Tiyatroma yazık olacak

Güncelleme Tarihi:

Tiyatroma yazık olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 10:31

Berlin Senatosu'nun 1984'den beri faaliyette olan Tiyatrom'a desteğini çekerek bu yıl tamamen durdurması Berlinli Türkleri üzdü. 23 Ocak'ta Tiyatromu kurtarma toplantısı yapılacak. Türkler "Hep beraber destek olmazsak Tiyatrom'a yazık olacak" dediler.

Haberin Devamı

Berlin'de çeyrek yüzyıldır faaliyette olan Tiyatrom'un kapanmak üzere olması Berlinli Türkler'i üzdü. Kanal D'de yayınlanan 'Sağır oda' ve Star TV'deki 'Derdest' dizilerinde de rol alan genç oyuncu Orhan Kılıç, 'Tiyatrom, Alman tiyatro ve sanat okullarında yer bulamayan Türk gençlerinin yuvasıdır.

Kapanması büyük eksiklik olacak' dedi. Berlin Sanat Akademisi Tiyatro bölümünde öğrenim gördüğü dönemde Tiyatrom'da sahnelenen 3 oyunda rol alan Kılıç, 'Almanya'da doğup büyümüş biri olarak Tiyatrom ve benzeri sanat evlerinin gerekliliğine inanıyorum. Tiyatrom'da sadece tiyatroyu değil, şiiri, edebiyatı, müziği öğreniyor. Tiyatrom'un kapanacak olması çok üzücü' dedi.

Destek sürebilirdi

Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Safter Çınar, 'Kapatma gerekçelerinde Tiyatrom'un sadece Türkler yönelik oyun sahnelenmesini de gösterdiler. Oyunlarınızı iki dilli yapın şartı da koyup desteğe devam edilebilirdi. Acaba bu kapatma kararının altında belli göçmen kültürlerine olanak tanımamak mı yatıyor.

Eğer İngilizce oyunlar oynansaydı, acaba destek çekilir miydi?' şeklinde konuştu. Çınar, tüm Berlinleri Tiyatrom'daki etkinliklere katılmaya davet etti. Çınar, 'Ancak bu şekilde Tiyatrom'un seyircisi ve olduğunu ve istendiğini gösterebiliriz' dedi.

Tiyatrom'un yanındayız

Berlin Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan,'Tiyatrom gençlerimize, sanatı öğretmenin yanısıra, çocuklarımızın kötü yollara gitmemesi adına faaliyet gösteriyordu. Maddi ve manevi olarak Tiyatrom'un yanındayız. Fakat masrafları yüksek olan bu kurumun uzun süre ayakta kalabilmesi için senatonun mutlaka destek vermesi gerekir.

Berlin'de 5 binden fazla Türk girişimci bulunuyor. Girişimcileri desteğe davet ediyorum' dedi. TDU olarak destek vereceklerini kaydeden Remzi Kaplan, 'Ancak şu ana kadar tiyatroya uzak duran tüm Türkleri Tiyatrom'a destek vermeye çağırıyoruz. Ancak bu şekilde senatoya Türkçe tiyatronun gerekliliğini anlatabiliriz' dedi.

Berlin Kültür ve sanat politikasına uymuyor

Tiyatrom'un yöneticisi Yekta Arman, 2006 Temmuz ayında Kültür Senatörlüğü'ne bakan müsteşar bayan Andrea Schmidt bize "Sizin şu durumunuzu görüşelim. Tekrar oturup konuşmak istiyoruz" dedi. Ancak bir daha ses soluk çıkmadı. Yıllardır olduğu gibi her üç ayda bir paramızı aldık. Geçen yıl Nisan ayında "Berlin Kültür ve Sanat politikasına uymadığınız için size yardımı durduruyoruz" yazan kısa bir mektup aldık.

Ama niçin uymadığımız yazmıyordu. 2008 için de yardımı aldık. Ama bu yıl ocak ayında paramız gönderilmedi. Tiyatrom ile ilk kurulduğunda 640 bin Mark olan yardım, geçen yıl 220 bin Euro olmuştu. Bunun yarısı kira ve diğer yan giderler, gerisi yılda 4-5 oyun için harcanıyordu" dedi.

Destek gecesi yapılacak

Yönetici Yekta Arman, 23 Ocak cuma günü saat 18.30'da başta başkonsolos ve elçilikten yetkililer olmak üzere işadamları, dernek yöneticileri, sanatçılar olmak üzere geniş katılımlı bir durum değerlendirmesi toplantısı yapıcaklarını, ardından da saat 20:30'da Turgut Özakman'ın Ah şu gençler oyununu oynacaklarını söyledi. Arman, bu oyuna tüm Berlinli Türkler"i beklediklerini bildirdi. Arman şimdiden bazı işadamlarından çeşitli destek sözü aldıklarını, bununda kendilerini gelecek açısından umutlandırdığını belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!