Spor ve bilinçli beslenme önemli

Güncelleme Tarihi:

Spor ve bilinçli beslenme önemli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 11:06

Hamburg'da düzenlenen 10. Yaşlılar Günü'nde iç hastalıkları uzmanı Dr. Süleyman Keser, kemik hastalıkları üzerine bilgiler verdi. Almanya Yaşlılar Birliği (BAGSO) Başkanı Dr. Guido Klumpp, “Etkinliğin önemli bir noktası ilk kez yaşlı göçmenlerin sağlık durumlarının konu edilmesi oldu” dedi

Haberin Devamı

ALMANYA Hamburg'da üç gün süren 10. Alman Yaşlılar Günü'nde birinci nesil göçmenlerin sağlık durumları da konu edildi. Her yönüyle yaşlı insanların yaşam şartları ve sorunlarının konu edildiği etkinlikte iç hastalıkları uzmanı Dr. Süleyman Keser de, program çerçevesinde Türkçe kemik hastalıkları üzerine bilgi verdi. Hamburg Kongre Merkezi CCH'daki Yaşlılar Günü'ne üç günde 20 bin ziyaretçi geldi.

Anadilde sağlık bilgisi
Yaşlılıkla sağlıklı yaşamın konu edildiği etkinlikte göçmenlere yönelik sağlık hizmetleri çerçevesinde Dr. Keser, özellikle yaşlılarda sık rastlanan tıpta osteoporoz diye tanımlanan kemik yoğunluğu kaybı ve aşınması üzerine bilgi verdi.

Keser, “Yaşlanma sürecinde mineral azalması, kemiklerin kandan kalsiyum alamamasıyla, kemikler zayıflamakta ve daha çabuk kırılma riski bulunmaktadır. Osteoporoz nedeniyle kemik kırılması çoğunlukla omur gövdesi, uyruk kemiği dediğimiz kalça çevresinde meydana geliyor. Yaşlandıkça kemik kırılması daha çok oluyor ve bunu yapılan ölçümlerde, çekilen röngtgenlerde her zaman tespit edebilmek zor oluyor” dedi.

Kemik ve kaslar güçlenir
Osteoporoz etkilerinin düzenli spor ve bilinçli beslenme ile düşürülebileceğini söyleyen Dr. Keser, “Spor yapmak kemikleri sağlamlaştırır ve kasları güçlendirir. Özellikle taze meyve gibi vitamini ve minerali bol yiyecekler kemiklerdeki minarel kaybını bir ölçüde önler. Sigara, alkol ve aşırı yağlı yemekler ise riski artırır. İnsanlar yaşlandıkça ne yazık ki vücut genç yaşta olduğu kadar dirençli ve güçlü olmuyor. Bunun için özellikle yaşlılar sağlıklı yaşama daha çok özen göstermelidir” dedi.

Birinci neslin sorunları ciddiye alınmalı
BAGSO Başkanı Dr. Guido Klumpp'un ve yardımcısı Prof. Dr. Ursula Lehr, düzenledikleri basın toplantısında, Yaşlılar Günü'nde ilk kez yaşlı göçmenler konusunun da işlendiğini belirterek, “Yaşlı göçmenler için ilk kez Türkçe dilinde bilgilendirme yapıldı. Yoğun ilgi oldu. Birinci nesil göçmenlerin durumu, onların gereksimlerine ihtiyaç verecek hizmet üretmek için mutlaka yaşlılar politikasının gündemine girmesi gereken bir olgudur. Kültürü ve dine hassas bakımevlerinden, anadilde yaşlı buluşma merkezlerine kadar bir çok alanda birinci nesle özel hizmetler sunulmalı. Biz bu etkinliğimizde bir başlangıç yaptık” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!