Tek başına yetmedi

Güncelleme Tarihi:

Tek başına yetmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 00:00

Almanya'nın Hamburg Eyaleti'nde pazar günü yapılan seçimde birçok sürpriz yaşandı. SPD sandıktan zaferle çıktı, ama salt çoğunluğu kaybetti. CDU tarihinin hezimetini yaşadı. FDP ve yabancı karşıtı AfD sürpriz yaptı.

Haberin Devamı

Almanya'da siyasi partilerin gözleri Hamburg'taki seçim sonuçlarına çevrildi. Hamburg seçimleri bu yılın ilk seçimi olması açısından siyasi partilerin ilk seçim sınavıydı.

Sandıktan sürprizlerle dolu sonuçlar çıktı. Hamburg'ta tek başına hükümet olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçimden zaferle çıktı, ama tek başına hükümet kurmaya yetmedi.

SPD pazar günkü seçimde yüzde 45.7 oranında oy aldı. SPD 2011 seçimlerine göre yüzde 2.7 oranında oy kaybetti ama, yüzde 45.7 oranında oyla da yeniden seçimi kazanmanın zaferini yaşadı. Eyalet Başbakanı SPD'li Olaf Scholz, Yeşillerle hükümet kuracak.

Tek başına yetmedi


CDU HEZİMETE UĞRADI

Başbakan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) seçimde tam bir hezimet yaşadı. CDU yüzde 15.9 oy oranıyla tarihinin en düşük oyunu aldı. Başbakan Merkel faktörü Elbe nehrine kadar uzanamadı. 2011 seçimlerinde yüzde 21.9 oy alan CDU, liste başı adayı Dietrich Wersich ile bu seçimlerde yüzde 6 oy kaybetti.

Hamburg seçimlerinde Yeşiller yüzde 1 oranında oylarını artırarak, yüzde 12.2'ye çıkardı ve üçüncü güçlü parti oldu.

Sol Parti oylarını yüzde 2.1 artırdı ve yüzde 8.5 oy aldı.

Uzun süredir seçimlerde yenilgi üzerine yenilgi alan Hür Demokrat Parti (FDP) sürpriz bir çıkış yaptı. Hem eyalet meclisinde kalmayı başardı hem de oylarını artırdı. FDP yüzde 7.4 oy aldı.

En büyük sürprizi ise Almanya için Alternatif Parti (AfD) yaptı. AfD ilk kez Batı eyaletlerinden birinde meclise girmeyi başardı ve yüzde 6.1 oranında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 56.6'da kaldı.

SANDALYE DAĞILIMI

121 sandalyeli Hamburg Eyalet Parlamentosunda
sandalye dağılımı partilere göre şöyle:


SPD:
58
CDU: 20
Yeşiller: 15
Sol Parti: 11
FDP: 9
AfD: 8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!