Tersine göç büyük kayıp

Güncelleme Tarihi:

Tersine göç büyük kayıp
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 10:54

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı Bilimsel Direktörü Hacı Halil Uslucan, Almanya'da tersine göç olgusunun bu ülke için büyük bir kayıp olacağını söyledi. Her yıl 175 bin civarında Alman’ın iş ve başka nedenlerle Almanya’yı terk ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı Bilimsel Direktörü Hacı Halil Uslucan, Almanya’da doğup, büyüyen ve kalifiye olan bir göçmenin ülkesine dönmesinin, bu ülke için büyük bir kayıp olacağını söyledi.

Uslucan, bunun sadece Almanya için geçerli olmadığını, Afrika’da doktorun farklı nedenlerden dolayı Amerika’ya gittiğini belirterek, "Diplomalarını aldıktan sonra bu kişilerin topluma kazandırılması gerekir. Tüm ülkelerin bu sorunu ciddi şekilde düşünmesi gerekiyor. Almanya göçmenler için daha cazip bir ülke olmalı ve yabancı anlayışı değişmeli. Aynı zamanda burada yaşayanlar da vasıflı hale getirilmeli" dedi.

NÜFUS YAŞLANIYOR
Almanya nüfusunun gittikçe yaşlandığını ve özellikle sağlık gibi bazı alanlarda ciddi anlamda kalifiye işgücüne ihtiyaç duyulacağını belirten Uslucan, bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Alman toplumuna uyum sağlamaya direnenlere karşı yaptırım uygulanması konusundaki tartışmalara da değinen Uslucan, "Eğitim psikolojisi açısından zorla, yaptırımlarla insanlara bir şey öğretilemez. Eğer bireylerin gelişimi isteniyorsa, onların sıkıntılarını anlayıp, o sıkıntılara çözüm bulunmalı. Eğitimin neden gerekli olduğu anlatılmalı" diye konuştu.

EŞİTLİK SAĞLANAMADI
Uyum sorununun göçmenlerden kaynaklandığı yönündeki iddiaların da doğru olmadığını belirten Uslucan, şöyle konuştu:
"Uyum iki tarafın çabası ile olur. Uyum sorununu yaratanların bunu kasten yaptıklarını düşünmüyorum. ’Bu insanlar motive olamıyor, uyum sağlamak istemiyor’ demek, sorunu anlamamak demektir. Kurumların vermesi gereken sermaye eşitlik. Genelde Türkler uyum sağlamıyor şeklinde bir izlenim yaratılıyor. Bu yanlış bir şey." dedi.

ÖĞRETMEN ATAMAK YETERLİ DEĞİL
Göçmen öğretmenlerin sayısının artırılması, bununla birlikte eğitimin iki dilli hale dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Uslucan, "Sadece göçmen öğretmen atamak da tek başına çözüm değil. Müfredat değiştirilmeli. Ana dilin yanı sıra Almanca’ya da ağırlık verilmeli. Öğrenciler kadar ailelerin de geliştirilmesi gerekir" diye konuştu.

HER YIL 175 BİN ALMAN GÖÇÜYOR
Almanya artık göç alan ülke olmaktan çıkıp göç veren ülke konumuna girdi. Her yıl 175 bin civarında Alman’ın iş ve başka nedenlerle Almanya’dan göçtüğü bildirildi. Würzburg’da düzenlenen Göçmen Danışmanları Birliği, yabancı ülkelere göç etmede vize uygulamaları, bölgesel iş olanakları konularını tartıştılar. Toplantıda Almanya’dan başka ülkelere göçün klasik bir işgücü göçü olduğu, büyük çoğunluğun iş amacıyla göç ettiği vurgulandı. Almanya’dan işgücü göçünün her yıl düzenli olarak arttığı kaydedilen toplantıda, yılda 175 bin civarında Alman’ın başka ülkelere göçtüğü açıklandı.

EĞİTİMLİLER GİDİYOR
Almanların göç ettiği ülkelerin başında İsviçre ve Avusturya’nın geldiği, bunu Danimarka ve İskandinavya ülkelerinin izlediği kaydedildi. Almanlar'ın AB ülkelerine göç etmesinin, bu ülkelerdeki sosyal güvenliğin yüksek olmasından ve vize muafiyetinden kaynaklandığı belirtildi.
Bunun yanında Almanya’da iyi eğitim almış Türk gençlerin de Almanya’da yükselme şansı görmediği için Türkiye’ye göç ettiği kaydedildi. Türkiye’de ekonomide yaşanan büyümenin Almanya’da yetişen Türk kökenli mühendisleri cezbettiği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!