TÜRK BALERİN GÖZDE

Güncelleme Tarihi:

TÜRK BALERİN GÖZDE
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 22:25

Avrupa'da sanatın kalbinin attığı ülkelerden İsviçre'de, 18 yaşındaki bir Türk kızının "parmak ucunda" kazandığı büyük başarıyı konuşuluyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da sanatın kalbinin attığı ülkelerden İsviçre’de, 18 yaşındaki bir Türk kızının 'parmak ucunda' kazandığı büyük başarıyı konuşuluyor. Eğitimini İsviçre’de sürdüren balerin Gözde Özgür, 22 ülkenin katıldığı 'Prix de Lausanne' adlı yarışmadan 2003’ten beri hiçbir İsviçreli öğrencinin alamadığı 'En İyi İsviçreli' ödülüyle döndü.

İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen ve 22 ülkeden 120 dansçının ter döktüğü 'Prix de Lausanne' adlı bale yarışmasına eğitimini sürdürdüğü Zürich University of Arts (Tanz Akedemie) adına katılan Gözde Özgür, burada 70 kişiyle beraber ilk elemelere davet edildi. Daha sonraki süreçte bale otoritelerinin yer aldığı jüri tarafından izlenen ve provalara alınan genç sanatçı, 21 dansçıyla beraber finale kaldı.

Finalde gösterdiği büyük başarıyla ön plana çıkan Özgür, burada 'En İyi İsviçreli' adlı büyük prestijli ödüle değer bulundu. 2003 yılından bu yana hiçbir İsviçreli öğrencinin kazanamadığı ödülü alan Gözde Özgür’ün bu büyük başarısı ülkede büyük yankı uyandırdı.

Başarısı İsviçre’deki 50 gazetedeki haber ve yorumlara konu olan 18 yaşındaki balerinin yarışmada yaşadığı süreç ile kazandığı başarı bir İsviçre kanalı tarafından da belgesel haline getirilerek yayınlandı.

İsviçre’de sürdürdüğü eğitimini tamamlamaya hazırlanan ve bugüne kadar katıldığı 6 uluslararası yarışmada ödül kazanan Gözde Özgür, dünyanın sayılı sanat kurumlarından Münih Opera Balesinin seçmelerine katıldı. Çeşitli ülkelerden 70 balerinin katıldığı seçmeleri kazanan 5 kişi arasına giren Gözde, şimdi profesyonel sanat yaşamına burada adım atmak üzere gün sayıyor.

-BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ-

Balerin Gözde Özgür, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bale yapmaya 4 yaşında başladığını ve yeteneği olmasına rağmen ilköğretimin 8 yılının ardından konservatuvara gitmeye karar verdiğini söyledi.
İlköğretimin 5 yılından sonra konservatuvar eğitimine adım atmanın zorluğuna aldırmadığını ve dışarıdan sınava girerek konservatuvar eğitimine başladığını anlatan Özgür, bu sırada yolunun Hayal Sahnesi Sanat Kursu eğitmenlerinden Volkan Ersoy ile kesiştiğini ifade etti.Burada Ersoy ile geceli gündüzlü bir çalışmaya başladığını ve dünyanın en önemli bale organizasyonlarından Youth America Grand Prix’ye başvurduğunu aktaran Özgür, sonunda bir gün beklediği haberi aldığını ve yarı finale çağrıldığını belirtti.
New York’taki ünlü Lincoln Center’da düzenlenen yarışmada elde ettiği başarı sayesinde İsviçre’deki okula kabul edildiğini dile getiren Özgür, daha sonra Berlin’de düzenlenen uluslararası organizasyona katılarak bu zorlu yarışmada üçüncülük ödülü kazandığını kaydetti.
Varna’daki uluslararası yarışmada yarı finale kalan Özgür, İtalya’daki Balle Competition in Spoleto’da ikincilik ödülü kazandığını, son olarak geçen yıl Viyana’daki 6. Uluslararası Bale Yarışması’ndan beşincilik ödülüyle döndüğünü söyledi.

-'TÜRKLERİN DE BALE DÜNYASINDA VAR OLDUÐUNU GÖSTERMEK'-

Eğitimini tamamlamaya hazırlandığı İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen yarışmada 22 ülkeden dansçılarla birlikte ter döktüğünü anlatan sanatçı, '2003 yılından bu yana bu ödülü alan İsviçreli yokmuş. O nedenle kazandığım ödül büyük yankı uyandırdı' dedi.
İsviçreli yayın organlarının kendisiyle söyleşiler yaptığını ve 50 gazetede başarısının yer aldığını belirten Özgür, bu haberlerde söz konusu ödülü almanın 'büyük bir onur' olduğunun vurgulandığını ifade etti.
Türkiye’nin Zürih Başkonsolosu’nun da kendisinin başarısıyla yakından ilgilendiğini, ayrıca bu kentte piyanist ve besteci Fazıl Say’ın konserine katıldığını belirten Özgür, daha sonra başkonsolosun evinde verilen davette başarılı sanatçı ile biraraya gelmenin de kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Yarışmadaki başarısının Türkiye adına kazanıldığını vurgulayan Özgür, duygularını, 'Ben orada ’En İyi İsviçreli’ ödülünü aldım ama bu bir Türk’ün başarısıdır. Çok mutluyum' sözleriyle dile getirdi.
İsviçre’deki eğitimini tamamlamaya hazırlandığını, bundan sonra Münih Opera Balesi’nde profesyonel sanat yaşamını sürdüreceğini belirten Gözde Özgür, geleceğe ilişkin hedeflerini de şu cümlelerle özetledi:
'Baleye 4 yaşında başladım, 14 yılda geldiğim noktadan mutluyum. Şimdi Münih’te dans edeceğim. Oradaki tek Türk benim. Önümüzdeki sezon orada sahne hayatına adımımı atacağım. Geldiğim bu noktada şimdiki hedefimi çok önemsiyorum. Türklerin de bale dünyasında var olduğunu tüm dünyaya göstermek en büyük özlemim. Bunu da başaracağıma inanıyorum.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!