Terfi alamamaktan korkan İskoç polisi, cinayeti 19 yıl sonra aydınlatabildi

Güncelleme Tarihi:

Terfi alamamaktan korkan İskoç polisi, cinayeti 19 yıl sonra aydınlatabildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 11:22

İskoçya’da 2005’te öldürülen bir seks işçisinin cinayetini araştıran polislerin, ısrarla hatalı bir şekilde dört Türk üzerinde durdukları için asıl katili 19 yıl boyunca yakalayamadıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

IAIN Packer, seks işçisi Emma Caldwell’in cesedinin, Glasgow kenti dışındaki bir ormanlık alanda bulunmasından 19 yıl sonra suçlu bulundu. Soruşturmanın ilk aşamalarında görev yapan iki eski dedektif, Pecker’ın şiddet ve cinsel saldırılarla dolu geçmişinin, araştırmanın ilk dönemlerinden beri bilindiğini söyledi. Ancak dedektifler, araştırmanın daha sonra beraat eden dört Türk erkeğin üzerinde odaklanması nedeniyle, polis müdürlerinin Packer’la ilgili soruşturmaya devam edilmemesi emrini verdiklerini anlattı. 27 yaşındayken öldürülen seks işçisi Emma Caldwell, 8 Mayıs 2005’te cesedinin bulunmasından önce son olarak bir aydan uzun süre önce Glasgow kent merkezinde görülmüştü. Emekli dedektif Con Stuart, Packer’ın ifadesini ilk olarak 22 Haziran 2005’te, yani kurbanın cesedinin bulunmasından haftalar sonra aldı.

Terfi alamamaktan korkan İskoç polisi, cinayeti 19 yıl sonra aydınlatabildi

Terfi alamamaktan korkan İskoç polisi, cinayeti 19 yıl sonra aydınlatabildi

Terfi alamamaktan korkan İskoç polisi, cinayeti 19 yıl sonra aydınlatabildi
PACKER KORUNDU MU?
Packer, ilk olarak Emma Caldwell’i tanımadığını ve seks işçileriyle görüşmediğini savundu. Fakat diğer seks işçileri Packer’ı fotoğraflardan teşhis etmişti. Packer’ın yalan söylediğini anlayan dedektifler daha sonra, Pauline adlı bir seks işçisinden, Packer’ın kendisine tecavüz ettiğini öğrendi. Üstelik, Pauline’in tecavüz edildiği yer Emma Caldwell’in cesedinin bulunduğu aynı ormanlık alandı ve Iain Pecker’ı teşhis de etti. Pauline’in dışındaki diğer dokuz seks işçisi de Packer’ın kendilerine cinsel saldırıda bulunduğunu anlattılar. Bütün bu ifadelere rağmen Iain Packer’a herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Emekli dedektifler, Packer’ın gözaltına alınmaması talimatını soruşturmayı yöneten polis müdürü Wille Johnston’ın verdiğini söyledi. 2005-2007 arasında polis, Packer’ın altı kez ifadesini aldı. Packer dördüncü görüşmede Caldwell’e cinsel birliktelik için para ödediğini ve uzaktaki ormanlık bir alana götürdüğünü itiraf etti. Bu itirafa karşın, Packer gözaltına alınmadı.

Haberin Devamı

İSKOÇ POLİSİ ÖZÜR DİLEDİ
Çünkü bu sırada polis müdürleri Emma Caldwell’i öldürdüklerine inandıkları dört Türk erkek üzerine odaklanmıştı. Aynı zamanda, Türk zanlılara yönelik kanıt elde etmek için, oldukça masraflı bir takip operasyonu başlatılmıştı. Türk zanlıların Caldwell’i, bir Türk kafesinde öldürdüklerine inanılıyordu. 2007’de söz konusu zanlılara resmen cinayet suçlaması yöneltildi. Ancak davada, kafede kayda alınan Türkçe konuşmaların ya bağlamından koparıldığı ya da tamamen yanlış tercüme edildiği ortaya çıktı. Sonuçta dava bir yıl sonra Türk zanlıların aklanmasıyla sonuçlandı. Emekli dedektifler, polis müdürlerinin takip faaliyetlerine çok fazla kamu parası harcadıktan sonra itibarlarını ve olası terfilerini kaybetmemek için asıl zanlıya odaklanmaktan kaçındıklarını belirtti. Emma Caldwell cinayetinden Iain Packer’ın sorumlu olduğu yıllar sonra başlatılan yeni bir soruşturmayla belirlendi ve hüküm giydi. İskoçya polisi olanlar nedeniyle özür diledi ve olaylardan ders çıkarıldığını vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!