Thüringen’de azınlık hükümeti için oylama yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Thüringen’de azınlık hükümeti için oylama yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2020 11:45

Thüringen’de, Bodo Ramelow başbakanlığında Sol Parti, SPD ve Yeşiller koalisyonu bugün kuruluyor. Üç partinin toplam milletvekili sayısı 42. Salt çoğunluk için gerekli oy sayısı ise 46.

Haberin Devamı

EYALETTE 27 Ekim 2019’da yapılan seçimlerde Sol Parti 29, aşırı sağcı AfD 22, CDU 21, SPD 8, Yeşiller 5 ve FDP 5 milletvekili çıkarmıştı. Hiçbir parti AfD ile ortaklık kurmayacağını açıklarken, CDU ve FDP ise Sol Parti ile koalisyon yapmayacağını duyurmuştu. Bu durumda tek çare, Sol Parti, Yeşiller ve SPD’den oluşacak azınlık hükümetiydi. Bodo Ramelow başbakanlığında kurulması beklenen azınlık hükümeti için oylama bugün yapılacak. Eyalet anayasasına göre ilk iki turda başbakan adayının salt çoğunluğa ulaşması gerekiyor. AfD, CDU ve FDP milletvekillerinin ilk iki turda Ramelow’a destek olmamaları durumunda üçüncü tura geçilecek. Üçüncü tur oylamada ise salt çoğunluk yerine kısmi çoğunluk aranıyor. Ramelow da kısmi çoğunlukla yeniden başbakan seçilecek. Sol Parti’li ilk eyalet başbakanı olan Ramelow, beş yıldır eyaleti yönetiyor.

Haberin Devamı

AfD’NİN ADAYI KINDERVATER
AfD, Sundhausen Belediye Başkanı Christoph Kindervater’i başbakan adayı olarak gösterecek. Böylece ilk kez bir eyalette başbakan adayı çıkarmış olacak. Bağımsız Belediye Başkanı Kindervater, AfD, CDU ve FDP’ye mektup yazarak kendisini desteklemelerini istemişti. AfD, Kindervater ile görüşürken CDU ve FDP ise mektuba cevap vermedi. Seçimin yapılacağı gün Hessen Eyaleti’ndeki randevusuna gideceğini açıklayan Kindervater, meclise gelemeyecek. Oylamada FDP’nin de aday göstermesi beklenirken, CDU ise aday çıkarmayacak. CDU Thüringen Eyalet Teşkilatı ve Eyalet Meclis Grup Başkanı Mike Mohring ile Ramelow bir süre öce görüşmüş, Möhring’in eyalette daha fazla polis alınması talebini Ramelow kabul etmişti. Möhring ve Ramelow’un görüşmesi sonrası, CDU azınlık hükümetini dışarıdan destekleyecek yorumlarına yol açmıştı.

BAKMADAN GEÇME!