Türkiye AB'liden çok AB'lidir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ABliden çok ABlidir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 22:11

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin tam üye olan birçok ülkeye nazaran AB'ye daha yakın olduğunu, bu yüzden bazılarının düşündüğü gibi imtiyazlı ortaklığın teklif bile edilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

İspanya’nın Barcelona kentinde "Catalunya Mon", "Avrupa Akdeniz Enstitüsü" ve "Barcelona Ticaret Odası" tarafından düzenlenen "Türkiye, Katalonya ve Avrupa" konulu panelde konuşan AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış (üstteki küçük resim), "Türkiye aslında AB’ye tam üye olan birçok ülkeye nazaran AB’ye daha yakındır. Bu yüzden bazılarının düşündüğü öncelikli ortaklık Türkiye’ye teklif bile edilemez" dedi.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin diğer ülkelere nazaran daha farklı olacağını bildiğini kaydeden Yakış, "Ama biz AB’den iyilik istemiyoruz. Türkiye, AB üyeliğini başaracaktır" diye konuştu. Yakış, AB’nin stratejik ve güvenlik çıkarlarını dikkate aldığında, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleriyle sınırları olan Türkiye’nin öneminin bilincine varması gerektiğini ifade etti.

AB’ye tam üye olmak için Türkiye’nin gerçekleştirdiği ekonomik, siyasi ve hukuki reform sürecini anlatan Yakış, İspanya ve Katalonya yönetiminin Türkiye’nin AB üyeliğine desteğinin önemli olduğunu kaydetti.

Panelin açılışında konuşan Katalonya Özerk Yönetimi Başkan Yardımcısı Josep Lluis Carod Rovira (alttaki küçük resim) da "Türkiye’nin demokratikleşme ve modernleşme yolunda yürüdüğünü" belirterek, "Katalonya, Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye birlik ve denge sağlayacağını düşünüyor. Ayrıca Müslüman bir ülke olarak Türkiye’deki demokrasi diğer Müslüman ülkeler için de iyi bir örnek olabilir" dedi.

Rovira, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeliğine adaylığını desteklediklerini bildirdi. Türkiye’nin özellikle enerji koridoru üzerinde olduğunu ve yabancı yatırımın gelmesi için yapılan reformları çok önemli bulduğunu kaydeden Rovira, "Katalanlar ve Türkler ortak çıkarlara sahiptir. Türkiye Katalonya’da, Katalonya da Türkiye’de olmak zorundadır" diye konuştu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı Batı Avrupa Genel Direktörü Fernando Nogales de, konuşmasında, İrlanda’nın Lizbon Anlaşmasına "hayır" demesinden ve Türkiye’de AK Parti hakkında kapatma davası açılmasından dolayı her iki
tarafta da reform süreçlerinin yavaşladığını savunarak, "Endişe verici bir durum var. Avrupa projesindeki umutsuzluk ve hayal kırıklığı ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

Nogales, İspanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen açık bir politikası olduğunu kaydetti. AB dönem başkanlığını devralacak Fransa’ya "tarafsız bir başkanlık yapması" çağrısında bulunan Nogales, "Fransa, AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye’nin üyeliğine karşı girişimlerde bulunmamalıdır. Bunu yaparsa AB içinde sert bir tepki alır ve AB içinde prestij kaybeder" dedi.

İspanyol diplomat, terör örgütü PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon için de "şaşırtan bir başarı" dedi ve "Türkiye, bu operasyondan büyük bir güç kazanarak çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Akdeniz Enstitüsü Müdürü Senen Florensa da Türkiye’nin AB üyeliği konusunda, "büyük kararların alındığını ve geri dönmenin imkansız olduğunu" ifade etti. Florensa, "Bugünün değil yarının Türkiye’sini konuşuyoruz. Reform süreci devam ettiğinde 10-15 yıl içinde Türkiye’nin AB üyesi olacağına şüphem yok" dedi.

Panele katılan Türk iş adamları, Türkiye’nin ekonomik ve ticari olanaklarını anlattı. Barcelona Ticaret Odası Başkanı Miquel Valls, özellikle İstanbul Ticaret Odası ile olan işbirliklerini geliştirmek istediklerini kaydederken,
enerji, su ve ilaç sektörlerinde işbirliklerinin geliştirilebileceğini vurguladı.

Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacmi 2007 yılı sonu rakamlarına göre 7 milyon Avro’yu aşarken, bunun yaklaşık yüzde 35’i Katalonya bölgesiyle yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!