Steinmeier-Kotzias ortak basın toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Steinmeier-Kotzias ortak basın toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2015 09:07

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Çarşamba günü yapılacak Minsk zirvesine ilişkin, "Minsk görüşmelerine katılacak taraflar ilk ve önemli bir adımı atmak için büyük bir şansımızın olduğunu bilmeliler" dedi.

Haberin Devamı

Steinmeier, Berlin'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias bir araya gelerek, Yunanistan seçimleri sonrası son ekonomik durumu ve Ukrayna'da yaşanan krizi değerlendirdiklerini söyledi.

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (SYRIZA) seçimleri kazanmasının ardından, yeni hükümetin hangi konsolide ekonomik önerileri geliştireceği ve mevcut ekonomik programa devam edip etmeyeceği konularına büyük ilgi duyduklarını belirten Steinmeier, "Biz de Yunanistan'dan güvenilirlik ve üzerine düşen sorumlukları yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Steinmeier zirvenin silahların susması ile sonuçlanmasını umduğunu belirterek, "Minsk zirvesinin yapılacak olması bir başarı değildir. Bu sebepten dolayı Moskova ve Kiev yönetimlerini bu şansı iyi değerlendirmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Minsk'de gerçekleşecek üst düzey zirveye ilişkin yüksek umutlar beslenmesini küçümsemediklerini ifade eden Steinmeier, "Minsk görüşmelerine katılacak taraflar ilk ve önemli bir adımı atmak için büyük bir şansımızın olduğunu bilmeliler" diye konuştu.

GERGİNLİK ARTTI

Ukrayna'nın doğusunda bugün ayrılıkçıların, bölgede operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nin bulunduğu Kramatorsk'a düzenlediği saldırıda ikisi asker 7 kişinin yaşamını yitirmesine de değinen Steinmeier, saldırının Ukrayna krizinin tarafları arasındaki gerginliği Minsk görüşmeleri öncesinde daha da artırdığını belirtti.

Steinmeier, görüşmelere katılacak taraflara itidal çağrısı yaparak şöyle konuştu:

"Biz bütün gücümüzü siyasi çözümün sağlanması için ortaya koyacağız. Politik çözüm ilk etapta mutlaka sağlanmalı. Bölgede barışın sağlanması için ateşkesin gerçekleştirilmesi en önemli şart."

BARIŞTAN BAŞKA ÇÖZÜM YOK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da Minsk görüşmelerinde Almanya'nın ortaya koyduğu inisiyatifi desteklediklerini belirterek, "Avrupa'da ve Ukrayna'da barıştan ve istikrardan başka bir çözüm yok." dedi.

Yunanistan'ın borçlarının nasıl ödenmesi konusunda Avrupa dışında başka bir finansörün bulunup bulunamayacağına ilişkin bir soruya Kotzias, "Benim bu konudaki favorim Avrupa. Umarım Avrupa da bizim en sevdiğimiz favorimiz olduğunu anlar" şeklinde cevap verdi.

Kotzias asıl konun Yunanistan'ın borçlarını ödeyip ödeyemeceği olmadığını ve şimdiye kadar borçlarını ödediklerini belirterek, "Buradaki konu bizim sosyal adaleti sağlayan ve büyüme getiren bir politika oluşturmamızdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!