Türkiye nasıl bir Irak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye nasıl bir Irak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2014 11:29

Kuzey Irak’taki gelişmeler gözleri Türkiye’ye çevirdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu ülkelerine hareket ederken Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye’ye gitti. Steinmeier’in Türkiye ziyaretine Hürriyet de eşlik eti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Almanya arasında Stratejik Diyalog görüşmeleri için İstanbul’a giden Steinmeier’in uçağında sınırlı medya mensubu var. Bild, ARD, RTL, Die Zeit, Spiegel ve Hürriyet birlikte toplam 12

Türkiye nasıl bir Irak istiyor
gazeteciydik. iz. Uçakta misafir sanatçılar da var. İstanbul Tarabya’da iki ülke sanatçı­larını bir araya getiren Türk Alman Gençlik Köprüsü etkinlikleri açılacak. Almanya’da dizilerin ve sinema filmlerinin sevilen ünlü oyuncusu Adnan Maral, heykeltıraş Nevin Aladağ, Alman rejisörler Martina Priessner ve Werner Kroesinger, Bakanla birlikte seyahat etti. Yemekten sonra Steinmeier yanımıza geldi. Adnan Maral ve Nevin Aladağ ile Türk usulü sarılarak selamlaştı. Çok candan ve sıcaktı.

TÜRK ALMAN KÖŞESİ
İki sanatçıyla uzun uzun sohbet eden Bakan, “Hürriyet de burada” dedi. Yanına gidip “Bir Türk-Alman köşesi kuralım” dedim. Hemen kabul etti. Koltuk dirsek­lerine oturup sohbeti koyulaştırdık. Bir ara pilot, türbülanslı bir bölgeye girdiği­mizi, yerlerimize oturup, kemerlerimizi bağlamamızı anons etti. Ama biz sohbeti bozmadık. Bakan Steinmeier, çok iyi bir konuşmacı olduğu kadar hazırcevap birisi de. Kendisine “Zor bir dönemde zorlu bir zi­yaret olarak adlandırabilir miyiz gezinizi?” diye sordum. Steinmeier, “Zor bir dönemde gerekli bir ziyaret” diye düzeltti. Güldük.

YOĞUN TARTIŞMA
Bir gün önce Avusturya’da resmi temas­larda bulunan Bakan Steinmeier, Avus­turyalı yazar Karl Kraus’un, “Avusturya’yı Almanya’dan ayıran ortak dildir” sözünü hatırlattı ve bununla ortak dile rağmen farklılıkları vurguladığını söyledi. Avustur­ya ziyareti, Başbakan Erdoğan’ın Viya­na’daki konuşmasına denk gelen Dışişleri Bakanı Steinmeier, Erdoğan’ın ziyaretinin Köln ziyareti öncesi Almanya’dakinden çok daha ateşli tartışmalara sahne olduğunu anlattı.

Steinmeier, orada da Almanya’da söylediği gibi demokrasinin farklı görüşleri kaldırabileceği mesajını verdiğini anlattı.
Uçaktaki sohbetimizde benim aldığım mesaj şu:
- Steinmeier, Türkiye’nin Irak’taki rolünü bilmek istiyor. Türkiye nasıl bir Irak istiyor? Batı, Irak’ta Maliki’siz yeni bir hükümetin şekillenmesinden yana. Türkiye içi ve dış politikada kolay bir ortamda değil. Bölgede IŞİD’in ilerlemesini durdurmak, Suriye’deki iç savaşın tüm bölgeyi içine çekmemesi için birlikte çö­zümler aramak. Türkiye, Suriye iç savaşında korkulan provo­kasyonlara gelmedi. Irakta da böyle bir provokasyona geleceği endişesi yok.

Haberin Devamı

Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor

STEINMEIER, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İstanbul’da Ortadoğu’daki son gelişmeleri ele alacaklarını, yeni durumun üstesinden nasıl geleceklerini, Suriye’deki iç savaşın tüm bölgeye sıçramaması için neler yapılması gerektiğini konuşacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Geçen yıl kuruldu

TÜRKİYE ile Almanya arasındaki Strate­jik Diyalog, geçen yıl dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafın­dan kuruldu. Geçen yılın mayıs ayında ilk görüşmeler Berlin’de yapıldı. İstanbul’da ikincisi yapılan Stratejik Diyalog görüş­meleri iki ülke arasında ikili ilişkilerin çok yönlü derinleştirilmesini amaçlıyor. Stra­tejik Diyalog çerçevesinde Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarından uzmanlarından oluşan altı çalışma grubu ikili sorunları, bölgedeki gelişmeleri, güvenlik politikala­rını ele alıyor. İki Bakan bu görüşmelerden çıkan sonucu değerlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!