Taciz, nefret, hakaret... Almanlar internete girmeye çekiniyor!

Güncelleme Tarihi:

Taciz, nefret, hakaret... Almanlar internete girmeye çekiniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 10:59

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, iki kişiden biri özellikle sosyal ağlarda cinsel taciz ve nefret nedeniyle internet kullanımını kısıtlıyor. Ankete göre, özellikle genç kadınlar cinsel saldırıya maruz kalıyor. Göçmen geçmişine sahip kişiler ile eşcinsellerin ise bu platformlarda şiddet tehditlerine ve hakaretlere her geçen daha fazla maruz kaldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da internet kullanıcısı 16 yaş ve üzeri 3 bin kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasını ‘İnternette Nefrete Karşı Yetkinlik Ağı’ adlı bir inisiyatif yaptı ve bu alanda faaliyet gösteren birçok kuruluş da destek verdi. Araştırmaya göre, iki kişiden biri internette hakarete uğradığını, dörtte biri fiziksel şiddet, yüzde 13’ü ise cinsel şiddete maruz kaldığını söyledi. Ankete katılanların yüzde 57’si korku nedeniyle siyasi görüşlerini internette daha az ifade ettiğini, yüzde 55’i bu yöndeki tartışmalara daha az katıldığını, yüzde 53’ü paylaşımlarını daha temkinli yaptığını belirtti. Yüzde 86’sı ise sosyal medya platformlarının daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 79’u bu platformların çevrim içi nefretin yol açtığı toplumsal zararın mali sorumluluğu da üstlenmesi gerektiği görüşünde.

Taciz, nefret, hakaret... Almanlar internete girmeye çekiniyor

Federal Aile Bakanı Lisa Paus

Haberin Devamı

SOMUT YARDIM SAĞLANMALI
Federal Aile Bakanı Lisa Paus (Yeşiller), internetteki nefret söyleminin daha iyi önlenmesi gerektiğini belirterek bu yönde çalışmalar yapacaklarını kaydetti. ARD’nin sabah programında konuyla ilgili yaptığı açıklamada yetkililerin kuralları daha iyi uygulamasını ve mağdurlara yardım edilmesini de talep eden Paus, “Nefret içerikli paylaşımları ilgili birimlere bildirmek artık mümkün. Ancak üzerinize büyük bir gelgit dalgası ve bildirdiğiniz her paylaşımla birlikte 10, 20, 100 ya da 1000 tane daha geliyor. Sonuç olarak, kişi bazen kendisini çok güçsüz hissedebiliyor” dedi. Dijital Hizmetler Yasası’na atıfta bulunan Bakan Paus, bu AB yasasının, nefret söylemi gibi yasa dışı içeriklerin bildirildikten sonra daha hızlı bir şekilde kaldırılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi. Almanya’nın, ulusal mevzuat üzerinde de çalıştığını sözlerine ekleyen Paus, bu durumdan etkilenen insanların haklarını kullanabilmeleri için onlara somut yardım sağlanması gerektiğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!