Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2022 10:44

Almanya’da önümüzdeki kasım ayında yine bir dizi değişiklikler gündemde. Enerji alanındaki temel tedarik hizmet fiyatlarındaki artıştan zamlanan veteriner ücretlerine ve hasta nakliyatında eşlik edenlere getirilen kolaylıklara kadar birçok alanda yapılan değişiklikleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
ALMANYA’da yaşayan tüketiciler elektrik ve gaz alanında çok sayıda faaliyet gösteren özel işletme statüsündeki enerji tedarikçileri arasında, hangisi daha uygun birim fiyatı sunuyorsa, ona göre her ay veya her altı ayda bir tercihlerini yapabiliyorlar ve tedarikçiyi değiştirebiliyorlar. Enerji ihtiyacını karşıladığı özel tedarikçi şirketi iflas eden veya tedarikçi değişikliğinde aksaklık yaşayan tüketiciler, elektriksiz veya gazsız kalmaması için üç aylığına, en çok abonesi olan bölgesel enerji tedarikçisinin hattına otomatikman dahil edilmektedir. Üç aydan sonra ise tüketiciler, başka özel enerji tedarikçisini tercih etmemeleri halinde, elektrik ve gaz ihtiyacı için temel tedarik sistemine (Grundversorgung) abone edilir ve enerji ihtiyacı bu yolla karşılanır. Bilindiği gibi temel enerji tedarik hizmetinin birim fiyatları, şimdiye dek genellikle diğer özel tedarikçilerle kıyaslandığında daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.
Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
HERKESE AYNI FİYAT
1 Kasım tarihinden itibaren ise, temel tedarik sistemi üzerinden elektrik ve gaz kullanan tüm tüketiciler için tek fiyat uygulanacak. Diğer bir ifadeyle temel tedarik sistemine abone olan tüketiciler arasında yeni veya mevcut abone farkı gözetilmeyecek. Bu yapılan değişiklik, haberin iyi yönü. Kötü yönü ise, temel enerji tedarik hizmeti sunan enerji şirketleri, birim fiyatlarını istedikleri zaman artırabilecekler. Federal Ağ Ajansı’ndan edilen bilgiye göre, elektrik ve gaz fiyatları borsadaki artışlara endekslenebileceği gibi, temel enerji tedarik hizmeti sunan şirketler fiyat artışlarını önceden duyurmadan her ayın başında veya ortasında tüketicilere yansıtabilecekler.
Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
VETERİNERLİK VİZİTESİ PAHALANIYOR
Almanya’da bu ayın 22’sinde yürürlüğe girecek yeni tarifeye göre, veterinerlik vizite ücretleri artırılacak. Zamların, teşhis masraflarındaki artış nedeniyle zaruri hale geldiği açıklandı. Yeni vizite tarifesine göre, 22 Kasım’dan itibaren bir köpeğin muayene masrafı 13.50 Euro’dan 23.60 Euro’ya yükselirken kedilerin muayene ücreti 9 Euro’dan 23.60 Euro’ya çıkacak. Kedi ve köpeklere yapılacak aşıların ücreti de 5.77 Euro iken, ay sonundan itibaren 11.50 Euro olacak. Veterinerlik vizite ücretleri Almanya’da en son 1999 yılında artırılmıştı.
Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
TOPLU SEYİRLERE GECE İZNİ
Avrupa veya dünya futbol şampiyonalarında taraftarların seyir için tercih ettikleri ‘Public Viewing’, yani toplu seyir ortamlarına yeniden izin çıktı. Korona pandemisi nedeniyle toplu seyirler bir süredir yasaktı. 20 Kasım’da Katar’da başlayacak Dünya Futbol Şampiyonası ile birlikte toplu seyirlere izin veren Federal Kabine, bunun için gece saatlerinde yüksek sesli eğlencelere ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre, gece saat 22.00’den sonra da yüksek sesli eğlence yapılmasına izin verilmesiyle Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Dünya Futbol Şampiyonası kapsamında saat farkı nedeniyle geç saatlerde oynanacak karşılaşmalar için toplu seyirin önü açılmış oldu. Söz konusu yeni düzenleme, 31 Aralık tarihine kadar yürürlükte kalacak. Rheinland Pfalz ve Baden-Württemberg eyaletlerindeki büyük şehirlerde, toplu seyirlerin planlanmadığı, gelen bilgiler arasında.
Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
KORONA TESTLERİ SONA ERİYOR
Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında Almanya genelinde açılan test merkezlerinin işletilmesine ilişkin yönetmeliğin geçerlilik süresi 25 Kasım tarihi itibariyle sona eriyor. Temmuz ayından beri yürürlükte olan yönetmeliğe göre, halk testi olarak anılan antijen testler, toplumun bazı kesimleri için ücretsizdi. Örneğin gebelik sürecinin ilk çeyreğinde olan kadınlar, hastane veya bakımevine giden ziyaretçiler veya tıbbi açıdan aşı yaptırmak zorunda olan kimseler için antijen testi ücretsizdi. Bu ayın sonunda bir araya gelmesi beklenen federal ve eyalet sağlık bakanları, antijen testiyle ilgili yeni yol haritası çizecekler. Rheinland-Pfalz ve Baden-Württemberg eyalet yetkilileri, söz konusu testlerin sadece yaşlı ve hasta gibi bünyesi zayıf olan insanların ücretsiz olması gerektiği görüşünü savunuyor.
Temel enerji tedarikinde tek fiyat uygulaması
ENGELLİ SEVKİNDE KOLAYLIK
Tıbbi açıdan gereklilik arz etmesi halinde engelli bir kişiyi hastaneye eşlik edenler, 1 Kasım tarihinden itibaren hastalık parası almaya hakkı olacak. Bu haktan yararlanmanın tek koşulu, sevkıyatın hastane yatışı amaçlı yapılmış olmasıdır. Eşlik eden kişi, zihinsel veya konuşamayacak düzeyde engelli olan kişinin çocukları, kardeşi, annesi, babası veya eşi gibi bir yakını olabilir. Söz konusu yeni uygulama, hastaneye eşlik eden kişinin, o gün çalışamadığı için uğradığı gelir kaybının tazminini amaçlıyor.

Haberin Devamı

HALKA AÇIK TUVALETLERE ZAM
Otoban kenarlarındaki benzin istasyonlarında veya dinlenme tesislerindeki halka açık tuvaletlerin kullanma ücretleri önümüzdeki aydan itibaren zamlanıyor. Tuvalet işletmecisi Sanifair şirketinden yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde sunduğu 400 tuvalet hizmetlerini kullanım ücreti 18 Kasım’dan itibaren 70 Cent’ten 1 Euro’ya yükselecek. Tuvaleti kullanım için çekilen fişin, dinlenme tesisinde yapılan alışverişlerde mahsup edilecek.

Haberin Devamı

ARD’DEN HD KALİTESİNDE YAYIN
Alman birinci kanal televizyonu ARD’yi çanak anteni üzerinden izleyenler, önümüzdeki aydan itibaren yayınları yüksek kalitede izleyebilecek. ARD’nin yanı sıra, One, tagesschau24, phoenix ve arte gibi resmi kaynaklarla finanse edilen televizyon kanalları da 15 Kasım’dan itibaren HD kalitesindeki yayınlara geçecek. Söz konusu televizyon kanallarını anten üzerinden izleyenler, yayınları HD yerine sadece SD kalitesinde görebilecek.

---BUNU BİLİYOR MUSUNUZ---

YAŞLI BAKIM YARDIMI
162 EURO’YA KADAR ARTTI

ALMANYA’da bu yılın başında bakıma muhtaç olanların hayatını kolaylaştırma amaçlı maddi yardımlar artırılmıştı. Bir yıldır uygulanan yeni bakım tarifesine göre, gezici bakım servislerinden hizmet alanlara, bakım derecesine bağlı olarak yapılan artışlar şu şekilde belirlenmişti:
Bakım derecesi 2 için 689 Euro’dan 724 Euro’ya (zam miktarı 35 Euro)
Bakım derecesi 3 için 1.298 Euro’dan 1.363 Euro’ya (zam miktarı 65 Euro)
Bakım derecesi 4 için 1.612 Euro’an 1.692 Euro’ya (zam miktarı 80 Euro)
Bakım derecesi 5 için 1.995 Euro’dan 2.095 Euro’ya yükseltildi (zam miktarı 100 Euro).

Haberin Devamı

KISA SÜRELİ YATIŞLARA DESTEK ARTTI
Bakım alanında yapılan artışlar, gezici bakım servislerinin sunduğu hizmetler için ayrılan bütçeye yapılan zamlarla sınırlı değil. Gerek hastanedeki yatışları önlemek veya yatış sürelerini kısaltmak amacıyla yaşadıkları ev ortamı yerine geçici süreyle bakım evine taburcu edilen bakıma muhtaç hasta ve yaşlılar için ayrılan ve Almancası ‘Kurzzeitpflege’ olan yıllık ek bakım ödeneği, 1.612 Euro’dan 1.774 Euro’ya çıkarılmıştı.

ARAÇ VE GEREÇLERE KISITLAMA
Örneğin hastaneden erken taburcu edilip tam sağlığına kavuşması için üç hafta süreyle bakım evine giden kişiye, bakım sigortası tarafından 1.774 Euro’ya kadar maddi destekte bulunuluyor. Bu miktarı artan yatış masraflarını ise bakıma muhtaç kişinin kendisi üstlenmesi gerekiyor. Kişi sosyal yardımla geçiniyorsa, aradaki farkı yardım aldığı sosyal yardım dairesi karşılıyor.

BAKMADAN GEÇME!