Türk öğretmenler Almanya için şans

Güncelleme Tarihi:

Türk öğretmenler Almanya için şans
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 10:22

Almanya'nın Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türkçe öğretmenlerine yeniden oturum ve vize verilmesine yeşil ışık yakması sivil toplum örgütleri, öğrenci ve öğretmenler tarafından memnuniyetle karşılandı. Türkçe öğretmenlerinin Almanya için bir şans olduğunu söyleyen Türkler "Umarız en kısa zamanda olumlu bir karar alınır" dediler.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Türkiye’den gelen Türkçe ve Türk Kültürü dersleri eğitimi veren öğretmenlere yeniden oturum ve vize verilmesi yönünde yeşil ışık yakılması Türkleri umutlandırdı. Geçtiğimiz hafta Karlsruhe’de toplanarak 4 Ekim’de Mannheim’da miting kararı alan Baden bölgesi okul aile birlikleri, Çalışma Bakanlığı’nın umut verici yeni açıklamasından memnun kaldı. Mannheim Okul Aile Birliği Başkanı Zeki Polat, Hürriyet Gazetesi’nde haberi gördükten sonra yaptığı açıklamada, “Türkiye’den gelen Tükçe ve Türk Kültürü öğretmenlerine yeniden vize verilme ihtimalinin doğması sevindirici. Şimdi Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Almanya’da yaşayan Türk dernekleri harekete geçmeli. Türkçe öğretmenlerine tekrar vize ve oturum verilmesi için derhal aktif olarak çalışma başlatılmalı“ dedi.

Herkes memnun

Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlerinin Almanya için de bir şans olduğuna dikkat çeken Mannheim Okul Aile Birliği Başkanı Zeki Polat şunları söyledi: “Aslında Türkiye’den gelen öğretmenlerin maaşlarını ve masraflarını Türkiye ödüyor. Almanya’ya herhangi bir mali külfet getirmiyor. Türkçe derslerinin dışında öğrencilerin her türlü sorunlarıyla ilgileniyor ve iyi bir öğrenci olarak yetişmeleri için bir bakıma rehberlik öğretmenleri gibi de çalışıyorlar. İrtibata geçtiğimiz birçok okul müdürü ve yönetimi Türkiye’den gelen öğretmenlerimizden fazlasyıla memnun. Buradan Türklere ve velilere sesleniyorum. Türkçe derslerinin devam etmesi için siz de gereken ilgiyi gösterin.“

Almanca öğrensinler

Mannheim’daki Pfingstbergschule’de müdür yardımcılığı görevini yürüten Türk öğretmen Ümit Arabacı da Türkiye’den gelen öğretmenlerin büyük işlevleri olduğunu söyledi. Arabacı şunları söyledi: "Bizim okulda görev yapan Türkçe öğretmeninden son derece memnun kaldık. Öğretmenimizin Almancayı da iyi bilmesi diyaloğun ve uyumun gelişmesinde katkısı oldu. Baden-Württemberg Eyaleti Milli Eğitim Bakanı Helmut Rau ile görüşmemizde Türkçe öğretmenlerinin Türkiye’den gelmesini istediklerini açıkça söylediler. Hatta öğretmenlere yeniden oturum ve vize verilmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti. Yeni gelişmeler sevindirici. Ancak Türkiye’den gelecek öğretmenlerin az da olsa Almanca bilmeleri çok iyi olur. En azından uyum açısından faydalı olur.“

Gece gündüz çalıştık

Almanya’da 5 yıllık görev süresini doldurarak 12 Ağustos’ta Türkiye’ye dönecek olan Türkçe ve Türk kültürü öğretmeni Mehmet Tabanıyastıoğlu şunları söyledi: “Burada bulunduğumuz süre içinde Türk çocuklarının eğitimi için gecemizi gündüzümüze kattık. Ders saatleri dışında da rehberlik öğretmenleri gibi öğrencilerimize ders verdik. Onların her türlü sorunlarıyla yakından ilgilendik. Türkiye’den gelen öğretmenler, Almanya için de şans. Yeter ki uyumlu, koordineli çalışmalar yapılsın. Almancayı iyi konuşmam bana çok avantaj sağladı."

Üç hafta içinde kesinleşecek

Federal Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Alman okullarında Türkçe dersleri veren Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmelerin Almanya'da görev almasına olanak sağlayacak yeni düzenlemeyi onayladı. Bakanlık Sözcüsü 2005 yılında yürürlüğe konulan istihdam tüzüğündeki Türk öğretmenlerin Almanya'ya geliş süresini 31 Aralık 2009 tarihinde sona erdiren 47. maddenin ilgili cümlesinin iptal edileceğini belirtti. Bakanlık Sözcüsü "Tüzük değişikliği Federal Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz tarafından onaylanmıştır. Şimdi bu tüzük değişikliği ilgili diğer bakanlıkların da onayına sunulmuştur. Tüzük değişikliği 3 hafta içerisinde yanıtlanacak" dedi.

Öğretmen ve öğrenciler sevindi

Çalışma Bakanlığı'nın Türkçe öğretmenlerine yeşil ışık yakması öğrencileri de sevindirdi. Ettlingen’de Türkçe derslerine devam eden Türk çocukları ve öğretmenleri, yeni gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gelişmelerin olumlu olduğunu söylediler. Öğrenciler adına konuşan Sevilay Koçak, iki dilde eğitimin kendileri açısından önemli olduğunu söylerken "Bize dilimizi öğreten öğretmenlerimize burda kalma imkanı tanınmalı. Bizler derslerden öğretmenlerden memnunuz. Anadili öğrenmemiz en doğal hakkımız. Bu nedenle en yakın zamanda öğretmenlere oturum ve vize verilmesine onay verilmesini arzu ediloruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!