Taksicilerin durak isyanı

Güncelleme Tarihi:

Taksicilerin durak isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2012 12:21

ALMANYA’nın Krefeld kenti tren istasyonu önünde sadece üç taksinin bekleyebileceği kadar bir park alanı ayrılması taksi şoförlerini çileden çıkarıyor.

Haberin Devamı

Park alanı dışında bekleyen taksilere ise ağır para cezaları kesildiğini söyleyen Türk şoförler, belediyenin bu kısıtlaması nedeniyle müşteri alamadıklarını, kazançlarının çoğunu da ceza olarak ödediklerini belirttiler.

Belediye ile görüşmelerinden de sonuç alamadıklarını kaydeden taksiciler, siyasilerin 12 yıldır süren sorunu gidermek için her defasında söz verdiklerini ancak sözlerini yerine getirmediklerini ileri sürdüler. Üç araç dışında durakta bekleyen taksilere mahkeme kararına rağmen ağır para cezaları kesildiğini ifade eden taksiciler durakta daha fazla araç için yer ayrılmasını talep ediyor.

12 yıllık işkence
Krefeldli taksicilerin sözcülüğünü üstlenen şoför Nadir Yavuz, sorunun 12 sene önce güney kapısının açılması ile başladığını, o zamanlar 30 araçlık park yerinin küçültülerek üç arabanın durabileceği duruma getirildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Üçten fazla taksi durunca dördüncüye ceza yazılıyor. 12 senedir zulüm görüyoruz. İstasyonun güney kapısı açılınca taksileri arka avluya atıp 25-30 taksilik bekleme alanını üçe düşürdüler. Trenler geldikten sonra müşteriler akın ediyor. Duraktaki üç taksi hemen işe çıkıyor. Sırada bekleyemediğimiz için biz de çevrede tur atmak zorunda kalıyoruz. Durunca ceza yazıyorlar. Hem de 120 Euro'luk ağır ceza. Günlük kazancımız gidiyor. Yıllardır yaptığımız şikayetler sonuç vermedi. Siyasiler bir şey yapamadı."

Mahkeme karar aldı
Cezalar yüzünden zor günler geçirdiklerini ifade eden Nadir Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cezalar çekilmez hal alınca olay mahkemeye yansıtıldı. Cezaları ödeyemeyen arkadaşlarımız zor günler yaşadı. Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi mart ayı başında aldığı kararla durakta fazladan duran taksilere yasak olmasına rağmen, ceza kesilemeyeceği kararını verdi. Buna rağmen Krefeld Belediyesi görevlileri ve polisler ceza yazmaya devam ediyorlar. Bu durumu hukuk skandalı olarak yorumluyoruz. Krefeld Belediyesi’nden beklentimiz bu uygulamanın durdurulması ve kanuna aykırı kesilen 73 ve 123 Euro'luk cezaların geriye ödenmesini istiyoruz."

Krefeld Belediyesi’nin açıklaması
Taksicilerle yaptığımız görüşme sonrası Krefeld Belediyesi’nden bilgi almak için yaptığımız başvuru sonrası yapılan yazılı açıklamada; Krefeld istasyonu önünde bir süre önce fiziki değişiklikler yapıldığına değinilip, kısa süreli park yerlerinin sakatlar için düzenlendiği belirtildi. 2013 yılında çevrede bazı düzenlemelerin yapılacağı belirtilirken, bunların taksi durağını kapsadığı konusunda bilgi verilmedi.

Şoförler dertli
Mustafa Hazar: Taksi işletmecisiyim. Krefeld’de taksi işletmecisi sayısı son on yılda arttı. Bu herkesin dikkatini çekiyor. Bize karşı bir baskı olduğuna inanıyorum. Taksicilerle belediye ve polis arasında kıyasıya bir savaş yaşanıyor. Özellikle gece şoförlerinin çoğu Türkiye kökenli. Krefeld tren istasyonunun ana çıkış kapısının önünde bize daha fazla taksinin durabilmesine imkan sağlayın şeklinde taleplerimiz oldu. Hiç bir zaman belediye tarafından ciddiye alınmadık. Mecbur kaldığımız için durağın arkasına yanaşıyoruz. Öndeki araba gidince üçüncü pozisyonda duralım diye. Hiç bir uyarı yapmadan uzaktan bile görseler cezayı basıyorlar.

Tuncer Demirezen: Bir ay öncesine kadar taksi durağının önünde ücretli ve kısa süreli durulabilinen park yerleri vardı. Arkadaşlarımız bazen ceza yememek için para atıp buraya duruyorlardı. Bunu bile çok gördüler ve bunun önüne geçmek için kaldırıp, 3 taksilik durağın önüne 5 adet sakatlar için park yeri yapıldı. Sakatlar için ayrılan yerlere özel arabalar durabiliyor. Taksiler durduğunda cezayı bastırıyor polis.

Mahir Akçan: Taksi şoförleri arasında belki de en çok ceza bana yazıldı. En son gelen yazıda biriken borçlarla birlikte bin Euro'dan fazla ceza geldi. Bir hafta içinde ödemem istendi. Ceza ödeme rekoru bende sayılır. 30-40 kez cezam var. Müşteri alabilmek için ya cezaya razı olacaksın ya da istasyon çevresinde başka bekleme imkanı olmadığı için sabaha kadar dönüp duracaksın. Artık bu durumdan bıktık.

Levent Çakır: 16 yıldır taksi şoförüyüm. İstasyonun önünde 3 taksiden fazlasına izin verilmemesi, duranların cezalandırılması canımızı sıkıyor. Devamlı ceza kesiliyor. Problemin acilen çözüme kavuşturulup, taksi durma sayısını yükseltilmesini istiyoruz. Burada 10 taksi durabilir. Kime ne zararı olur. Alan müsait. Bu durum yolcular açısından da kolay olur.

Muammer Çelik: 14 yıldır taksiciyim. 3 taksi için ayrılan durağın yetersiz olduğunu hep söyledik. Bazen 4-5 müşteri birden gelince beklemek zorunda kalıyorlar. Biz bekleyince ceza yazılıyor. Polis de görevini yapıyor ama bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Belediyenin yer müsait olmasına rağmen taksiler için fazladan park ayırmaması ilginç. Buraya gelip derdimizi dinleseler, istasyonun problemini çözebilirler. 7-8 arabalık bir durağa ihtiyacımız var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!