Türk kökenli milletvekili sahtekarlıkla suçlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk kökenli milletvekili sahtekarlıkla suçlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2011 12:39

Pazar günü yapılan seçimlerde Baselland kanton meclisine seçilen tek Türk kökenli milletvekili Ayşe Dedeoğlu 250 oy pusulasını maniple etmekle suçlanıyor. Savcı olaya el koydu.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Baselland kantonunda pazar günü yapılan yerel parlamento seçimlerine sahtekarlık şüphesi karıştı. Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'den (SP) aday olarak seçilen Türk kökenli milletvekili Ayşe Dedeoğlu’nun oy pusulalarında kendi lehine manipülasyon yaptığı öne sürülüyor. İlk kez politikaya girmesine karşın, SP adayları arasında en çok üçüncü oyu alarak parlamentoya giren Dedeoğlu’nun 250 oy pusulasını kendi lehine doldurduğu veya doldurttuğu iddia ediliyor.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Kanton savcılığına gelen bir ihbar mektubu ile ortaya çıkan olay savcılıktan edinilen bilgiye göre şöyle gelişti: Pazar günü yapılan seçimlerde ilk kez politikaya giren, parti çevrelerinde de fazla tanınmayan butik ve kuyumcu işleten 42 yaşındaki Türk kökenli Ayşe Dedeoğlu parti içinde en çok üçüncü oyu alarak milletvekili seçildi. Pazartesi günü savcılığa gelen bir ihbar mektubunda, SP'den milletvekili seçilen bir adayın oyları maniple ettiği iddia edildi. Bunun üzerine yapılan incelemede 250 oy pusulasında aynı el yazısına rastlandı. Bu oy pusularının hepsinde Ayşe Dedeoğlu’nun isminin birinci sırada yer aldığı tespit edildi. Bunun üzerine şüpheler Ayşe Dedeoğlu üzerinde toplandı. Basına açıklamaya yapmayan ve telefonlara çıkmayan Dedeoğlu’nun, SP’nin bölge başkanı Bruno Kappeler’e suçsuz olduğunu söylediği parti tarafından bildirildi.

Mektupla oy verme sistemi spekülasyona açık olabiliyor
İsviçre’de seçim gününe kadar bir ay içinde mektupla oy verilebilme sistemi mevcut olduğundan, seçmenler evlerinde pusulaları doldurarak belediyeye postalıyorlar. Bu nedenle bazen sistem spekülasyonlara açık olabiliyor. Daha önce de benzer bir skandal sağcı İsviçre vatandaşlık partisinde yaşanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!