"Street View" kafa karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Street View kafa karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 11:03

23 ülkede uygulanmakta olan Google Street View ile, daha bu yıl içinde Almanya'nın 20 kentinden sokak ve bina fotoğrafları internette yayınlanacak. Evinin, dükkanının, bahçesinin görünmesini istemeyenler bunu Google'e bildirmek zorunda.

Haberin Devamı

Yıl sonunda başlıyor

İNTERNET devi Google tüm eleştirilere rağmen kentlerin tüm cadde ve sokaklarının üç boyutlu fotoğraflarının yer alacağı "Google Street View" projesini yıl sonuna doğru Almanya'da uygulayacak. 2008 yılı içinde Almanya'nın 20 büyük kentinin sokaklarının ve binalarının resimlerini çeken Google bunları bu yıl içinde internetteki Google Street View'a ekleyeceğini açıkladı. Mannheim, Münih, Berlin, Frankfurt, Köln ve Hamburg gibi kentlerde üç boyutlu sokak ve bina resimlerinin dijital şekilde yer alacağı Street View, Almanya'dan önce 23 başka ülkede uygulandı.

Görüntüler sakıncalı

Google, Street View'in Google Maps harita ve rota planlama hizmetine katkı sağlayacağını öne sürerken, bazı bilgi işlem uzmanları Street View'da tüm bina ve evlerin resimlerinin yayınlanmasını sakıncalı bulduklarını açıkladılar. Alman güvenlik uzmanları ise özellikle hırsızların bu görüntülerden faydalanarak bunları kötüye kullanabileceklerini savunuyorlar. Halk arasında ise uygulamayı faydalı bulup destekleyen de var, güvenlik açısından sakıncalı buluh engellenmesi gereketiğini savunan da.

İsteyen sildirebiliyor

Google Almanya sözcüsü Lena Wagner, bu eleştirinin haksız olduğunu belirterek, “Federal ve eyalet bazında sorumlu kişiler ile yaptığımız anlaşmaya göre evinin, dükkanının veya bahçesinin resminin yayınlanmasını istemeyen kişinin bunu bize bildirmesi kafi. İnternette bunun için gerekli formları bulabilirler” dedi. Federal Tüketicileri Koruma Bakanı İlse Aigner (CSU), Google'in istenmeyenlerin evlerinin resimlerinin yayınlamama sözünü titizlikle takip edeceklerini söyledi.

Vatandaş ne düşünüyor?

Hamburg'un St. Georg semtindeki görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar görüşlerini şöyle dile getirdiler:

Vedat Çelik (29): “Adresi kolay bulabilmemizi sağlayan bir proje fakat bazı insanlar bunu zamanla kötüye kullanabilir, dolasıyla desteklemiyorum. Hırsızlık ve çocuk kaçırma gibi vakalar artar. ”

Hasan Özalp (25): “Aradığımız adresi daha kolay bulabilmemizi sağlar. Zaman tasarrufu sağlar. Bence ev arayanlar için de cazip olabilir. Çünkü gazeteden gördüğünüz evin tam yerini görebilirsiniz. Ona göre kararınız daha sağlam olur.”

Lokman Beger (30): “Bence iyi bir proje değil. İsteyen herkesi takip edebilir. İnsanların özel hayatlarını bu kadar açığa çıkarmamak gerekir. Kimin ne maçla kullanacağı belli değil.”

Arif Oruk (43) : “Çevremizdeki sevmeyen insanlar bizi takip edebilir. İzinde olduğumuz anlaşılır. Almanyadaki hırsızlık olayları zaten artmakta ve güvenliğimiz açımızdan tehlikeli bir proje olduğunu düşünüyorum. Bence hiç başlanmamalı”

Pervin Gürü (38): “İstemeyen evinin veya işyerinin görünmesini engelleyebiliyor. Ama diğer yandan hırsızlar için de bir davet gibi bir şey. Çelişkili konu." 

Süre geçse de itiraz mümkün

Alman Kiracılar Birliği yetkilileri, Google'un önümüzdeki haftadan itibaren internette sunacağı itiraz formundan 4 hafta boyunca yararlanmanın mümkün olduğuna dikkat çekerken "Bu süre aşıldıktan sonra da bu formu kullanarak binanızın veya dükkanınızın görüntüsünü sildirebilirsiniz" hatırlatmasında bulundu.

Street view nedir?

Daha önce "Google Earth" kullanıcıya ayrıntılı uydu fotoğrafları sunarken şimdi ise Google Street View cadde görüntülerini üç boyutlu görme imkanı tanıyor. Fotoğraflar 360 derece fotoğraf çekebilen makinelerle donatılmış özel otomobil ve bisikletlerle çekiliyor. Uygulamada örneğin ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'dan görüntüler bulmak mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!