Türk vekiller AB'yi konuştular

Güncelleme Tarihi:

Türk vekiller AByi konuştular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 11:01

AVRUPA parlamentolarında görev yapan Türk kökenli 11 milletvekili, Başkanlığını Dr. Gürbüz Çapan’ın yaptığı Esenkent Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (EKSEV) tarafından Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu’nda ‘Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye açısından yanlış giden ne?’ konulu sempozyumda bir araya gelerek, Türkiye- AB ilişkilerini masaya yatırdılar.

Haberin Devamı

Konuşmacılar, AB’yi Türkiye’ye karşı çifte standartlı olmakla eleştirirken, Türkiye’nin de ev ödevini yapmadığını, özellikle son dönemlerde medya ve ifade özgürlüğü konusunda çok olumsuz gelişmeler yaşandığına işaret ettiler. Konuşmacılar sempozyumda şunları söylediler:

- Almanya Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekili Hakkı Keskin: “Başbakan bizim de katıldığımız Avrupa Parlamentosu toplantısında bizleri azarlar gibi konuşuyor. ‘Hadlerini bilsinler’ diyor. ‘Ezilirsiniz’ diyor. Bu nasıl demokrasi? Başbakan bizi tehdit ediyor. Hayret ettik. Türkiye’de yüz binlerce insanın telefonu dinleniyor. Yargı bağımsızlığı yok ediliyor. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü yok edilmiş durumda. Medya büyük baskı altında. Tutuklu gazeteciler açısından Türkiye birinci sırada. Ergenekon diye bir ne olduğu belli olmayan bir örgüt nedeniyle çok sayıda kişi suçunu bilmeden yıllarca içerde tutuluyor. Üniversitelerde özgür düşünce yok. Hangi çağdayız, Ortaçağda mıyız? Kitapta bomba yapımı mı anlatılıyor?”

- EKSEV Başkanı Dr. Gürbüz Çapan: “Suriye, Libya, Ürdün gibi ülkelerle vizeler kaldırılıyor. Türkiye yüzünü Doğu’ya dönüyor. Bu ülkeyi kuranların kıblesi ise batıdır. Batı medeniyeti bizim hedefimiz. Biz Fransa’ya Fransız değiliz. Fransa’yı aydınlanmanın beşiği olarak biliriz.”

- Belçika Sosyalist Parti Milletvekili Fatma Pehlivan: “Türkiye’nin AB süreci daha da uzayacak gibi. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar da giderek artıyor. Türkiye’de halkın yüzde 70’i AB’ye karşı olduğunu söylüyor. Bu ilişkiler açısından olumsuz.”

- Danimarka Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Hüseyin Araç: “Avrupa doğalgaz ve petrol kaynakları, su havzalarının bulunduğu Kafkaslarda, Ortadoğu’da, güvenilir mütte- fiklerinin olmasını ister. Bu nedenlerle AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Ama Türkiye de ev ödevini iyi yapmalı. Kadına şiddet istemiyoruz. Savunamıyoruz. İnsan hakları ihlali istemiyoruz. Şifreli eğitim istemiyoruz. Üreten, eğitimli, kadına, fikre saygılı demokrat bir ülke istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!