Tunceli'de Valilik yardımları durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Tuncelide Valilik yardımları durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2009 11:26

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, YSK'nın suçduyurusu üzerine yardımlarla ilgili soruşturma başlattı. Valilik, yardım dağıtımını geçici olarak durdurdu.

Haberin Devamı

YSK KARAR ALDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) geçtiğimiz hafta, Tunceli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla seçim öncesi başlayan beyaz eşya-mobilya yardımına "siyasi istismar" diyen MHP’nin şikáyetini görüştü. YSK, bu tarz yardımların Anayasa ve Seçim Yasası’na aykırı olduğuna karar vererek, şöyle dedi:

"Bu yardımlar Anayasa ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 61. maddesindeki seçimin başlangıç tarihinden itibaren (1 Ocak) ’vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde’ üçüncü şahıslar, kurum, kuruluşlar aracılığıyla hediye-eşantiyon dağıtılmasını yasaklaması, 63. maddedeki ’memurların tarafsız davranması ve siyasi faaliyetlerde bulunmaması’ düzenlemesine aykırıdır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa’nın 67. maddesinde öngörülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır."

Haberin Devamı

Oybirliğiyle alınan kararda, siyasi partiler, belediyeler, bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği, aksi halde savcılıklara suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. YSK, Tunceli’deki yardım dağıtımı için özel olarak suç duyurusunda bulunma kararı almadı. YSK yetkilileri, savcılıkların Seçim Kanunu çerçevesinde yasaya aykırı yardımlarla ilgili resen soruşturma yürütmesi gerektiğini, YSK’nin gerekli gördüğü zaman suç duyurusunda bulunacağını belirttiler.

Seçim Kanunu’nun 151. maddesi, 61. maddeki yasağa rağmen kanuna aykırı hediye-eşantiyon dağıtmayı altı aydan bir yıla kadar hapisle, 152. maddesi "Haksız oy teminini" 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.

ARAP SAÇINA DÖNDÜ

Yasağa rağmen eşya yardımı devam etti. Dün ilk olarak Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Ali Rıza Güneş savcılığa davet edildi. Dağıtım 2 saatlik aranın ardından yeniden başladı.

Bugün Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, dağıtılan eşyaların seçim yardımı olmadığını savundu ve ''Bu sosyal devlet olmanın gereğidir. Oy derdinde değiliz. YSK kararında somut olarak Tunceli'den bahsetmiyor. YSK'nın kararını dinleyemeyiz diyemem. Değerlendiririz'' dedi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de yardımlarla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun duyurduğu suç kararı ile ilgili olarak ''Yardımlar YSK kararı dışındadır.'' değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Tunceli'de valiliğin 'Her eve beyaz eşya' kampanyası çerçevesinde geçen perşembe günü başlattığı beyaz eşya ve mobilya yardımıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararı kendilerine ulaşması üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken, Tunceli Valiliği de bu sabahtan itibaren eşya yardımını durdurdu.

Birkaç saat duran dağıtım tekrar başlatıldı

Tunceli Valiliği’nin yaklaşık 5 milyon lira tutan ve parasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan karşılayıp dağıttığı beyaz eşya ve mobilya yardımıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararının ulaşması üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu gelişmeyle birlikte sabah durdurulan dağıtım öğleden sonra yeniden devam ettirildi. Tunceli Vali Yardımcısı Oğuz Alp Çağlar'ın bayilerden alınan eşyalarda eksiklik bulunduğu gerekçesiyle durdurduklarını açıkladığı beyaz eşya dağıtımına, saat 15.00'de tekrar başlandı.

Haberin Devamı


Tunceli Valiliği’nin kamuoyunda tartışmalara neden olan ve Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçimler öncesinde yapılmamasını istediği ‘Her eve beyaz eşya’ kampanyası çerçevesinde, geçen perşembe günü beyaz eşya ve mobilya dağıtımına bugün sabah ara verildi. YSK’nın aldığı kararın uluşması üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, yardımlar konusunda soruşturma başlattı. Başsavcılık yetkilileri, konuyla ilgili daha önce başlatılan incelemenin ardından bugün soruşturma başlatıldığını söyledi.

Soruşturma kapsamında yardımların durdurulması yönünde bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden yetkililer, “Soruşturma sonrasında suç unsuruna rastlanılması halinde eşyaların dağıtımının yasaklanmasına mahkemeler karar verecek” dedi.

Haberin Devamı

VALİLİK DAĞITIMA BİR SÜRE ARA VERDİ

Tunceli Vali Yardımcısı ve Dağıtım Komisyonu Başkanı Oğuz Alp Çağlar, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada beyaz eşya ve mobilya yardımının dağıtımına, bayilerden alıncak bazı beyaz eşyalarda eksiklik bulunduğu gerekçesiyle ara verdiklerini söyledi.


Vali Yardımcısı Çağlar, “Yardımlar bugün sabah saatlerinden itibaren geçici olarak durduruldu. Bayilerden aldığımız beyaz eşyaların bazıları eksikti, bu eksiklikleri gidermek için uğraşıyoruz. Eksiklikler giderildiği anda dağıtım tekrar başlayacak. Şu ana kadar Yüksek Seçim Kurulu, ya da başka bir kurumda dağıtımın durdurulması ile ilgili elimize hiçbir karar ulaşmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

YETERLİ EŞYA VAR İDDİASI

Tunceli Valiliği’nin beyaz eşya alımı konusunda anlaşma yaptığı bayilerden bazıları, yardımların durdurulmasına anlam veremediklerini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir bayii, “Bizim elimizde valiliğin istediği yeterli beyaz eşya bulunuyor. Biz valiliğin talimatıyla eşyaları araçlarımızla mahalelere götürüp, muhtarlar aracılığıyla dağıtıyorduk. Ancak, bu sabah bize valilikten, ‘eşya dağıtmayın’ talimatı geldi. Biz de bunun üzerine dağıtımı durdurduk” dedi.

ÖĞLEDEN SONRA DAĞITIM TEKRAR BAŞLADI

Saat 15.00 sıralarında ise ihtiyaç sahiplerine beyaz eşya yardımı tekrar başladı. Alibaba Mahallesi Muhtarı Sakine Cevher'in elindeki listeye göre ihtiyaç sahiplerine buzdolabı, çamaşır makinası ve fırın dağıtımı yapıldı.


MUHTAR: SAVCI YARDIMLARIN PARTİYLE İLGİSİNİ SORDU

Dün, Cumhuriyet Savcılığı’na çağırılıp, bilgisine başvurulan Tunceli’nin Cumhuriyet Mahalesi Muhtarı Ali Rıza Güneş, savcının kendisine yardımların herhangi bir siyasi partiyle ilgisi olup olmadığı yönünde sorular sorduğunu söyledi.


Muhtar Güneş, savcının tanık olarak ifadesini aldığını belirterek, “Bir çok sorular soruldu. Yardım kararının ne zaman alındığı, yardımlara ne zaman başlandığı, siyasi partiyle ilişkisi olup olmadığını ve yardımları dağıttığımız kişilere ‘herhangi bir partiye oy vermelerini istediniz mi?’ diye sordu. Ben de böyle talepte bulunmadığımızı, yardımların seçimler bir ilgisinin bulunmadığını anlattım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!