Trichet: Çok zor dönemdeyiz

Güncelleme Tarihi:

Trichet: Çok zor dönemdeyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 16:16

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, AB ülkelerinin içinde bulunduğu krizi “İkinci Dünya, hatta Birinci Dünya Savaşı’ndan beri en zor durum” olarak niteledi.

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası (EZB) Başkanı Jean Claude Trichet, Avrupa ülkelerinin çok ciddi bir krizden geçtiği uyarısında bulundu ve Euro bölgesi ülkeleri mali politikalarını birleştirmeye çağırdı. Der Spiegel dergisine konuşan Trichet, Euro ülkelerinde geçen hafta sonu yaşanan durumu 2008’de Lehman kriziyle patlak veren mali krizin başlangıcına benzetti. Trichet “2008 Eylül’ünde Lehman iflasıyla yaşanan ortam gibiydi. Pazarlar çalışmadı” dedi. Avrupa’nın şu anda içinde bulunduğu krizi “Hiç şüphesiz İkinci Dünya, belki de Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor durum” olarak niteleyen Trichet, “Çok dramatik anlar yaşadık ve yaşıyoruz” diye konuştu.


Çok hızlı yayılabilir
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, krizin bulaşma tehlikesinin devamlı mevcut olduğunu ve bunun çok hızlı yayılabileceğini, bazen birkaç saat içinde bile cereyan edebileceğini söyledi. Avrupa’daki ekonomi politikasının karşılıklı olarak gözetim altında tutulmasını talep eden Trichet, istikrar ve tasarruf kriterlerine ters düşenlere karşı etkili yaptırımlara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. AB liderlerinin bütçelerini hızla yeniden yapılandırmak için tasarruf önlemlerini karara bağladığına dikkat çeken Trichet, “bütçelerini hızla sağlamlaştırmak için karar aldılar. Yoksa neler olacağının çok iyi bilincindeler” dedi.

Haberin Devamı

Trichet Avrupa Merkez Bankası’nın zor durumdaki AB ülkelerinin devlet tahvillerini satın alarak, bağımsızlığına gölge düşürdüğü eleştirilerini de reddetti ve “EZB değil, ağır borçlar yapan hükümetler zayıf” dedi. Alınan tedbirlerin enflasyona yol açacağı iddialarını da geri çeviren Trichet, para politikalarının da değişmediği görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!