Steinmeier: "Opel sizlersiniz"

Güncelleme Tarihi:

Steinmeier: Opel sizlersiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2009 11:08

Avrupa'daki Opel, Saab ve Vauxhall tesislerinde çalışan yaklaşık 50 bin kişi, işyerlerinin geleceği için sokağa döküldü. 15 bin kişinin katıldığı Rüsselsheim'daki gösteride konuşan Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Opel yaşatılacaktır. Çünkü Opel sizlersiniz" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde üretim tesisleri bulunan Opel'de çalışan yaklaşık 50 bin kişi, dün düzenledikleri dev gösterilerde, işyerlerinin korunması ve Opel'in, ana şirket Amerikan General Motors'tan koparılarak bağımsız hale getirilmesini talep etti.

1.500'ü Türk yaklaşık 16 bin kişinin çalıştığı Rüsselsheim'daki yönetim binası önünde yapılan ana mitinge, Sosyal Demokrat Partili (SPD) başbakan adayı ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Opel'in Avrupa Genel İşyeri İşçi Temsilcileri Başkanı Klaus Franz katılarak, çalışanlara moral verdiler. Sabah ve öğle vardiyasında çalışan işçilerin hemen hemen tümünün katıldığı mitingde konuşan Dışişleri Bakanı Steinmeier, ekonomik darboğaza giren Opel'in geleceğinin güvence altına alınmasıyla sadece bir şirketin değil, tüm otomotiv sektörünün kurtarılacağını ve genel ekonominin düzlüğe çıkarılacağını söyledi.

Sizleri yaşatacağız

Steinmeier, yüzlerce Türk çalışanın da katılarak dayanışma örneği sergilediği mitingde, şunları söyledi: "Buraya sadece sizinle dayanışma sergilemek veya boş vaatlerde bulunmak için gelmedim. Bazı siyasi çevrelerin 'Opel'i siyasi emellerine alet ediyor' iddialarına aldırış etmeden mitinge katıldım ve kendi duruşumu sergiledim. Burada söz konusu olan binlerce işyeridir ve çalışanların aileleridir. Opel yaşatılmalıdır ve yaşatılacaktır. Çünkü Opel sizlersiniz. Bunun için tesislerin bulunduğu 5 Avrupa ülkesi el ele vermelidir. Siyasiler de bu konuyu kesinlikle alet etmemeli."

Sıkılmış limon değilsiniz

Generel Motors'un, sahip olduğu Avrupa'daki tesisleriyle yıllarca çok iyi para kazandığına işaret eden Steinmeier, "Ekonomik kriz ortaya çıkınca, GM, Opel'i sıkılmış limon gibi atmamalıdır. Bu büyük sorumsuzluk olur. GM'ye, Opel yönetimine, sendikalara, çalışanlara ve politikaya büyük görevler düşüyor. Ancak birlikte mücadele edersek, olası kayıplar önlenebilir. Opel, Alman tarihidir ve sahip olduğumuz refah düzeyimizin ve ülkemizin demokratikleşmesinin tarihçesidir. Bu şirketi kurtarmak boynumuzun borcu. Başta General Motors, sorumluluğu üstlenip kabul edilebilir bir kurtarma konsepti sunmalıdır" dedi.

Fatura işçiye kesilmesin

Metal Sendikası Başkanı Berthold Huber, GM'in Avrupa'daki Opel tesislerini ayrı bir şirket şemsiyesi altında toplamasını talep ederken, "Bir sektördeki olumsuz gelişmelerin faturası, sadece bazı üretim tesislerine veya çalışanlarına çıkarılması büyük haksızlık olur. Sorun dayanışma ruhu içindeki bir siyasi yaklaşımla çözülmelidir" diye konuşurken, Opel'in Avrupa Genel İşyeri İşçi Temsilcileri Başkanı Klaus Franz da, GM'i, Opel'in gelişmesini sistematik olarak baltalamakla suçladı. Franz, "Sorunun tek çözümü, Opel ve İngiltere'deki kardeş kuruluşu Vauxhall'in, GM Holding'den ayrılmasıdır" dedi.

İş güvencesi herkes için

Almanya Dışişleri Bakanı Franz-Walter Steinmeier, Hürriyet'e yaptığı özel açıklamada, şunları söyledi: "Burada Opel'in geleceği için çok anlamlı bir gösteri düzenlendi. Sadece Rüsselsheim için değil, Opel'in Bochum, Kaiserslautern ve Eisenach ve diğer Avrupa ülkelerinde bulunan tesislerdeki çalışanlar da gösteri yaptı. Burada Volkswagen çalışanlarının sergilediği dayanışma örneğini takdir ediyorum. Siyasetçiler, işçi temsilcileri ve sendikacılar el ele verip herkese işyeri güvencesi için mücadale ediyor. Türk çalışanların bir endişesi olmasın, işyeri güvencesi herkes için geçerli olacaktır" dedi.

Türk arkadaşlarımıza güvenimiz sonsuz

Opel'in Avrupa Genel İşyeri İşçi Temsilcileri Başkanı Klaus Franz, Hürriyet aracılığıyla Türk çalışanlarına şu mesajı verdi: "Çalışanların arkasında Metal Sendikası ve Başbakan Yardımcısı Steinmeier duruyor. Uluslarası bir şirketiz, çalışanlarımız da düyanın dört bir yanından geliyor. Türk arkadaşlarımızın bizde yeri ayrı. Onlara güvenimiz sonsuz. Opel'in geleceğiyle ilgili iyimser olabiliriz. Bugün bunu göstermiş olduk."

Dayanışma önemli

Sosyal Demokrat Parti'nin Hessen Teşkilat Başkanı Thorsten Schaefer Gümpel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Opel çalışanlarının burada gelecekleri için biraraya geldiklerini belirterek, "Opel yönetiminden, hayata geçirilebilecek bir çözüm planının masaya konmasını bekliyorlar. Çözüm planının açıklanması durumunda bizler de Opel çalışanları adına elimizden geleni yapacağız. Özellikle kriz dönemlerinde dayanışma çok önemlidir. Bu, Türk işçiler için de geçerlidir" diye konuştu.

10 ülkede gösteri

Opel çalışanları, Almanya'daki Rüsselsheim, Eisenach ve Kaiserslautern tesislerinin yanı sıra, Belçika, Fransa, İngiltere, Avusturya, Polonya, Rusya, İsveç, İspanya ve Macaristan'da da sokağa döküldüler. Opel yönetimi, bugün şirketin kurtarılması için hazırladığı planı bugün Alman hükümetine sunacak. Alman Başbakan Angela Merkel, ancak geleceği olan ve kabul edilebilir bir kurtarma planının devlet kaynaklarından desteklenebileceğini vurgularken, "Yapacağımız yardım ve vereceğimiz destek, kurtarma planına bağlı" dedi.

150 yıllık şirket

Opel, Almanya'nın en eski otomobil markaları arasında bulunuyor. Şirket, 1862 yılında Adam Opel tarafından kuruldu. Opel, ilk yıllarda dikiş makinası ve bisiklet üretti. 1899 yılından başlayarak otobomil üretmeye başladı. Araba üretiminde Almanya'da ilk kez bant sistemini Opel kurdu. 1929 yılında Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi olan Opel'i General Motors satın aldı. Bugün GM'in Avrupa üretiminin yüzde 80'ini Opel sağlıyor. 1990'lı yıllardan başlayarak kalite yetersizliği nedeniyle Opel'in satışları gerilemeye başladı. Bugüne kadar da Opel bunu tersine çeviremedi. Opel'in Almanya'da pazar payı yüzde 10 dolayında bulunuyor. Almanya'daki dört üretim merkezinde, çalışan 26 bin işçiden yaklaşık 2 bini Türk.

Her kademeden katılım


Opel Rüsselsheim'daki İşyeri İşçi temsilcilerinden Mehmet Küçük, dev mitinge sadece çalışanların değil, yönetim ve şef düzeyinde de geniş bir katılım gerçekleştiğini söyledi. Küçük, "Daha önce bu tür gösterilere sadece çalışanlar katılırdı. Ancak her kademeden personelin de katılması, krizin herkesi ilgilendirdiğinin bir göstergesidir. Ortak bir amaç için biraraya gelmemiz çok olumlu bir gelişme. Umarım, sesimizi karar verecek merciilere duyururuz" dedi.

Yüksel Akman (Kırşehir): 19 yıldır Opel'de çalışıyorum. Burası kapancak diye büyük endişe içindeyiz. Herkesin borcu harcı var. Burası kapanırsa, çocuklarımızın geleceği de tehlikeye girer. Firma yönetiminden, geleceğimizin ne olacağına açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz.

Davullu destek

Rüsselsheim'deki Opel tesisinde 20 yıldır çalışan Ali Tarhan ve Hasan Akgül de, dev mitinge davul çalaşarak mesai arkadaşlarına destek verdiler.

Hessen SPD'nin Avrupa Parlamentosu'na aday gösterdiği Hıdır Karademir de, Opel çalışanlara destek için mitinge katıldı. Opel çalışanları Mustafa Şimşek ve Cuma Çelik ile birlikte poz veren Karademir, "Daha önce Rüsselsheim'da Türk Danış olarak çalıştım. Burada çalışanların çoğunu tanıyorum. Türk çalışanlara destek için geldim. Umarım, herkesi mutlu olabileceği bir çözüm bulunur" diye konuştu.

Geceleri uyku tutmuyor


Rüsselsheim'daki Opel yönetim binası önünde toplanan Türk çalışanlardan Cemal Doğan, Ali Yaz, Hüseyin Çelik, mustafa Kafadar, Mesut ve Ramazan Akıncı, Hasan Deniz, Sinan Sümeri, Necmettin Deniz, İbrahim Yılmaz ve Mehmet Küçük, "Geleceğimize güvenle bakmak için buradayız. Geceleri uyayamaz olduk. Sorunlar çözülmeli, işyerleri korunmalı" dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!