Türk lobisi Ermeni lobisine karşı

Güncelleme Tarihi:

Türk lobisi Ermeni lobisine karşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2010 23:00

Ermeni lobileri sözde "soykırım"ın tanınması için harekete geçti, Türkiye yanıt hazırlığında

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Perşembe günü ABD Başkanı'na 24 Nisan'da sözde "Ermeni soykırımı"nı anması çağrısı yapan bir yasa tasarısı onaylanacak.

İrem KÖKER yazıyor
hurriyet.com.tr

Tasarının Komite'den geçmesi beklenirken, esas önemli olan oylamanın yapılacağı yer olan Temsilciler Meclisi genel kurulu gündemine alınıp alınmayacağı ise belirsiz.

ABD'de yayın yapan CBS televizyonunun Komite'deki oylamaya üç gün kala Türkiye'ye ağır suçlamalar yönelten bir program yayınlaması büyük tepki çekti. Son dönemde tasarıya karşı kamuoyu oluşturma çabalarına hız veren ABD'deki Türk kuruluşları, Türklerin soykırımda Nazilere ilham kaynağı olduğu iddia edilen programa sert tepki gösterdi.

TÜRKİYE DE ATAKTA

Haberin Devamı

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ve Amerikan Türk Koalisyonu, internet üzerinden Kongre üyelerine tasarıya imza atmamaları ve lehine oy kullanmamaları çağrısı yapan bir mektup kampanyası yürütüyor.

Ankara da harekete geçmiş durumda. TBMM'den iki ayrı heyet, Perşembe günü öncesinde Washington'da çeşitli temaslarda bulunacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan'ın başkanlık ettiği heyet ile Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu'nun başkanlığındaki diğer bir heyet, yerel saatle dün akşam Washington'a gitti.

Diğer yandan Türkiye'nin Washington'da en büyük destekçisi olarak gösterilen Yahudi lobi kuruluşları bu yıl sessiz. Geleneksel olarak "soykırım" tasarıları karşısında Türkiye'nin tezlerini savunan Yahudi lobilerinin İsrail ile Türkiye arasında yaşanan sıkıntılı dönemin ardından bu yıl çekimser kalmayı tercih edebileceği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Asılsız soykırım iddialarına destek veren H.Res.252 rumuzlu karar tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 4 Mart tarihli gündemine alınmasını esefle karşıladık. Bunu da muhtelif düzeylerde ve makamlarda bulunan ABD’li yetkililere bildirdik.

Haberin Devamı

"Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek ve Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak söz konusu tasarıyı reddetmesini bekliyoruz." denildi.

OBAMA ETKİSİ

Ermeni lobileri, bu sene bu karar tasarısının geçmesinden oldukça umutlu. Bunun en önemli sebebi mevcut yönetimin yapısı.

Hem Başkan Barack Obama, hem Başkan Yardımcısı Joe Biden hem de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2008 seçimleri öncesinde "soykırım" iddialarını tanıyacaklarını vaat ettiler.

Tasarı özellikle California'dan seçilmiş üyelerin desteğini alıyor. Çünkü California, Ermeni diasporasının en yoğun yaşadığı ABD eyaleti.

Haberin Devamı

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Howard Berman, tasarıyı Perşembe günkü toplantının gündemine aldı. Berman, "Tasarı ancak ve ancak Temsilciler Meclisi'ne yeterli destek olması halinde sunulacak... Komite'de onayladıktan sonra bu desteği bulmak için uğraşacağız" dedi.

Başta Amerikan Ermeni Asamblesi olmak üzere ABD'deki Ermeni lobi örgütleri son aylarda sözde "soykırımı" kabul ettirme çabalarını artırdı.

ABD'deki en güçlü Ermeni lobisi olan Asamble, geçtiğimiz ay içerisinde Washington'da yaklaşık 200 Amerikalı politikacının katıldığı bir gece düzenleyerek, iddialarına destek aradı.

Ancak, Ermeni lobisinin tüm çabalarına rağmen tasarının geçmesiyle ilgili uyarılar yine Obama yönetiminden yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Son olarak Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne ithafen yaptığı konuşmada, Türkiye-Ermenistan arasındaki protokol sürecine zarar verecek bir adımın atılmaması gerektiği mesajı verdi.

5'İNCİ GİRİŞİM

ABD'de bir tasarının yasalaşması için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da oylanıp kabul edilmesi gerekiyor. Bu nedenle Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde bekleyen bir başka tasarı daha var. Ancak bu tasarı henüz gündeme alınmış değil.

Daha önce yapılan benzer girişimler şu ana kadar başarısız oldu. 1975 ve 1984 yıllarında Temsilciler Meclisi genel kurulunda, benzer bir karar tasarısı kabul edildi. Ancak tasarı Senato'dan geçmedi.

2000 yılında ise yine Temsilciler Meclisi genel kurulu gündemine gelmesi beklenen tasarı, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın devreye girmesiyle gündeme alınmadı.

2007 yılında bu kez tasarı 475 üyeli Temsilciler Meclisi'nin çoğunluk üyesinin desteğini aldı. Ancak dönemin başkanı George W. Bush'un uyarıları üzerine tasarıda imzası bulunan 20'nin üzerindeki üye desteğini çekti. Böylelikle oylama bir kez daha ertelenmiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!