Türk polisine övgü

Güncelleme Tarihi:

Türk polisine övgü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2009 11:41

Alman Kriminal Polis Birliği (BdK) Başkanı Wilfrid Albishausen, çoğu ülkedeki bürokrasi çarkının yavaş işlemesi nedeniyle sınır ötesi suç takibinin çoğu kez haftalar veya aylar sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

BdK Başkanı Albishausen, emniyet birimleri arasındaki ortak çalışmanın iyi olması halinde faillerin daha çabuk yakalanabildiğine işaret ederek, buna örnek olarak Paderborn'da öldürülen minik Kardelen'in katil zanlısının Türkiye'de yakalanmasını gösterdi. Albishausen, "Türk ve Alman emniyet teşkilatları arasında yapılan ortak çalışma, iyi işbirliği örneği teşkil etti" dedi. Albishausen, ülkelerarasındaki adli yardımlaşmanın çoğu kez istenilen düzeyde olmamasının, bürokratik işlemlerin yavaş işlemesinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

İşlemler hızlandırılmalı


"Bürokratik işlemler devam ederken, failler kaybedilen süreyi kendi lehlerinde kullanabiliyor. Globalleşen dünyada, insanların ve malların serbest dolaşımının artması doğal. Ancak adalet ve emniyet mercileri arasındaki işbirliği, hızlandırılmalı. Bir ülkeye adli yardımlaşma talebi amacıyla yapılan başvuru, çoğu kez aylar sonra cevaplandırılıyor.

Bu işbirliğindeki aksamayı sadece Doğu Avrupa ülkelerinde değil İtalya gibi Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de görebiliyoruz. Bazen cevap bile alamıyoruz. Paderborn'daki Kardelen cinayetiyle ilgili olarak Alman ve Türk makamlarının yaptığı işbirliği, hızlı ve sorunsuz yürütüldü" diye konuştu.

Suçunu hala itiraf etmedi

Kardelene (8) tecavüz edip öldüren cinayet zanlısı damadı Ali Kur'un (29) Türkiye'de yakalanmasını sağlayan kayınpederi Kadir Ayaz, “Hala yapmadım diyor. Ama bir kaç güne kadar suçunu itiraf edecek" dedi. Türkiye'den telefonla görüştüğümüz Kadir Ayaz şunları söyledi: “Tüm deliller ortada olmasına rağmen kızım Zehra hala kocasının bu sapıklığı gerçekleştirdiğine inanmıyor.

Kocasını yakalattığım için beni suçluyor. Zehra'nın şu anda Ali'nin Didim'deki teyzesinin yanında kaldığını öğrendik. Poliste ifadesi alınmasına devam edilen Ali Kur ise hala suçunu kabullenmiyor. Sonuçta gerçekler ortaya çıkacak ve yaptığını birkaç güne kadar anlatacak. Ben de bir kaç güne kadar Almanya'ya döneceğim.”

Zehra aranmıyor

Türk Polisi'nin cinayet zanlısı Ali Kur'un eşi olan kızı Zehra'yı da aradığı konusunda basında çıkan haberlerin aslı astarı olmadığını belirten baba Kadir Ayaz şöyle konuştu: “Damadım Ali Kur yakalandığında polisin kızımı da yakalayıp ifadesini almalarını istedim. Polisler, Zehra'nın ihtiyaç duyulursa soruşturma sırasında ifadesi alınabileceğini, ancak şu anda aranmasına gerek olmadığını söylediler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!