Türk vekil, bakanlara sordu

Güncelleme Tarihi:

Türk vekil, bakanlara sordu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 16:28

Polonya’ya girerken yakalanan Madımak katliamından idama mahkum Vahit Kaynar’ın15 yıldır Almanya’da gizlendiği, ticaretle uğraştığı, evlenip çocuk sahibi olduğuortaya çıktı. Türk kökenli milletvekili Memet Kılıç, skandalı Federal Meclis’e taşıdı.

Haberin Devamı

EĞLENMEK için üç arkadaşıyla birlikte gittiği Polonya’da yakalanan 2’si saldırgan 37 kişinin öldüğü Madımak Oteli katliamından idama mahkum olan Vahit Kaynar’ın, 15 yıldır Berlin’de yaşadığı ortaya çıktı. Hürriyet’in Almanya’da ve Türkiye’de yaptığı araştırmalar göre 36 yaşındaki Vahit Kaynar, 15 yıl önce Berlin’e geldi ve siyasi sığınma talebinde bulundu. Siyasi sığınma talebi kabul edilmeyen Kaynar’a süreli ikamet izni verildi. ‘Alican’ adını kullanan Kaynar, Almanya’da ticarete atıldı. Halen ikisi internet kafe, biri gözlemeci olmak üzere üç işyeri çalıştıran Kaynar, ayrıca evlenip çocuk sahibi de oldu.

PASAPORTUNU ALMAMIŞ
Üç arkadaşıyla birlikte 25 Eylül Pazar günü Almanya’dan Polonya’ya eğlenmeye giden Vahit Kaynar’ın ihbar sonucu yakalandığı da ileri sürüldü. İddiaya göre arama ve pasaport kontrolü yapılmayan Almanya ile Polonya arasındaki sınırda yakalanan Kaynar’ı, bir ihbar ele verdi. Polonya sınırında kontrol olmadığı için Kaynar, Almanya’nın siyasi sığınma isteyenlere verdiği geçici pasaportunu yanına almadı. Vahit Kaynar’ın yakalandığı sırada yanında bulunan üç kişi ise serbest bırakıldı.

TÜRK VEKİL, BAKANLARA SORDU
FEDERAL Alman Meclisi’nde grubu bulunan Yeşiler’in Türk kökenli milletvekili Memet Kılıç, Vahit Kaynar’ın Polonya’da tutuklanması üzerine Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich’e iki soru yöneltti. Kılıç, bakanlara, Kaynar’ın Almanya’da hangi statüde yaşadığını ve Polonya’da yakalanmasının ardından bu ülkeyle herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmadığını sordu. Memet Kılıç, “Sivas’ta 37 insan öldü. Vahit Kaynar da mahkemece suçlu bulunup idama mahkum edildi. Mahkemece suçu sabit görülen birinin Almanya’da nasıl yaşadığını anlamak zor” dedi.

ANKARA'YA GÖRE ALMANYA'DA 10 KAÇAK YAŞIYOR
Madımak katliamı firarilerinden üç kişinin daha Berlin’de yaşadığı öne sürüldü. İddiaya göre gerçek isimlerini gizleyen firariler Vahit Kaynar gibi takma isim kullanıyor. Ankara’ya göre ise Almanya’da daha fazla katliam mahkumu yaşıyor. Ankara tarafından Berlin’e daha önce verilen bilgilere göre firarilerden Mehmet Yılmaz, Sedat Yıldırım, Adem Ağbektaş, Hayrettin Gül, Adem Bayrak, Etem Ceylan, Serhan Özgentürk, Metin Ceylan, Harun Kavak ve Muhammed Nuh Kılıç, Almanya’da gizleniyor.

AABF’DEN ÇAĞRI: TÜRKİYE'YE İADE EDİN
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Berlin Temsilcisi Halit Büyükgöl, Polonya Hükümeti’ne “Vahit Kaynar derhal Türkiye’ye iade edilsin” çağrısı yaptı. Büyükgöl, şöyle dedi: “37 kişinin katili bir kişi, Almanya’da elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Burada işyerleri açıyor, evleniyor, çocuk sahibi oluyor ve Alman güvenlik güçleri buna göz yumuyor. Polonyalı yetkiler bu katili tutukladıklarına göre hakkında uluslararası arama emri var demekki. Almanya neden aranan bir kişiyi bulamıyor. Polis devleti olarak nam salan ve en ufak bir durumda devlet ağırlığını hissetiren Almanya’nın neden bu katili ve bu ülkede yaşadığı tespit edilen diğer katilleri yakalamadığı manidar.”

ANKARA İSTEDİ, BERLİN VERMEDİ
İkisi saldırgan 37 kişinin öldüğü Madımak katliamına karıştıkları için gıyaplarında yargılanıp 7.5’er yıla mahkum olan Muhammed Nuh Kılıç ile Adem Ağbektaş da Almanya’da ortaya çıkmıştı. Muhammed Nuh Kılıç’ın, Mannheim’da kardeşiyle işlettiği döner büfesini Hürriyet bulmuştu. Kılıç, haberin Hürriyet’te yayımlanmasından sonra izini kaybettirdi. Almanya’da ikamet izni alan Kılıç da Sivas’tan kaçan Adem Ağbektaş da Almanya’da ortaya çıkmıştı. Almanya’ya iltica eden ve Baden Württemberg Eyaleti’nde bir camide imamlık yaptığı belirlenen Ağbektaş, Türkiye’nin talebine rağmen iade edilmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!