Türkçe popüler dile dönüşmeli

Güncelleme Tarihi:

Türkçe popüler dile dönüşmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2007 19:06

CDU'lu Emine Demirbüken-Wegner okullarda Türkçe'ye gereken önemin ancak müfredata alınmasıyla verileceğini belirterek, "Türkçe, İngilizce gibi popüler bir dile dönüştürülmelidir" dedi.

Haberin Devamı

Almmanya'da Türk veli ve derneklerin, okullarda Türkçe'nin ikinci veya üçüncü yabancı dil dersi olarak müfredata alınmasına ve bu derste alınan notların karneye işlenmesine destek artıyor. Federal Hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti CDU'nun Federal Yönetim Kurulu üyesi ve Berlin Eyalet Meclis milletvekili Emine Demirbüken-Wegner de okullarda Türkçe'nin seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulmasına destek verdi.

Geç kalındı
Demirbüken-Wegner, 'Elbette Türkçe okullarda seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulmalı. Velilerden gelen talebi destekliyorum. Doğru ve yerinde bir talep. Yıllar öncesinden yapılması gereken bir uygulama. Geç bile kalındı. Bir an önce yaşama geçilmesi gerekiyor. Göçmen çocuklarının sosyalleşme süreci için önemli bir adım olacaktır. Türkçe'nin artık Almanya'da göçmen dili olgusundan çıkarıp diğer popüler ve evrensel diller dediğimiz İngilizce, Fransızca ve İspanyolca gibi işlem görmesi gerekir" diye konuştu.

Kişilik için de önemli
Türkçe Almanya'da ve Berlin'de konuşulan ikinci büyük anadil olduğunu da hatırlatan CDU'lu Demirbüken-Wegner, 'Almanya'da 3 milyona yakın kişi Türkçe'yi evinde ve sokakta anadili olarak konuşuyor. Bu dilin okullarda okutulması durumunda yarım milyonu aşan genç bir nüfus 'anadilimiz önemseniyor' duygusuna kapılacaktır. Bu duygu da onların kişiliğinin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır' dedi. Demirbüken-Wegner ayrıca Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğine de dikkat çekerek 'Almanya'da çok sayıda Türk işletmeci var. Türkiye'de çok sayıda Alman yatırımcı bulunuyor. Türkçe bilmek artık iş piyasasında insanların daha kolay hareket edip iş bulmayı da kolaylaştırıyor' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!