Tam gün okula geçilmeli

Güncelleme Tarihi:

Tam gün okula geçilmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2010 10:43

Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu eski Başkanı Dr. Ertekin Özcan, Almanya’da 3 milyon çocuğun okullarını başarısızlık nedeniyle yarım bıraktığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde Yabancı Veliler Derneği’nin düzenlediği “Türk çocuklarının eğitim sorunları” konulu toplantıda konuşan Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu eski başkanı Dr. Ertekin Özcan, önemli mesajlar verdi. Dr. Ertekin Özcan, Türk çocukları için kanayan bir yara olan öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin gittiği “Sonderschule” ile Hauptschule adı verilen okulların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde çocuğun hangi okula gideceğine 4. sınıfta karar verildiğine işaret eden Dr. Ertekin Özcan, “Bununla çocuğun kaderini daha 4. sınıfta tayin ediyorsunuz” dedi.


Birlikte okumalı
Almancası yetersiz veya davranış bozukluğu gibi gerekçelerle öğretmenlerin öğrencileri Sonderschule’ye gönderdiğini söyleyen Dr. Ertekin Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toplum için kanayan bir yara. Ne kadar Türk çocuğu bu okula gidiyor, elimizde tam bir sayı yok, ama en yüksek Türk çocuklarının oranı. Bu çocuklar toplum için bir daha geri gelmez bir kayıp. Biz tüm çocukların 10. sınıfa kadar birlikte okumalarını, 10. sınıftan itibaren liseye ya da mesleki okullara gitmesine karar verilmesini öneriyoruz. Pisa araştırmasıyla bu çok iyi anlaşıldı. Pisa araştırmalarında hep birinci sırada gelen Finlandiya’da çocukların hepsi hiçbir ayrım yapılmadan 10. sınıfa kadar birlikte okuyor. Berlin’de de gelecek yıldan itibaren bu sisteme geçilecek. İlköğretim, ortaokul ayrımı kalkıyor.

Haberin Devamı

Ayrımcılık
Okullarda halen göçmen çocuklara karşı gizli bir ayrımcılığın mevcut olduğuna işaret eden Dr. Ertekin Özcan, öğretmen eğitiminin yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Ertekin Özcan şöyle dedi: “Bunun yanı sıra göçmen ve Türk kökenli öğretmenler yetiştirilmeli. Türk gençleri de öğretmenlik mesleğine yönelmelidir. İki dilli öğretmenlerin eğitim vermesi çok önemli. Alman çocukların yüzde 30’u ya Hauptschule diplomasıyla ya da diplomasız okuldan ayrılıyor. Bu oran göçmen kökenli çocuklarda yüzde 59. Almanya’da sosyal bakımdan zayıf olan Alman çocuklar da dışlanıyor. Hem bir yandan Almanya’nın kalifiye elemana ihtiyacı var, hem de yüzde 30 ve yüzde 59 olan böylesine muazzam büyük bir potansiyel harcanıyor. Liseye gidebilen Türk öğrencilerin oranı yüzde 10 ile 15 arasında değişiyor. Almanya’da toplam 3 milyon civarında öğrenci okullarda başarısız kalıyor. Burda devlete görev düşüyor. Eğer anne baba çocuğun eğitimdeki eksiğini tamamlayamıyorsa, bu boşluğu devlet doldurmalıdır. Okul öncesi eğitime yatırım yapılmalı, aileler aktif hale getirilmeli ve herşeyden önce tam gün okullara geçilmeli. Bu sayede başta Türk çocukları tüm öğrenciler okullarda daha iyi bir eğitim seviyesine kavuşur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!