Türk pedicab sürücüleri çözüm bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Türk pedicab sürücüleri çözüm bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 16:16

Londra’ya gelen turistlerin gözdesi olan Pedicap’a (çek-çek benzeri bisiklet) Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson’dan yasak geliyor.

Haberin Devamı

LONDRA’da modern alışveriş merkezleri, birçok değisik kültürden farklı restoranı, gece klüpleri, barları ve hatta nargile salonları ile ünlü West End’in simgesi pedicap’ların geleceği belirsizliğini koruyor.

Londra’da sayıları binlerle ifade edilen pedicap olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 300’den fazlası Türklere ait. Bu rakamdan 60 kadarı, pedicab sürücüsü veya apedicap şirketi sahibi Ankara Antlaşması kapsamında vize almaktadır.

Başkentin trafik karmaşası göz önüne alındığında özellikle geceleri pedicap’ları çok tehlikeli olarak ilan eden Londra’nın Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson, “Yolcuların can güvenliğini yabana atan pedicap’lar hem tehlikeli hemde sigortasız” dedi.

Ruhsatlı ve ruhsatsız pedicap ile gecede, 4.500 yolculuğun yapıldığı ve büyük bir çoğunluğunun ise sigortasız trafiğe çıktığı belirtiliyor. Ruhsatlı olan pedicap’ların dahi hem trafik hem de yolcuları için çok tehlikeli olabildiği öne sürüldü.

Sürücünün önde oturduğu minik faytonlar genellikle 3 tekerlek üzerine inşa edilmis olup, Japon faytonu olarak da adlandırılıyor.

SEVENLER VE NEFRET EDENLER
Londra caddelerinde özel olarak ayrılmış bir bekleme noktası ya da durağı olmadan herhangi bir yerde durup yolcu alıp indirebilen yüzlerce minik fayton, özellikle merkez Londra trafiğini içinden çıkılmaz hale getirdiği kaydedildi. Ayrıca, tarifesiz uygulamalar sonucu yürüme mesafesi 5 dakika olan yere, 50 sterlin ödeyen turist çift ise fahiş fiyat uygulamasına örnek gösterildi.

Londra Ulaşım İdaresi’nin (Transport for London) yaptığı açıklamalarda ise sadece gecen yıl 365 mini fayton sürücüsünün tutuklandığı ve araçlarına el konulduğu bildirildi. Londra Polisi, tehlikeli sürüş, yol kapatma, trafik akışına engel olma, yaya ve bisiklet yollarını kapama suçlarından dolayı 839 kez ceza kesti, geçtiğimiz yılın şubat ayının başında beri 5 sürücünün de tutuklandığı belirtildi.

Londra’lılar son 6 yılda artan minik faytonlar konusunda ‘sevenler’ ve ‘nefret’ edenler olarak ikiye bölünmüş durumda.

Phoenix Buckmaster (33), “Boris, delirmiş olmalı. Paytonlar, bizim için büyük kolaylık ve şehre de ayrı bir hava katıyor. Ulaşımda kolaylık sağlıyor” derken, Archie Seymour (23) adlı başka bir Londralı da, “Kesinlikle, Johnson’la aynı fikirdeyim. Faytonlar, çok yavaşlar, sürücülerin çoğu ara sokaklara nereye gittiklerini bilmeden dalıyorlar” şeklinde görüş belirtti.

PEDICAB NEDİR?
Pedicab (çek-çek benzeri) bildiğimiz bisikletin 3 tekerlisi ve arkasında oturma kolduğu olanıdır. Pedicab, genelde turizm bölgelerinde trafikten sıkılan ve açık havadan yararlanmak isteyenlerin tercih ettiği bir vasıtadır. ‘Bisiklet taksi’ de denilebilir. Genellikle turizm amaçlı kullanılır. Bu işin en büyük avantajı tamamen kendi işinizin patronu olmanızdır. Çalışma saatleri ve günleri isteğinize bağlıdır İstediğiniz saatte çalışmaya başlayıp, istediğiniz saatte bırakabilirsiniz. Bisikletinizi isteğinize göre günlük, haftalık ya da aylık kiralayabilirsiniz veya kendiniz de şirket kurabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!