Türkiye rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 12:03

7 bin civarında yayıneviyle 100’den fazla ülkenin temsil edildiği 67’nci Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, son gün etkinlikleriyle tamamlandı.

Haberin Devamı

Son günde fuara katılan Feridun Zaimoğlu, Dortmund’un Türk milli oyuncusu Nuri Şahin büyük ilgi görürken Türkiye Güzeli ve işkadını Aslıhan Koruyan Sabancı da hazırladığı muhteşem yemek kitabını tanıttı. Ünlü aşçı Selin Kutucular da yaptığı patlıcanlı pilav ve ev yapımı lokumlarla fuara renk ve lezzet kattı.

Türkiye rüzgarı


DORTMUND’un Türk milli futbolcusu Nuri Şahin ile yazar Feridun Zaimoğlu, fuarın ana sponsoru THY’nin çadırında kitapseverlerle buluştu. Büyük ilgi gören buluşmada ikili Eren Güvercin’in sorularını cevapladı. İstanbul’u soran arkadaşlarına, “Dünyanın en güzel kenti” diye tanıttığını kaydeden Şahin, çok kitap okuduğunu, her gün kitap bitiren futbolcu arkadaşları olduğunu ifade ederek “Biz futbolcular aptal değiliz” dedi. Başarılı futbolcu uyum konusundaki soruyu ise “Bizim kuşağın uyum konusunu geride bıraktığımızı düşünüyorum” diye cevapladı.

Bayern Münih taraftarı olduğunu kaydeden Feridun Zaimoğlu da “Uyum garip bir söz. Uyum, kimlik konusu edebiyatta önemli değil. Hikayeyi nasıl yazdığınız önemli. Futboldan anlamam ama Dortmund’un Münih için tehlikeli olduğunu görüyorum. Bu hiç iyi değil. Nuri Şahin gol atınca seviniyorum” dedi. İkili fotoğraf isteklerini geri çevirmedi.

Türkiye rüzgarı


Türkiye e-kitapta devrim yapacak

100. yıldönümü nedeniyle açılan Çanakkale Savaşı’yla ilgili kitaplar büyük ilgi gördü. Türkiye’nin e-kitap’taki konumunun henüz yolun başı olduğunu kaydeden Babil.com yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan, yeni kuşağın e-kitaba ciddi bir talebi olduğunu ancak aşılması gereken e-kitap sayısının hızla artması gerektiğini söyledi. E-kitapta içeriği 20, 50 binlere çıkartmak için çaba gösterildiğini kaydeden Çalışkan, “Şu an içerik on bin düzeyde. Bu sayıyı hızla artırmak istiyoruz. Fiyat konusunda da yeni ayarlama aşamasındayız. Beş yıl önce dağıtım payı yüzde 50 gibi bir oranda, çok yüksek tutulmuş. Oysa e-kitapta maliyet çok düşük. Modeli yeniden yorumlayıp dağıtım payını yüzde yirmilere düşürüyoruz. Böylece e-kitap artık fiziki kitabın yarısına satılabilecek” dedi.

Türkiye rüzgarı


Kıbrıslı Türkler ÇIKIŞ ARIYOR

KKTC standında adada yayınlanan kitapları tanıtan Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazi Mağusa Milletvekili, yazar Dr. Arif Ali Albayrak ile KKTC Kültür Bakanlığı Kültür Dairesi görevlileri Hatice Kıraçoğlu ile Elif Bilokcuoğlu, yıllardır süren ambargoyu aşma çabasında olduklarını söyledi. Stantta Türkçe edebiyat eserlerinin yanı sıra İngilizce yayımlanan kitaplar ile iki Almanca şiir antolojisi dikkat çekti. İstanbul TÜYAB, İzmir ve Londra Kitap Fuarı’na da katıldıklarını belirten, ödüllü karikatürist, müzisyen, şair Albayrak, “Kıbrıs’ta yayınevleri sıkıntıda. Çok fazla kitap üretemiyor. Kuzey Kıbrıs ambargo altında ezilen bir ülke. Politikada da, ekonomide de, edebiyatta da dünya ile buluşmak istiyor ve bir çıkış yolu arıyoruz” dedi.

Türkiye rüzgarı


Zaimoğlu’nda Yedi Kule kitabı

ALMANYA’nın en çok okunan yazarları arasında yer alan Feridun Zaimoğlu, üç yılda yazdığı 800 sayfalık Yedi Kule (Sieben Türme) romanını tanıttı. Der Spiegel dergisinin standında Tobias Becker ile söyleşiye katılan Zaimoğlu, Yedi Kule mahallesini, anne ve babasından dinlediğini, kendisinin de İstanbul’da uzun süre arşivlerde araştırma yaptığını söyledi. Eserinde 1939 Nazi Almanyası’ndan ailesiyle kaçarak Türkiye’ye yerleşen dokuz yaşındaki Rolf adlı çocuğun uyum sorununu, yeni vatan edinme sürecini ve onun gözünden Yedi Kule’de gerçekleşen değişimi anlatan Zaimoğlu, Almanya’da uyum sürecinin benzerinin yıllar önce Türkiye’de yaşandığına dikkat çekti. Zaimoğlu, “İnsan manzarasını yazmamdaki neden, hayatın daha çok insandan oluşmasındadır. Bugün Yedi Kule hala çok etnisyenli, kuşkulu sevimli insanlardan oluşuyor. Benim bağım da orada yaşayan annem ve babam” dedi.

Türkiye rüzgarı


Haberin Devamı

Türkiye güzelinden YEMEK KİTABI

TÜRKİYE’yi 1991 yılında Miss World Dünya Güzellik Yarışması’nda temsil eden, Miss World dünya altıncısı, Avrupa Güzellik Kraliçesi Aslıhan Koruyan Sabancı, yazdığı ‘Glütensiz gurme lezzetler’i fuarda tanıttı. Sabancı 323 sayfalık eserinde kahvaltılıktan içeceklere kadar birbirinden seçkin tarifler veriyor. Aslıhan Koruyan Sabancı tariflerin büyük çoğunluğunu kitaba almadan önce Güney Afrikalı usta, şef Mike Norman ile birlikte hazırlayıp stilize ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Muazzez Garipoğlu’nun besin duyarlılığı, besin alerjisi, sağlıklı bir immün sistem için beslenme için önerilerinin de yer aldığı eserde evde farklı ekmek çeşitleri, reçeller, aperatifler, salatalar, garnitürler, çorbalar, pilavlar, makarnalar, sebze, et ve balık yemekleri ile tatlıların yapılışı adım adım anlatılıyor.

1 kitap, 10 dil

ÇOCUK kitapları yayıncısı Aylin Keller, Belçikalı yazar Guido van Genechte’nin eserini ‘Otto, Küçük Örümcek’ adıyla metinleri 10 dilde vererek yayımladı. Kitapta Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, İngilizce, İspanyolca Fransızca, İtalyanca, Lehçe, Romence ve Türkçe’ye yer veren Keller, “Bu tür kitaplar büyük ihtiyaç. Çocukların dile duyarlılığını artırmak gerek. Eser çocuk yuvalarından, kiliselerden, eğitim kurumlarından büyük övgü alıyor.

Türkiye rüzgarı



Kitap fuarında patlıcanlı pilav

YEMEK kitaplarının Oscar’ı sayılan Uluslararası Gourmand Ödülü’nü, ‘En İyi Yerel Mutfak‘ dalında 65 ülkeden katılan 6 bin kitap arasından kazanan Selin Kutucular, Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye adına patlıcanlı pilav ile ev yapımı lokum hazırladı. Kutucular’ın fuar gösterisi büyük ilgi gördü. Türkiye denilince akla lokum geldiğini kaydeden Kutucular, “Ev yapımı lokumu yapmazsak olmazdı. İzleyicilerimiz çok sevdi” dedi.

Türkiye rüzgarı



Ahmet Telli şiirlerini okudu

ŞAİR Ahmet Telli, Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde Türk Halkevi’de düzenlenen okuma akşamına katıldı. Şiirin duygularla değil fikirlerle yazıldığını savunan Telli, “Duygularım beni yanıltabilir. Felsefe burada önemli rol oynar. Birikim, ufkumuz, ideolojimiz ve yorumlama gücümüz şiiri oluşturur. 54 yılda 9 şiir, 5 deneme eserim yayınlandı. Hala yüzüm kızarıyor, ‘şiir yazmaya çalışıyorum’ diyorum” dedi. Etkinlikte Ahmet Telli’nin eserleri sanatçılar Mehmet Ali ve Aysun Kalmik tarafından seslendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!