Türk kızları için Türk iliği şart

Güncelleme Tarihi:

Türk kızları için Türk iliği şart
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 11:43

Lösemi hastalığına ikinci kez yakalanan 12 yaşındaki İrem ile 20 yaşındaki Gizem için iki ayrıdoku tipleme kampanyası düzenleniyor. Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası (DKMS) görevlisiSilvia Marcello, uygun iliğin bulunabilmesi için Türklerin kampanyaya katılmalarını istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Ludwigsburg kentinde yaşayan lösemi hastası 12 yaşındaki İrem Zengin ile 20 yaşındaki Gizem Erkekoğlu için doku tipleme kampanyası düzenlendi. Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası’nın (DKMS) Freudenstadt Alevi Kültür Merkezi ve Moers DİTİB Türk İslam Kültür Merkezi Derneği ile organize ettiği doku tipleme kampanyası, 23 Haziran cumartesi günü Stuttgart yakınlarındaki Freudenstadt’ta yapılacak. Uygun ilik belirlemek için yapılacak olan kan örneği bağışı kampanyası 72250 Freudenstadt-Stuttgarterstrasse 74 adresinde bulunan Alevi Kültür Derneği’ne ait binada 10:00-15:00 saatleri arası gerçekleşecek.

Gizem ve İrem için iki ayrı kampanya düzenlendi

‘Gizem ve İrem’i yalnız bırakmayalım!’ sloganıyla başlatılan doku tipleme kampanyasının ikincisi Moers kentinde yapılacak. Kan örneği bağışı 47445 Moers Lintforterstrasse 41 adresinde bulunan DİTİB Türk-İslam Kültür Derndeği’ne ait caminin salonunda 12:00-16:00 saatleri arası gerçekleşecek.

Lösemi hastalarının tedavi yönteminin ilik nakli olduğunu vurgulayan Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası (DKMS) görevlisi Silvia Marcello, şu bilgileri verdi:

“Stuttgart-Freudenstadt, Duisburg-Moers ve çevrelerinde yaşayan, henüz kayıt yaptırmamış tüm duyarlı insanlara sesleniyoruz. Gizem ve İrem’in tek şansları bulunacak uygun ilikte. Türk hastalara uygun iliğin Türk bağışçılardan çıkması çok yüksek. Uygun iliğin bulunması için düzenlenen kan örneği kampanyasına katılıp hayatlarını kurtarabilirsiniz. Zira her iki hasta da yeniden hayata tutunabilmek için yüzde yüz uyum sağlayan bir bağışçının kök hücrelerine muhtaç. Bu bağışçı kayıt yaptırmadıysa hastalarımıza yardım edecek bağışçı bulunamaz. Yapılacak kayıtlar ileride belki başka bir Türk veya Alman hastayı da kurtarabilir.”

Doku tipleme nasıl yapılıyor

DKMS’e muhtemel kök hücre/kemik iliği vericisi olarak kayıt olmak için 18-55 yaşları arasında ve sağlıklı olmak gerekiyor. Kabul belgesini doldurduktan ve imzaladıktan sonra 5 ml kan alınıyor. Sonra laboratuvarda bu kan ile doku tipleri tespit ediliyor. Doku tipleri Gizem ve İrem’e ya da başka bir hastanın doku tiplerine uygun bulunduğunda, bağışçıya haber veriliyor ve kök hücre/kemik iliği nakli için gereken işlemler yapılıyor. Kök hücre bağışı yapmanın iki yöntemi bulunmaktadır:

1) Periferik kök hücre toplam yöntemi; Kandan kök hücre toplanması yaklaşık yüzde 80’ninde kullanılan en yaygın yöntemdir.

2) Kemik iliğinden toplama yöntemi; Kemik iliği ve kan karışımından oluşan 1 litre kemik iliği (omurilik değil) örneği narkoz altında bağışcının kalça kemiğinden alınır.

Para yardımı çok önemli

KAMPANYALARDA maddi destekler de çok önemli. Bir doku tiplemesi DKMS’ye 50 Euro’ya mal oluyor. Herkesin bu 50 Euro’yu ödeme imkanı olmadığı için ücretleri DKMS üstleniyor. DKMS, uzun bir süre için bunun devam etmesinin zor olması nedeniyle özellikle kurum, kuruluş ve derneklerin para yardımı yapmalarını istedi.

Para yardımı yapacaklar için DKMS Bağış Hesabı: 255 556, Kreissparkasse Tübingen, BLZ 641 500 20.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!