Steve Jobs'ın hayatı

Güncelleme Tarihi:

Steve Jobsın hayatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 10:29

Her şey iki genç adamın, Steve Jobs ve Stephen Wozniak'ın, 1976 yılında Kaliforniya'da bir banliyödeki evin garajında kurduğu küçük bir şirketle başladı. O günden bu yana Jobs, yaratıclığıyla dünyayı parmaklarımızın ucuna getirdi.

Haberin Devamı

İşte Steve Jobs'ın "elma"yı ısırdığı ilk günlerinden bu yana hayatı ve kariyeri...

1955'den 65'e
24 Şubat 1955 yılında dünyaya gözlerini açan Steve Jobs, San Francisco'da yaşayan Paul ve Clara Jobs tarafından evlat edinildi. Çocukluk yıllarında oldukça hiperaktif bir yapıya sahip olan Jobs, evlatlık olmasından ötürü o yıllar gerçek anne ve babasıyla ilgili sorulara maruz kalıyordu. Ancak bu sorulara alışkın olan Jobs, önemli olanın gerçek ana/babanın yanında büyümekten ziyade değerlerini ve dünya görüşünü sağlam bir şekilde, sıcak bir aile ortamında geliştirebilmek olduğunu biliyordu.

1970-71 / 1
Steve Jobs, adaşı Steve Wozniak ile bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştı. Birçok konuda fikirleri örtüşen Jobs ve Wozniak, daha sonra Ronald Wayne ile birlikte Apple'ı kuracaktı.

1970-71 /2
Esquire'de yer alan bir makaleyi okumalarının ardından Blue Boxes (mavi kutu) üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran ikili, ücretsiz telefon görüşmesi yapabilmek için halka açık olan telefon sistemlerindeki kodları kırmaya çalıştı. Lise talebesi olan Jobs, daha sonra bulunduğu kampüsteki çalışmaları neticesinde 40 Dolarlık bir maliyetle karşılaştığı bu kutuları 150 Dolardan satışa çıkardı.

1972
1972 yılında Reed üniversitesine giren Jobs, bir dönem sonra bu üniversitedeki eğitimini yarıda bıraktı.

1974
Kaliforniya'ya dönen Jobs, ardından Atari için çalışmaya başladı. Sonraki günler spiritüel bir gezinti için Hindistan'a giden Jobs ve arkadaşı Dan Kottke, Hindistan'ı bir baştan bir başa dolaştı.

1976
Daha sonraki yıllarda Apple'da işe başlayan Jobs ve Woz, 1 Nisan tarihinde şirket üzerinde eşit yetkilere sahip olduklarına dair bir kağıt imzaladı. Sermayelerini artırmak için ise Woz, elindeki HP 65 elektronik hesap makinesini 520 Dolardan satışa sundu.

1976 /2
Woz ve Jobs, manuel olarak yüklenmesi yerine Apple II'nin kendi işletim sistemini devresi üzerinden yüklemesine karar verdi. Bunun dışında fansız bir güç kaynağı fikri üzerinde de yoğunlaşan ikili, sonrasında ise kendilerine dönük ilk yatırımlarını Mike Markkula'dan aldı. Jobs ve Woz'un çalışmalarını yakından inceleyen Markkula, Apple'ı 5 yıl içerisinde Fortune 500'de görmek istiyordu.

1977
3 Ocak 1977 yılında Mike Markkula, Jobs ve Woz'un imzasıyla, Apple artık resmen bir şirket statüsüne kavuştu. Mike Scott Apple'ın patronu olurken, Woz ve Jobs şirket içinde önemli mevkilere geldi.

1978
17 Mayıs 1978 yılında, Jobs'ın ilk çocuğu Lisa Nicole, Oregon'daki evinde dünyaya geldi. Nicole'ün ardından yeni jenerasyon iş makinesi için çalışmalarını sürdüren Jobs, bu sisteme Lisa adını verdi.

1979
Lisa projesi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Jobs, LISA'nın açılımını da yapmıştı: Local Integrated Software Architecture. Daha sonra Los Gatos'da bir ev satın alan Jobs, saçlarını kısaltarak bugünkü imajına biraz daha yaklaştı.

1980
Ve Apple'ın hisseleri en sonunda halka açıldı.

1980
1980 yılında imajını biraz daha değiştiren Jobs, sakallarını keserek bıyıklarıyla kameraların karşısına çıktı.

1981
1981 yılında yaptığı işte pek mutlu olamadığını dile getiren Mike Scott, CEO'luk görevini bırakma kararı alınca, Jobs şirketin başına geçen isim oldu.

1981 /2
Jobs, Microsoft'un efsane patronu Bill Gates'e Macintosh'un bir tanıtımını yaptı. Gates ise bu tanıtımın ardından, Macintosh için yazılım geliştirme fikrini kabul etti. İlerleyen yıllarda ise Jobs ve Gates anlaşamayarak yollarını ayırma kararı aldılar.

1981 /3
Jobs ve IBM'in bir araya geldiği an...

1982
Jobs, Bill Gates ve Microsoft'a, Apple sistemleri dışında fare kullanan hiçbir yazılımı kullanmayacağına dair garanti verdi.

1984
Mac başlangıçta iyi denilebilecek satış rakamlarına ulaştı; Microsoft'un Paint, Word ve Write isimli yazılımları kullanılabilen nadir uygulamalardan sadece birkaçıydı.

1985
Jobs ve Woz, Ronald Reagan'dan ilk kez ulusal teknoloji madalyası alırken...

1986
Tasarımcı Paul Rand'i saflarına katmak için 100.000 Doları gözden çıkaran Jobs, IBM Logo'sunun da yaratıcısı olan bu ismi NeXT için yeni bir logo oluşturmak adına ekibine katmayı uygun buldu.

1988
Microsoft'un popüler işletim sistemi Windows, o yıllarda Apple'ın Mac OS işletim sistemine olan benzerliğiyle dikkat çekiyordu ve bu benzerlik her geçen zaman biraz daha artıyordu. Bunu gören Apple ise Microsoft'u, kendi GUI yani grafiksel kullanıcı arabiriminin birebir kopyasını kullanmak suçlamasıyla mahkemeye verdi.

1989
1989 yılında ise bu kez davalı taraf Apple idi. Steve Jobs'ın o yıllar hayranlıkla takip ettiği gruplardan biri olan Beatles tarafından mahkemeye verilen Apple, bunun dışında yine GUI (graphical user interface – grafiksel kullanıcı arabirimi) nedeniyle Xerox'la davalık oldu.

1990
Steve Jobs ve şimdiki eşi Laurene Powell bu yıl tanışıp birbirlerinin telefonlarını aldılar. "O gece bir iş yemeğim var, ama bu gece son gecemse bu geceyi iş yemeğine mi ayırmalı yoksa bu güzel kadına mı?" sorusunu aklından geçiren Jobs, kararını iş yemeğini bir tarafa bırakarak bir sonraki yıl hayatını birleştireceği Powell ile yemeğe çıkmaktan yana kullandı.

1991-92
Powerbook ortaya çıkıyor ve elbette Steve Jobs ve Laurene Powell, 18 Mart tarihinde Yosemite ulusal parkında bulunan Ahwahnee otelinde dünya evine girdi. Jobs-Powell çiftinin ilk çocukları ise bir sonraki yıl dünyaya geldi ve ona Reed üniversitesinden de esinlenerek Reed Paul Smith adını verdi. Yine bu yıllarda Jobs'ın büyük kızı Lisa, Jobs ailesiyle yaşamaya başladı ve gençlik yıllarını Jobs'ın yeni ailesinin yanında geçirdi.
1993-94-95
Newton Message Pad, Macintosh TV, 1993 yılında satışa sunulurken, 1994 yılında da PowerMac 6100/60 ve QuickTake Camera görücüye çıktı. Son olarak 1995 yılında ise Microsoft ve Apple arasında yıllardır devam eden dava nihayet sonuçlandı ve Apple davayı kaybetti.

1996
Apple'ın yaşlanan işletim sistemi OS'un değiştirilmesi gerekiyordu. Bu sebeple Apple, çareyi BeOS'u satın almakta ya da Microsoft'tan Windows NT lisansını edinmekte görüyordu. Ancak tüm bunlar olmadı ve umutlar NeXT ve Apple'In moderlen OS X kullanıcı arabirimini yakından etkileyen NeXTSTEP OS'a bağlandı.

1997
1997 yılında Apple'ın tasarımı için yeni bir dönemi başlatan Jon Ive şirketin saflarına katıldı.

1998
Jobs, projelerinin pek çoğunu rafa kaldırdı ve odak noktasını sadece Apple'daki bilgisayarlar üzerinde yoğunlaştırdı. Ve Jobs'ın bir diğer çocuğu Eve Jobs dünyaya geldi ve aynı yıl ilk iMac ortaya çıktı.

1999-2000
Pirates of Silicon Valley isimli bir film vizyona girdi. Noah Wyle, Steve Jobs, Antony Michael Hall ve Bill Gates, bu filmde dikkati çeken isimler arasındaydı. Dünya milenyuma girdiğinde ise Jobs, Apple'ın daimi CEO'su olurken, PowerMac Cube görücüye çıktı.

2001
Apple'ın ilk perakende mağazası Virjinya eyaletinde açıldı. Bununla birlikte OS X 10.0 kullanıcılara sunulurken, iPod ilk çıkışını yine bu sene gerçekleştirdi.

2003
Power Mac G5, alüminyum kasasıyla birlikte kullanıcılara sunuldu. Bunun yanı sıra Al Gore da Apple'ın yönetici kadrosuna dahil edildi. Ve daha da önemlisi, Jobs pankreasındaki tümörün varlığını ilk kez bu yıl öğrendi. 9 aylık bir tedaviye giren Jobs, pankreas kanserinden bu süreçte kurtulmayı başaramadı.

2004
2004 yılında ciddi bir ameliyat geçiren Jobs, çalışanlarına da bu ameliyatı ilk ağızdan haber vermek istedi. Karşısına aldığı 17 inç'lik Powerbook'uyla çalışanlarına bir mesaj yazan Jobs, şunları dile getirdi: "Size kendimle ilgili bazı haberlerim var. Geçtiğimiz haftasonu pankreasımda bulunan tümörü aldırmak için ameliyat oldum ve ameliyat başarıyla gerçekleşti."

2005
Jobs artık 50 yaşına basmıştı. iPod Nano, Video iPod ve iPod Shuffle yine bu yıl görücüye çıktı.

2007
Ocak ayı itibariyle iPhone kullanıcılara duyuruldu ve akabinde yine aynı yılın Haziran ayında satışa sunuldu. Bunun dışında Apple TV de görücüye çıktı.

2008
Macbook Air ortaya çıktı. Steve Jobs'ın sağlık durumuyla ilgili spekülasyonlar yoğunlaşarak devam etti ve Psystar, 400 Dolar değerinde olan ve Hacintosh'u kullanan mac klonuyla gündeme bomba gibi düştü.

2009
Resimde de görüleceği üzere Jobs ve ekibi, Jobs'ın hastalığının gereğinden fazla abartıldığını sık sık dile getiriyordu. Ocak ayından Haziran ayına kadar kameraların önüne pek çıkmayan Jobs, bu sebeple hastalığıyla ön plana çıkıyordu. Haziran ayı itibariyle şirketin başına geri dönen Jobs, Ağustos'ta CEO'luk görevini Tim Cook'a devretti.

2011
Steve Jobs, kansere karşı verdiği mücadeleyi 5 Ekim 2011 günü kaybetti ve 56 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!