Türk-Alman gazeteciler dayanışması

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman gazeteciler dayanışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 16:04

Nürnberg Basın Kulübü’nün davetlisi olarak Almanya’da bulunan Türk gazetecilerin veda töreninde duygusal anlar yaşandı.

Haberin Devamı

Türk gazeteciler, Almanya’da, Nürnberg Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası İnsan Hakları Ödül Töreni ve Barış Sofrası’na da katıldı. Nürnberg Basın Kulübü tarafından Almanya’ya davet edilen ve Antalya’dan gelen 16 gazeteci için veda töreni düzenlendi.

Nürnberg Basın Kulübü Merkezi’nde düzenlenen törene, Türk ve Alman gazetecilerle Almanya’da yaşayan Doktor İsmail Baloğlu ve Grundig Genel Müdürü Murat Şahin katıldı. Törende konuşan Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Siegfried Zelnhefer, iki kurumun kardeşliğinin 7 yıl önce başladığını belirterek, bu süre içinde birçok konuda fikir alışverişi yapıldığını, birlikte çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve iki ülke gazetecilerinin kültürel dayanışmasının basın kuruluşlarında yayınlanarak, halklarla paylaşıldığını söyledi.

Antalyalı gazetecilerle kendilerini artık ”akraba, aile” gibi gördüklerini anlatan Zelnhefer, iki ülke gazetecilerinin her yıl karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret ettiklerini, gelecek yıl da kendilerinin Antalya’ya geleceklerini belirterek, ”Bir yıl boyunca sizleri özleyeceğiz” dedi.

Gazeteciler arasındaki bu ilişkinin, iki ülke ilişkilerine önemli katkı sağlayacağının altını çizen Zelnhefer, ”Gazetecilerin sağladığı dayanışma ve bilgi alışverişi iki ülke arasındaki mesafeyi kısaltacaktır. Çünkü, her yıl iki ülkenin gazetelerinde Nürnberg ve Antalya ile ilgili önemli bilgiler yayınlanmakta, iki ülke insanlarının birbirlerini ve ülkeleri daha yakından tanıma imkanı bulmaktadırlar” dedi.

Zelnhefer, Nürnberg ve Antalyalı gazetecilerin birbirleriyle kardeş olmasını sağlayan, Nürnberg’de yaşayan doktor İsmail Baloğlu’na da teşekkür etti. Zelnhefer, Antalya’dan gelen gazetecilere, iki basın kulübünün amblemini taşıyan birer flama ve yöresel tatlı hediye etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni de konuşmasında, duygusal anlar yaşadığını söyledi.

7 yıl önce kurulan iki şehir gazetecileri arasındaki dostluk ilişkisinin kendisini çok mutlu ettiğini anlatan Yeni, gelecek yıl yapılacak kongrede kendisinin yeniden başkan olmaması durumunda bile bu ilişkinin sağlam temellerle devam etmesinin en büyük isteği olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin bulunduğu toplumlarla çok etkili olduğunu vurgulayan Yeni, ”Gazeteciler isterse savaş da çıkarır barış da. Biz barıştan yanayız” dedi.

İki ülke gazetecilerinin ilişkilerinin barış ve kardeşliğe katkı yaptığını belirten Yeni, bir hafta boyunca Nürnberg’de kendilerine gösterilen ilginin Türk misafirperverliğini aratmadığını kaydetti. Yeni, Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Zelnhefer, Nürnberger Nachrichten Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Joachim Hauck ve Doktor İsmail Baloğlu’na birer plaket ve yöresel tatlı hediye etti. Yeni, bir hafta boyunca gazetecilerin ulaşımı ve diğer konularda yardımcı olan 3 polis memuruna da çeşitli hediyeler verdi.

ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ VE BARIŞ SOFRASI
Antalyalı gazeteciler, Nürnberg Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası İnsan Hakları Ödül Töreni’ne de katıldı. Her yıl geleneksel olarak bir gazeteciye verilen ödül bu yıl ülkesindeki silahlı çatışmalar arasında insan hakları koruyuculuğu yaparak dünyanın dikkatini çeken Kolombiyalı gazeteci Hollman Morris’e verildi.

Antalyalı gazeteciler ödül töreninin ardından, Türkçe’nin de yer aldığı 30 dilde barışın öneminin vurgulandığı İnsan Hakları Yolu’nda kurulan barış sofrasına katıldı. Burada, Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Siegfried Zelnhefer’e, üzerinde Antalya Emniyet Müdürlüğü ile Yivli Minare figürü bulunan plaket verdi.

Yılmaz, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı Alman yetkililere teşekkür etti. Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Zelnhefer de Yılmaz’a, katılımından dolayı teşekkür ederek plaket verdi. Antalyalı gazetecilerin Nürnberg’deki programı bugün sona eriyor. Gazeteciler yarın, Antalya’ya dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!