THY vize muafiyeti için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

THY vize muafiyeti için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 10:35

Avrupa Adalet Divanı'nın vizesiz seyahat kararından sonra harekete geçen Türk Hava Yolları (THY), kimlerin vize muafiyeti kapsamında olduğunu öğrenmek için Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğine başvuracak.

Haberin Devamı

TÜRK Hava Yolları (THY), Almanya'ya hangi yolcuların vizesiz seyahat edebileceğini öğrenmek için Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne başvuracağını açıkladı. Avrupa Adalet Divanı'nın vizesiz seyahat kararı almasından sonra Almanya, son bir haftadır hizmet sunumu için Türkiye'den gelecek ve gerekli evrakları bulunan bazı meslek gruplarına "Vizesiz giriş" imkanı tanıyor. Ancak Türk Havayolları veya Lufthansa gibi uçak şirketlerinin vizesiz yolcuları eski uygulamaya göre uçağa almaması sorun yaratmaya devam ediyor.

Sorunu bildirdiğimiz Türk Hava Yolları basın merkezi "Almanya'ya gidecek yolculara yönelik vize kontrol uygulamamız, Dışişleri Bakanlığı'nın yayını, IATA (Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği) tarafından aylık olarak çıkan yayın ve Büyükelçilik ile konsolosluk ya da ilgili ülkenin sınır polisinin verdiği bilgiye göre yapılır" bilgisini verdi.

Bilgi istenecek

Yetkililer "Bu üç kaynaktan alınan bilgilere göre gidilecek ülkenin vize uygulaması tespit ediliyor ve uçağa kabul için yolcularımızdan buna uygun pasaport ve vizeye sahip olmaları isteniyor. Almanya’nın vize muafiyetine ilişkin yeni uygulaması bu üç kaynak tarafından da tarafımıza henüz bildirilmedi. Ancak basında yer alan haberler üzerine ilgili birimimiz konunun açıklığa kavuşturulması ve nasıl uygulama yapılacağına ilişkin Almanya Büyükelçiliği’ne bir yazı yazarak bilgi isteyecek. Bunun için de hazırlıklarımızı tamamladık. Gelen yanıta göre yapılması gereken uygulama vize kontrol aşamasında gerçekleştirilecek” denildi.

İşadamlarından tepki

İşadamlarına vize muafiyeti ile ilgili Alman İçişleri Bakanlığı'nın farklı açıklamalar yapması ülkede yaşayan Türk işadamlarının tepkisine neden oldu. Federal İçişleri bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada önce işadamlarının da muafiyet kapsamına girdiğini açıklamıştı. Daha sonra ise işadamlarına eskiden de olduğu gibi vize gerektiğini bildirdi. Bakanlığın vize ısrarı Türk işadamlarını öfkelendirdi.

Durumumuzu "Türkü" anlatıyor

Mustafa Baklan: (İşadamı): Berlin'de Büyükelçi Ahmet Acet yerinde bir tepki gösterdi. Aynı tepkiyi paylaşıyorum. Anadolu'da bir Türkü var: Sevdiğim senden şikayetim var, ne sevdiğin belli ne sevmediğin. Almanya'da bizim durumumuz türküde çok güzel ifade ediliyor. Almanya'nın beraber çalışmak isteyip istemediğini net bildirmesi gerekir. Ekonomik kriz deniliyor. Bırak istihdam yaratalım. İşçi alalım. Maliyeler para kazansın. Türkiye'deki bağlantılarımızı güçlü hale getirelim. Türkiye Kafkasya'ya açılan bir köprü. Bu köprüyü kapatmaya gerek yok. İnsanların pazara girmesine izin vermesi gerekir.

Sol Parti önerge verdi

Avrupa Adalet Divanı'nın 'Soysal Kararı' olarak bilinen vizesiz seyahat olanağı sunan kararın Almanya'da uygulanmasıyla ilgili Federal Meclis Sol Parti Grubu, hükümetin cevaplaması isteği ile soru önergesi sundu. Sevim Dağdelen'in öncülüğünde hazırlanan ve bir çok milletvekilinin imzaladığı 20 mayıs 2009 tarihli soru önergesinde hükümetin hizmet kavramını neden sadece aktif hizmet sunanlarla sınırladığını sorguladı. Sol Parti'nin vize uygulaması ile hazırladığı önergesinde 20 soru yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!