Tarihi değiştirenler İngiltere'de anıldı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi değiştirenler İngilterede anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2013 11:18

İngiltere’deki Türk Dili ve Kültürü Okullarından Hülya Türk Okulu’nun 4’üncü kuruluş yıldönümünde, Çanakkale Zaferi’nin 98. yıl dönümü kutlandı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin Aldershot kentindeki Hülya Türk Okulu, kuruluşunun 4. yıldönümü ve Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Programı ile Çanakkale Savaşı’nda şehit olan binlerce isimsiz kahramanı andı.

Okulun toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Ferit Orçun Başaran, KKTC Londra Konsolosu Mustafa Kemal Beyazbayram, Eğitim Müşaviri Vekili Atilla Toprak, KKTC Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Hasan Serper Kortay, Türk Silahlı Kuvvetler Londra Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Erdal Ergün, Aldershot Belediye Başkanı Peter Crerar ile eşi, İngiltere Türk Dili Kültürü Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Kelami Dedezade, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

ÖLÜM EMREDİLDİ

Çanakkale şehitleri için saygı duruşu ve birlikte okunan İstiklal Marşı’yla başlayan programın ilk konuşmacısı Hülya Türk Okulu Müdürü Hasan Turaçlı oldu. Turaçlı, günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından konuklara teşekkür etti. “Hiçbir cephe, hiçbir savaş, Çanakkale kadar tarihin akışını bütünüyle değiştirmedi” diyen Yılmaz Akdal, “Bir düğüne gider gibi kurşunun önüne atılan Anadolu evladı, başkomutanları Mustafa Kemal’in ‘Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ sözleriyle dünyaya Çanakkale’nin geçilemeyeceğini bildirdi. Bunun bedelini ise tazecik canlarıyla ödediler. Bugün burada onları büyük bir saygı ve şükranla anıyoruz, ruhları şadolsun” dedi.

SAVAŞTA DA BARIŞ

Konuşmasına, “Ulu Önder Mutafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve saygı ile anıyoruz” sözleriyle başlayan Müsteşar Başaran ise şunları söyledi: “Biz şehitlerimizi Türk milleti olarak kinle, garezle ve nefretle anmayız, biz dostluk ve barış mesajlarıyla anarız. Türk tarihinde 1915 yılının önemi çok büyüktür. Bizler, 1915 yılında bile dostluk ve barış mesajları çıkarmış bir milletin evlatlarıyız. Türk askeri, gittiği her yere barış ve dostluk götürmüştür.” Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vekili Toprak, Belediye Başkanı Crerar ve Konsorsiyum Başkanı Dedezade’nin ardından son konuşmacı Hülya Türk Okulu Başkanı Ayla Turaçlı, katılımcılara, programın hazırlanmasına emeği geçen Okul Aile Birliği üyelerine, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

ZÜLÜF DÖKÜLMÜŞ YÜZE

Öğrencilerin okuduğu şiirler, izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Okulun folklor ekibi de sergilediği oyunlarla büyük alkış aldı. Programın sonunda ise Eğitim Koordinatörü Seda Afat ve İskender Yaman sahne aldı. “Zülüf Dökülmüş Yüze” ve “Al Yanak Allanıyor” adlı türküleri seslendiren Seda Afat sesi ve performasıyla alkış aldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik daha sonra öğretmenlerinin yaptıkları sunumlar ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam etti. Konuklara geleneksel Türk yemekleri ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!