Türk sporunun yıldız bayanları

Güncelleme Tarihi:

Türk sporunun yıldız bayanları
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 22:14

Türk sporunda birçok bayan sporcu, farklı branşlarda ilki başararak, adlarını spor tarihine yazdırdı.

Haberin Devamı

Bayanlar, sporda erkekler kadar çok sayıda yer almasalar da, başarılarıyla adlarından söz ettiriyor. Geçmişten bugüne branşlara göre belirli dönemlerde bayan sporcular, birçok başarıya da imza attılar.

Türk sporunda ilki başaran bazı bayan sporcular şöyle:

-Lale Orta: Milli maç yöneten ilk Türk bayan futbol hakemi. Türkiye’nin FIFA kokartlı ilk bayan hakemi.

-Süreyya Ayhan: 2003 yılında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede Avrupa şampiyonluğunu kazanan ilk Türk bayan atlet.

-Elvan Abeylegesse: 2004 yılında Norveç’te düzenlenen Golden League’de 5 bin metre dünya rekorunu kırarak Türk atletizminde tarihe geçti.

-Nesrin Olgun Arslan: 1979 yılında Manş Denizi’ni yüzerek geçen ilk Türk kızı oldu.

-Sümeyra Kaya ve Hasibe Erkoç: 2006 yılındaki Avrupa Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye’ye ilk kez altın madalya kazandırdılar.

-Gülşen İntaş: 1990 yılında Fransa’da düzenlenen Dünya Gençler Boks Şampiyonası’nda Türkiye adına ilk kez bayanlarda bronz madalya kazandı.

-İpek Şenoğlu: Wimbledon Açık Tenis Turnuvası’nda eleme oynayan ilk Türk sporcu. ABD ve Avustralya Açık’a katılan ilk Türk sporcu olma özelliği taşıyor.

-Genç Bayan Basketbol Takımı: 7 Temmuz 1990’da oynadığı ilk maçında Arnavutluk’u 58-39 yendi. Bayanlar kategorisinde ilk Türkiye Kupası 1993 yılında oynandı ve ilk kupayı kazanan bayan basketbol takımı Galatasaray oldu.

-Bayan Hentbol (A) Milli Takımı: İlk maçını antrenör Mahire Sevim ve Günal Ensari yönetiminde 8 Aralık 1983 tarihinde yaptı. Türkiye, Bulgaristan ile deplasmanda yaptığı bu maçı 28-12 kaybetti.

-Suat Fetgeri Aşeni (Tarı) ve Prof. Halet Çambel: 1936 Berlin Olimpiyatları’na eskrim dalında katılan ilk bayan sporcular oldu.

-Derya Açıkgöz: 18-27 Kasım 1994 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 66. Dünya Halter Şampiyonası’nda 83 kiloda 3 bronz madalya kazanarak Türkiye adına bu sporda madalya elde eden ilk bayan sporcu unvanını elde etti.

-Nurcan Taylan: 2004 Atina Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan ilk Türk bayan halterci oldu.

-Bayan Voleybol Milli Takımı: 2003 yılında Türkiye’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez final oynadı.

-Natalie Nasaridze: 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda ilk turda 180 atışta 168 ile olimpiyat rekoru kırarak tarihe geçti. Akdeniz Oyunları şampiyonu olan ilk Türk okçu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!