Türkçe sertifikalarına kavuştular

Güncelleme Tarihi:

Türkçe sertifikalarına kavuştular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2011 15:53

Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde bulunan ve öğrencilerinin yarıya yakının Türk kökenli olduğu Berger Feld Karmaokulu’da gerçekleştirilen Uzaktan Türkçe Sınavı’nı kazanan 118 öğrenci ve 7 öğretmene sertifikaları törenle verildi.

Haberin Devamı

Başarılı öğrenciler Avrupa Dil Portfolyosu’nda tanımlanan düzeylere göre A2 ve B1 sertifikaları ve C1 diploması almaya hak kazandılar.

SINAV ALTI FARKLI DÜZEYDE YAPILIYOR
Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (TÖMER) Duisburg’daki sınav merkezi ICC-Center tarafından organize edilen sınavda öğrencilerin altı farklı düzeyde (dinleme, okuma, karşılıklı konuşma, sözlü anlatım, yazılı anlatım ve yapı bilgisi) dil becerileri ölçüldü. Sertifika törenine Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Henny Rönnerper, Münster Valiliği Yetkilisi Dr. Ulrich Hillebrand ile sınavı kazanan öğrenciler katıldı.

YENİ YÖNETMELİK ÖNEMLİ
Sertifika töreninde bir konuşma yapan Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, anadilini öğrenmenin herkesin hakkı olduğunu, derneklerin ve Türk toplumunun gayretleri ile Kuzey Ren Vestfalya Eğitim Bakanlığı’nın Haziran 2011'de anadil öğretmenliği konusunda çıkarttığı yeni yönetmelikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkonsolos Tosyalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni yönetmelik ile Türkiye’de Türkçe öğretmenliği mezunlarının yanı sıra diğer öğretmenlik dallarında mezun olanlar burada anadil öğretmenliği yapabilecekler. Gerek yeni yönetmelik gerek C1 sertifikaları projesi sayesinde anadil öğretmen açığının ivedilikle kapatılacağını umuyorum."

Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, böylelikle Almanya’da yaşayan Türk toplumun anadil öğrenme eksikliğinin giderileceğini inandığını da sözlerine ekledi.

İKİ LİSAN İKİ İNSAN
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Henny Rönneper ise sertifikalarına kavuşan öğrenci ve öğretmenleri kutlayarak, "Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan" Türk atasözünün önemine vurgu yaptı. Rönneper, bu sertifikaların gençlerin önüne yeni yollar açtığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!