"Stuttgart 21" için sandık başına

Güncelleme Tarihi:

Stuttgart 21 için sandık başına
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 17:50

27 Kasım Pazar günü Baden-Württemberg Eyaleti'nde tarihinin ilk halk olaması yapılacak. 7,5 milyon seçmenin oy kullanacağı halk oylamasında milyarlık proje "Stuttgart 21’in" kaderi belli olacak.

Haberin Devamı

ALMANYA'da milyarlık ulaşım projesi "Stuttgart 21’in" kaderini belli edecek olan halk oylaması 27 Kasım 2011 Pazar günü yapılıyor. Eyaletin 81 yıllık CDU iktidarının düşmesinde de büyük etkisi olan milyarlık proje kapsamında tren istasyonu yerin altına alınacak. Ulm ve Stuttgart Havaalanı olmak üzeri birçok merkeze hızlı ulaşım sağlanacak.

Yeni yerleşim ve iş merkezleri kurulmasına imkan sağlayacağı, Stuttgart’ın lokomotifi olacağı düşüncesiyle CDU, FDP ve Stuttgart Belediyesi tarafından desteklenen proje, Yeşiller ve Sol Parti tarafından red ediliyor.

10 milyar Euro’ya çıkması beklenen ve pekçok tünelden oluşacak "Stuttgart 21'in" kaplıca bölgesi olan Stuttgart şehrinin yeraltı kaynaklarını olumsuz etkileyeceği, şehrin doğal dengesini bozacağını iddia eden muhalifler projenin getirisinin yapılacak maliyete değmeyeceği görüşünde.

SEÇMENİN ÜÇTE BİRİ EVET DEMELİ
Baden-Württemberg Eyaleti Yeşiller Milletvekili Muhterem Aras, Stuttgart’ta düzenlediği basın toplantısında Türkleri sandığa giderek oylarını projenin durdurulması için oy kullanmaya davet etti. Vatandaşlardan toplanan milarlarca Euro'luk vergilerle daha mantıklı yatırım yapılabileceğini belirten Aras şöyle konuştu:

“Baden-Württemberg Eyaleti'nde 970 bini göçmen 7,5 milyon seçmen bulunuyor. Bunların 81 bini Türk. Bu projenin durdurulması için toplam seçmen sayısının üçte birinin “evet” demesi gerekiyor. 2008 yılında projenin 5,3 milyar Euro’ya mal olacağı açıklandı. Maliyetler arttı. Artan maliyetin federal hükümet, şehir, eyalet ve Alman Demir Yolları tarafından karşılanması gerekiyor. Hükümet anlaşmamızda artan maliyet olursa ödeme yapmayacağımız yer alıyor. Bu paralar halkın vergilerinden karşılanacak. Oysa bu paralar eğitim gibi daha önemli alanlar için kullanabilinir.”

TÜRKLER OY KULLANAMAYACAK
Türk vatandaşlarının ilk halk oylamasında oy kullanamamasının büyük kayıp olduğunu da belirten Muhterem Aras, Alman vatandaşı olan Türklerin oy kullanabileceğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!