Sünnet tartışması yeniden başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sünnet tartışması yeniden başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2013 13:18

Almanya’da yasal güvence altına alınan sünnet konusu bu kez Avrupa’nın gündemine geliyor. Avrupa Konseyi’nin sünneti “insan hakları ihlali” olarak tanımlayan raporu, 1 Ekim’de oylanacak. Ancak raporda sünnetin yasaklanması yönünde bir çağrı yok.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Aralık ayında yasal güvence kapsamına aldığı sünnete izin meselesi bu kez de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) hazırladığı raporla gündeme geldi. AKPM’nin hazırladığı “Çocukların Fiziksel Bütünlük Hakkı” başlıklı rapor, Alman Federal Meclisi üyesi olan Sosyal Demokrat parlamenter Marlene Rupprecht tarafından kaleme alındı. Sünneti “insan hakları ihlali” olarak tanımlayan rapor, AKPM’nin Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Rapor, AKPM’nin Strasburg’da 1 Ekim Salı günü yapacağı genel kurul oturumunda ele alınıp oylanacak. Ancak, içinde sünnetin yasaklanmasına ilişkin herhangi bir öneri bulunmayan rapor ve beraberindeki yasa tasarısının oylanıp kabul edilmesi durumunda bile ülkelere bir yaptırım gücü olmayacak.

Haberin Devamı

İşte raporda yer alan değerlendirmeler:
* Sünnet, bir insan hakları ihlalidir.
* Sünnet, erkek çocukların fiziksel bütünlüğünün tıbben meşru sayılmayan bir şekilde ihlal etmektedir.
* Artan çocuk hakları bilinci ışığında sünnetin her geçen gün, Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin içinde dahi sorgulanmaya başlanmıştır.
* İslam uzmanı ilahiyatçılar dahi sünnetin “zorunluluk mu yoksa tavsiye mi” olduğu konusunda görüş birliği içinde değillerdir.
* Sünnet ve fiziksel bütünlüğe yönelik benzer ihlâller, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde tehdit oluşturabilmektedir.
* Sünnetin gerekliliği hakkında toplumsal bir tartışma başlatılmalıdır.
* Bu tartışma sonucunda sünnete alternatif projeler üzerinde fikir fırtınası yapılmalıdır.
* Bu alternatifler arasında erkek çocukların 14 yaşına gelmeden, kendi rızaları dışında ve bir operatör doktor olmaksızın sünnet edilmemeli kuralı yer alabilir.

Almanya’da yasal güvence
Almanya Aralık 2014’te Federal Meclis’ten geçen ve yürürlüğe giren yasayla ülkede sünneti yasal güvence altına aldı. Federal Meclis erkek çocukların sünnet ettirilmesinin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürülmesine izin veren yasayı onaylamıştı. AKPM raporunu hazırlayan Rupprecht, sünnetin insan hakları ihlali olduğuna ilişkin bir öneriyi Alman Federal Meclisi’ndeki sünnet tartışmaları sırasında verdiği bir önergeyle de savunmuş, ancak önerge kabul görmemişti. Oylamaya katılan 580 parlamenterden 434’ü yasanın kabulü yönünde oy kullanırken, 100 milletvekili karşı çıkmıştı. 46 milletvekili ise çekimser oy kullanmıştı. Almanya’da yürürlükte olan yasa, din özgürlüğü, ebeveynlerin eğitim hakkı ve çocuklarının sağlığı göz önünde bulundurularak, doktorlar veya eğitim almış uzmanlar tarafından acı çektirmeden, anne-babalara riskleri de içeren detaylı açıklamalarda bulunmak koşuluyla erkek çocukların sünnet ettirilmesine izin veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!