası kıymetliydi.”

Haberin Devamı

Orta Doğu’daki çatışmalarla ilgili olarak bakış açılarının farklı olduğunu belirten Steinmeier, “Ancak Türkiye ile Orta Doğu’daki kalıcı barışın iki devletli çözüm ile mümkün olacağı konusunda hemfikiriz” dedi. “Bu yönde atılacak ilk adım, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki insanlara daha iyi insani yardım sağlanması olacaktır” açıklamasında da bulundu. Türkiye’yi ziyaret etmesinin iki ülke ilişkileri açısından önemine de değinen Steinmeier, “Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gitmek çok önemliydi. İki ülke NATO’da müttefik ve G20 üyeleri. Türkiye-Almanya olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var” diye konuştu. Gaziantep’te katıldığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının ve ardından Nurdağı ilçesinde depremzedeler için kurulan konteyner kenti ziyaretinin kendisini çok etkilediğinin altını çizen Steinmeier, şunları söyledi: “6 Şubat 2023’teki deprem Türkiye ve Suriye’de birçok can kaybına yol açtı. Depremden bir yıl sonra bölgeyi ziyaret etmek benim için de anlamlıydı. Hayatta kalan insanlar için çok hızlı bir şekilde barınma yerleri hazırlanmasını ve çocukların okullara gidebilmesinin sağlanmasını görmek sevindirici. Bölgedeki yeniden inşa çalışmaları ‘takdire şayan’. Almanya olarak depremzedeleri unutmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz.”
PERSONEL SAYISI ARTIRILDI
Alman lojistik şirketi DHL’nin İstanbul Havalimanı’ndaki merkezine yaptığı ziyarete de değinen Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, DHL ziyaretini de ele aldıklarını söyledi. Steinmeier, buranın hızlı hava kargo taşımacılığı sektöründe model olma özelliği taşıdığını ve Avrupa ülkeleri arasında AR-GE Merkezi kapsamında kurulan ilk Dijital Dönüşüm Ofisi’nin İstanbul’da olmasının da sevindirici olduğunu söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı, Türk vatandaşları için vize kolaylığı ya da genel olarak vize işlemlerinde ne zaman ilerleme kaydedileceği yönündeki bir soruya da Türkiye’deki başkonsolosluk personelinin sayısının artırıldığı ve işlem süresinin kısaltılması ve daha hızlı randevu alınabilmesi için çalışmaların yürütüldüğü müjdesini verdi. Steinmeier ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Türk Milli Futbol Takımı’nın da katılacağı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na beklediğini de söyledi.

BAKMADAN GEÇME!