Türkiye’de banka aramaya başladılar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de banka aramaya başladılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 23:00

Japon Mizuho Corporate Bank’ın CEO’su Yasuhiro Sato, “Türkiye’de bankacılık lisansı almak istiyoruz, ancak bu çok uzun sürüyor dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ekonomideki başarısı Japon bankaların da dikkatini çekti. Ülkenin önde gelen finans kuruluşlarından Mizuho Corporate Bank Türkiye’de temsilcilik açarken şirketin CEO’su Yasuhiro Sato, “Bankacılık alanında lisans almak isteriz. Ancak Türkiye’de yasal süreç uzun sürüyor. İlk adımımızı attık. Bankacılık sektöründe satın alma da yapabiliriz” dedi.

Çok çalışkan ülkeler

Japonya ve Türkiye’nin bir çok ortak yönü olduğunu belirten Yasuhiro Sato, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her iki ülkenin ekonomik yapıları, doğal kaynaklara bağlı olmaksızın sürdürülen ticarete dayanmakta. Gerek Türkiye, gerekse Japonya çok çalışarak, nezaket ruhu ve karşılıklı destekle yüksek hedeflere sahip. İstanbul’da bir temsilcilik açtık. Türkiye’yi stratejik açıdan önemli bir ülke olarak tanımladığımız için, bizler burada Japon şirketlerine iş desteğini arttıracağız.”

Haberin Devamı

Yatırımlar artacak

Türkiye’de finansal kuruluşlarla işleri geliştireceklerinin altını çizen Yasuhiro Sato, “Japon olmayan şirketlerle de iş geliştirmeye odaklanacağız. Şimdi, müşterilerimiz için onlara uygun iş çözümleri sağlamaya hazırız. Türkiye’nin ekonomik gelişimine müşterilerimizle var olan sağlam ilişkilerimize dayanarak, daha fazla katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. İmzalanan anlaşma, şu anda düşük düzey olarak tanımlanabilecek Japon yabancı yatırımlarındaki Türk payını arttırmak için önemli bir adımdır” dedi.

Lisans almak çok zor

Türkiye’de bankacılık lisansı almak istediklerinin altını çizen Yasuhiro Sato, şu bilgileri verdi: “Bu alandaki işlemler uzun sürüyor. Biz önce lisans almayı istiyorduk. Ancak Türkiye’deki bankacılık alanında faaliyet gösteren şirketlerin paylarını da satın alabiliriz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar oldu. Afrika ve Avrupa’ya açılan bir kapı olarak görüyoruz.”

110 milyar dolarlık yatırımı 5 yılda çekeceğiz

JAPONYA’nın dünya genelinde önemli bir yatırımcı olduğunun altını çizen Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugüne kadar Türkiye’ye yapılan yatırımlar düşük kaldı. Japonya doğrudan uluslararası yatırımcılar arasında çok yukarılarda değil.

Haberin Devamı

Bizim hedefimiz bu ülkenin ilgisini daha çok çekip Türkiye’ye yatırım akışını arttırmak. Japon şirketleri Türkiye’ye yakın zamanda büyük yatırımlar yapabilir. Özellikle gıda ve içecek alanında ciddi çalışmalar yapılıyor.

Son 10 yıl içerisinde 110 milyar dolardan fazla yatırım çektik. Hedefimiz bu rakamı 5 yıl içerisinde gerçekleş-tirmek. Yılın ilk üç ayında doğrudan yabancı yatırım-ların yüzde 7 arttığını görüyoruz.”

Japonya ile önemli fırsatlar var

TÜRKİYE’ye yerleşmiş küresel markaların bölgesel yönetim merkezlerinin sayısına dikkat çeken İlker Aycı, şunları anlattı: “Türkiye’nin Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Avrupa’nın tam ortasında olmaktan kaynaklanan stratejik konumu nedeniyle, söz konusu sayı günden güne daha da artıyor. Ağırlıklı olarak otomotiv, inşaat, finans, enerji, ulaşım ve gelişmiş teknoloji gibi alanlarda işbirliği geliştiren Türk ve Japon ekonomileri arasında, geleceğe yönelik olarak yatırım çevreleri ile önemli fırsatlar söz konusu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!