Tatort'a tepki

Güncelleme Tarihi:

Tatorta tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2007 14:15

ARD'de yayınlanan Alevilere yönelik çirkin iftiraların işlendiği Tatort dizisi, bugün Köln kentinin Dom Meydanı'nda protesto ediliyor. Binlerce kişi yağmurlu havaya rağmen Dom Meydanı önüne akın etti. Mitingde "Kimse bu toplumu bölemez" mesajı veriliyor. Konuşmacılar Alman kanalından özür beklediklerini açıkladılar. GELİŞMELER BURADA

Haberin Devamı

ALMAN devlet kanalı ARD'de yayınlanan Alevilere yönelik çirkin iftiraların işlendiği Tatort dizisi, bugün Köln kentinin Dom Meydanı'nda portesto ediliyor. Birçok toplumsal kesimden binlerce insanın katıldığı protesto gösterisinde Alman devlet kanalı ARD'nin yayın sorumsuzluğu kınanıyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu organizesinde Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın değişik kentlerinden otobüslerle, trenlerle ve özel otomobilleriyle Köln kentine akın eden Alevi vatandaşlarımız, saat 13.00'ten buyana Köln'ün Dom Meydanı'ndalar. Miting YOL TV de, canlı yayında.

KİMSE BU TOPLUMU BÖLEMEZ

"Kimse bu toplumu bölemez" "Artık Alevilere karşı önyargılar bitmeli" "Kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı yoktur" gibi çok sayıda pankartın taşındığı mitinge yağmurlu havaya rağmen katılım yoğun. Yapılan konuşmalarda Tatort dizisi ve bunu yayınlayan Alman yetkililer kınanıyor. Konuşmacılar "Alevi toplumundan derhal özür dilenmeli" talebinde bulundular.

Ali Ertan Toprak (AABK Genel Sekreteri) yaptığı konuşmada şunları söyledi:

tatort'ta yayınlanan dizi bizi rencide etti. Kimileri gösterdiğimiz tepkiyi abartılı buluyor. Ancak biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Burada toplanan sizlerle gurur duyuyorum. Bir Alevi babanın dizide tecavüzcü olarak gösterilmesini kınıyoruz. Dizide verilen nasıl bir mesajdır? Bu mesajı kınıyoruz.

İFTİRAYA KARŞI ORTAK DURUŞ

Çeşitli Türk kurum ve kuruluşlarının da destek verdiği büyük miting nedeniyle bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu yönetimi, her kesimden insanları bugünkü mitinge beklediklerini duyurdu.
Açıklamada, AABF olarak "Bu dizide doğrudan Alevi bir ailede sembolize edilen konu içeriğinin tesadüfen ortaya çıktığına inanılmadığı" vurgulanarak, başta diziyi yayınlayan devlet kanalı ARD olmak üzere dizinin senaristinin bu büyük sorumsuzluk nedeniyle Alevi toplumundan özür dilemesi gerektiği belirtildi.
Alevi Kültür Merkezleri ve Almanya dışındaki Hollanda, Fransa, İsviçre, Belçika Alevi Birlikleri Federasyonları üyelerinin otobüslerle gelerek Köln mitingine katılacaklarını açıklayan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, "inanç özgürlüğüne inanan, farklı kültürlere saygı göstermekten yana olan bütün insanları" bugün Köln’e davet ederek, iftaraya karşı ortak bir duruş sergilemelerini istedi.

MİTİNG YORUMU:

DUYGU DOLU BİR MİTİNG

Suat TÜRKER

Bu miting, bir başka miting.
Öfke ve kin, vurun,kırın feryatları yok.
Sadece, içi acıyan, yüreği yaralanan mazlum insanların iç çekişleri, hıçkırıkları var.
Durup dururken insan onurunun şah damarına jilet atanlara karşı çıkışları var.
Kısacası insanın, insana itirazı var.
Sadece, bazılarının unuttuğu bu önemli şeyi hatırlatıp; 'İnsanız' diye haykırdılar.
'Alevi misin? Yoksa Sünni mi ?' diye kimse kimseye sormadı.
Oysa ki; dün Dom meydanını dolduran binlerce insan, Batı'da çoğu kimsenin bilmediği Anadolu'dan doğma, ortak bir duyguyu paylaşmanın sunuşunu yaptılar. ' Bize sataşmayın. İşte, biz böyleyiz. Et ve tırnak gibi. Ayrılmayız.' dediler.
Omuz, omuza kalabalık arasındaki Alevisi, Sünnisi , Hristiyanı da aynı duyguyu seslendirdiler.
Türk bayrağını sallayan kadın bir öfkeyi değilde, yaralanmanın iç acısı çekmenin hıçkırıklarını ağzına kapadığı mendille gizledi.
Akın, akın Otobüsler geliyor Dom meydanına... Hollanda'dan, Belçikadan,diğer kentlerden... Önce kadınlar iniyor otobüslerden.
Sonra O güzelim Çocuklar. Üşümesinler diye kat kat giydirilmiş çocuklar geliyor. Sayıları çok fazla. Yağan yağmura, şiddetli rüzgara aldırmıyorlar. Yaşlılara, gençlere, çocuklara derneklerin meydanda kurduğu standlarda onlara çay, simit ikram ediliyor.
Acılı da olsa herkes gülümsüyor. Sonra ıslıklarla, alkışlarla protestolar sürüyor.
Bu miting bir başka miting.
Sevgi ve inançların birbirlerine sıkı sıkıya sarıldığı, başarılı bir miting.


ÖNEY MEKTUP YAZDI

Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Bilkay Öney, Tatort dizisinin yayınlandığı televizyon kurumuna bir mektup yazarak, diziyi eleştirdi. Kendisinin de eski bir televizyon redaktörü olduğunu hatırlatan Öney, dizinin bir çok insanı rencide ettiğini belirtti. Göçmenlerle ilgili olarak her konunun ele alınabileceğini söyleyen Öney, 'Ancak Alevi bir ailedeki ensest ilişkinin konu olarak işlenmesi asla kabul edilemez. Türkiye'de yıllar boyu bu konu dedikodu şeklinde yayıldığı için, Aleviler bu konuda oldukça hassaslar. Redaktörlerin bu konuyu bilmesi gerekirdi. Ya da bu konuyu çok iyi bilen uzmanlara danışması gerekirdi. Ben kamusal televizyon ve radyo kurumlarının kapılarını göçmenlere açmasına destek veriyorum. Ancak böyle hassas davranılmayacaksa göçmenlerle ilgili konulara girmeseler bile olur' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!