Stoltenberg ile Scholz Berlin’de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Stoltenberg ile Scholz Berlin’de buluştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2023 15:06

NATO Genel Sekreteri ile Berlin’de bir araya gelen Başbakan Scholz, Almanya’nın yüzde 2 savunma katkısı hedefinde kararlı olduğunu yineledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’da yapılacak NATO Zirvesi öncesi Berlin’de bir araya gelerek yol haritasıyla ilgili görüş alışverişinde bulundular. Görüşmeden sonra ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında Scholz, Almanya’nın gelecek yıl itibariyle Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 2’sinin savunmaya ayrılması hedefinde kararlı olduklarını yineledi. Hem 2024 yılı bütçesi ve hem de SPD, Yeşiller ve FPD’den oluşan koalisyon hükümetinin savunmaya ayırdığı 100 milyar Euro hacimli ‘Varlık Fonu’ ile bunun mümkün olduğunu özellikle vurguladı. “Alman ordusu için Almanya’nın ve NATO sınırlarının her karışının korunmasının öncelikli görev olduğunu belirtirken, “Almanya NATO’da üstlendiği görevi eksiksiz yerine getirmektedir ve bunu sürdürecektir” dedi.

Stoltenberg ile Scholz Berlin’de buluştu
‘TEHLİKELİ BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ’
Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın daha uzun süre devam etmesinin göze alınması gerektiğini söyleyen Scholz, Avrupa’nın hava savunmasına daha fazla yatırım yapmasının gerekli olduğunu da dile getirdi. Bir soru üzerine yeniden aday olma gibi bir niyeti olmadığını özellikle vurgulayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. O nedenle savunmaya daha fazla para ayrımalı ve daha fazla yatırım yapmalıyız” dedi. Stoltenberg de Scholz da, NATO’nun bu savaşta taraf olmadığının altını çizerken, ülkenin bağımsızlığını savunabilmesi için gerektiği sürece Ukrayna’ya yardımın sürdürüleceğini de açıkladılar. Aynı zamanda “Biz bağımsız ve demokratik bir ülke olarak Ukrayna’nın NATO’da yerini almasını istiyoruz” derken savaş bitmeden bunun mümkün olmadığını da belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!