Türk derneklerinden mektuplu tepki

Güncelleme Tarihi:

Türk derneklerinden mektuplu tepki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2012 10:14

Dortmund’daki Steinwache Soykırım Müzesi’nde açılan fotoğraf sergisine Türk Dernekler Birliği Platformu’nda bulunan 17 dernek açık mektupla tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Dortmund kentinde bulunan Steinwache Soykırım Müzesi’nde 10 Mayıs’tan beri açık olan ‘Unutulmuş Soykırım’ adlı sergide kullanılan fotoğraflarla ilgili bilginin yanlış olmasına, Türk Dernekler Birliği Platformu (TUDEB) tepkisini açık mektupla dile getirdi.

Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği Lokali’nde TUDEB’e bağlı 10 derneğin katıldığı toplantıda, sergi ve sergide kullanılan 36 fotoğrafın kabul edilemez olduğunu belirtildi. Dernekler, Dortmund Anakent Belediye Başkanı Ullrich Sierau’ya bir açık mektup yazarak sergiyi protesto ettiler.

Tarihçilere bırakın
TUDEB Başkanı Bahri Akalın, şu bilgileri verdi: “Tarihi tarihçilere bırakmak gerekiyor. Böyle bir serginin Dortmund’da açılması ve sergide kullanılan fotoğraflarla ilgili bilginin yanıltıcı olması, bizleri derinden yaralamıştır. Biz bir diyalog ortamı oluşturarak konuyu tartışmaya açmak istiyoruz. Toplantıya katılan 10 derneğimizden başka bize bağlı 17 derneğimiz de bize destek verdiklerini beyan ettiler.”

Ne olduğu belli değil
Toplantıda konuşan Ermeni Meselesi Tarih Araştırmacısı Dr. Ali Söylemezoğlu ise sergide kullanılan fotoğrafların ne zaman, kim, nerede ve kim tarafından çekildiğinin belli olmadığını söyledi.

Sergide kullanılan fotoğrafların Armin T. Wegner’e ait olduğunun bildirilmesinin yine Wegner’in 1919 yılındaki beyanlarına ters düştüğünü, Armin T. Wegner’in kendi çektiği fotoğrafların yandığını söylediğini belgeleri ile tespit ettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!