Susturucu da işe yaramadı

Güncelleme Tarihi:

Susturucu da işe yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2023 10:29

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan sancıları dindirmek için bu hafta salı ve çarşamba günü Berlin yakınlarındaki Meseberg Sarayı’nda yapılan ‘değerlendirme toplantısı’ da işe yaramadı.

Haberin Devamı

Susturucu da işe yaramadı
BAŞBAKAN Olaf Scholz ile kabine üyeleri iki gün boyunca her şeyi enine boyuna değerlendirip, “Başarılı siyasi kararlara imza attık. Bunu kamuoyuna daha iyi yansıtmalıyız. Yüksek sesle konuşup tartışmak yerine, daha sakin bir dil kullanmalıyız. Hepimiz buna dikkat edip, özen göstermeliyiz” diyerek vardıkları uzlaşma uzun sürmedi.
Şansölye Scholz’un görüşmelerden sonra şaka yollu da olsa, “Bundan sonra susturucu kullanacağız” sözü de işe yaramadı.
Yeşillerli Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner arasında yaşanan “Para kavgası” giderildi.
Fakir ve dar gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla yardım yapabilmesi için bakanlığının bütçesine daha fazla destek verilmesini isteyen Bakan Paus, talebinin yerine getirilmesi üzerine Lindner’in şirketlere 6.5 milyar Euro destek içeren ‘Kalkınma Şans Yasası’ tasarısını bloke etmekten vazgeçti.
Ama tam ‘ortalık yatıştı’ derken, ‘değerlendirme toplantısı’ bittikten bir gün sonra ortaklar arasında yine ‘sataşmalar’ başladı.
Hükümetin küçük ortağı FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai’nin, “Çocuklar Temel Güvenliği’ bu yasama döneminin son sosyal politik reformuydu” açıklaması ortakları yine birbirine düşürdü.

Haberin Devamı

FDP’YE ATEŞ PÜSKÜRDÜLER
Yeşiller de bazı SPD’liler de “Daha emeklilik reformu var sırada” diyerek FDP’ye ateş püskürdüler.
Hem de yüksek sesle...
Yani Başbakan Scholz’un “Susturucu kullanacağız” uyarısını takan olmadı.
‘Sosyal reform’ tartışmalarına paralel olarak FDP, 15 Nisan 2023 tarihinde kapatılan son 3 nükleer santralın da yeniden faaliyete geçirilmesini bile gündeme getirdi.
FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Isar 2, Neckarswestheim 2 ve Emsland nükleer santrallarının kapatılmasıyla Almanya’nın yılda 30 Terawatt (30 milyon kilowatt) enerji kaybına uğradığını hatırlatarak, bu hatadan dönülmesini istedi.
Yani bu konuda da yeniden başa dönüldü.
*
Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’da savaşı başlattığı günlerde de Almanya’da benzer tartışmalar yaşandı.
Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının faaliyete geçmesi ABD ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin baskısıyla devre dışı kalınca, enerji krizi tedirginliği arttı.
Bu nedenle Almanya’da çeşitli çevreler ve halkın çok büyük bir bölümü de Merkel hükümeti döneminde alınan kararlar çerçevesinde ülkede faaliyet gösteren son 3 nükleer santralın 31 Aralık 2022 tarihinde kapatılmasının ertelenmesini istedi.
Ama kuruluşundan beri silahlanmaya ve nükleer santrallarda üretime karşı olan hükümet ortağı Yeşiller “Olmaz” dedi.
“Aklın yolu birdir” diyen hükümetin küçük ortağı FDP’liler ise enerji krizi yaşanan bir dönemde nükleer santralların kapatılmasına karşı çıktılar.
Tabii Yeşiller direndi...

Haberin Devamı

NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP
“İki arada bir derede kalan” Şansölye Scholz, ortakların iyice birbirine gireceklerini görünce, devreye girmek zorunda kaldı.
Ve ‘yetkisini’ kullanarak, “Almanya’da faaliyette olan son 3 nükleer santral 15 Nisan 2023’te kapatılacak” dedi.
Yani Yeşiller’in 31 Aralık 2022’de kapatılması, FDP’nin 2023 yılı sonuna kadar üretime devam edilmesi talebi arasında bir ‘orta yol’ buldu.
Başka bir deyişle; Başbakan Scholz, “Ne şiş yansın, ne kebap” yöntemini tercih etti.
Hem de Fransa’da Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un 14 yeni nükleer santral kuracaklarını ilan ettiğini bildiği halde.
İsveç’te de 10 yeni nükleer santralın yolda olduğunu bildiği halde.

Haberin Devamı

*
Ama son haftalardaki gelişmeler, Şansölye Scholz’un işinin bundan sonra da hiç de kolay olmayacağı yönünde ciddi sinyaller vermektedir.
FDP, taze borç almadan dengeli bütçede ısrar etmektedir.
FDP ve Yeşiller, Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri gönderilmesini istemekte, Scholz bu konuda kararsız bir tutum sergilemektedir.
FDP “Para dağıtmaya son” diyerek sosyal alanda yeni reformlara karşı çıkmaktadır.
SPD’liler ve Yeşiller ise ‘emeklilik reformu’nda ısrar etmektedir.
FDP ve Başbakan Scholz, işletmelerin enerji giderlerine devlet yardımı yapılmasına karşı çıkmakta, Yeşiller ise destek vermektedir.
Yani koalisyonda sancıların da tartışmaların da hatta kavgaların da kısa sürede bitmesi beklenmemektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!