SPD’li vekiller Wegner’e neden ‘hayır’ dedi

Güncelleme Tarihi:

SPD’li vekiller Wegner’e neden ‘hayır’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 11:12

Berlin’de 12 Şubat’ta tekrarlanan seçimlerin galibi olan CDU, 22 yıl aradan sonra, SPD ile koalisyon kurarak iktidara geldi. Eyalet Parlamentosu’nda, CDU lideri Kai Wegner’in eyalet başbakanlığı için yapılan oylama, hiç beklenmedik bir şekilde üçüncü tura kaldı. CDU ile SPD, toplam 86 oyu olmasına rağmen, Kai Wegner’in seçilmesi için gerekli olan 80 oyu toplayamadı.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE SPD’nin sol kanadındaki bazı milletvekillerinin CDU ile koalisyona karşı oldukları biliniyordu. SPD’nin yanı sıra Alman basınında CDU’lu bazı milletvekillerinin de oy vermemiş olabileceği iddia edildi. Ancak asıl bomba üçüncü tur oylamada yaşandı ve aşırı sağcı parti AfD’nin Kai Wegner’i destekleyecekleri yönündeki açıklamasıyla patladı. Bu açıklama medyada ve siyasette tartışılmaya başlandı. İlk turda 71, ikinci turda 79 oy alan Kai Wegner üçüncü turda koalisyonun toplam milletvekili sayısı kadar, yani 86 oyla seçilmeyi başardı. Bu nedenle AfD’nin destek verip vermediği kesin olarak bilinmiyor. Üstelik oy verme işlemi gizli yapıldığı için de hangi milletvekilinin destek verip vermediği belli değil.

SPD’li vekiller Wegner’e neden ‘hayır’ dedi

Haberin Devamı

DEMOKRASİYİ HAZMETMEK
Seçimler, demokrasinin temel direğidir. Seçmenin elindeki en önemli kontrol mekanizması elbette ki seçimler. Kendilerini ilgilendiren konularda karar alacak yöneticileri ancak bu şekilde denetleyebiliyor. Kimi isteyip kimi istemediğine bu şekilde karar veriyorlar. Berlinli seçmen kararını 12 Şubat’ta tekrarlanan seçimlerde verdi. Öyle ki CDU, en yakın rakipleri olan SPD ve Yeşiller’e yaklaşık yüzde 10 fark attı. Doğal olarak SPD yönetimi halkın tercihini görüp, şansları olduğu halde SPD, Yeşiller ve Sol Parti arasındaki koalisyon yerine ikinci parti olmayı göze alarak CDU’nun liderliğinde koalisyona ‘evet’ dedi. Elbette zorlu bir süreçti. Çünkü Berlin gibi bir şehirde üstelik 22 yıl aralıksız iktidarda olunca böyle bir kararı kabullenmek zordu. SPD, bu zorlu kararı da üyelerine bırakmayı tercih etti ve koalisyon sözleşmesini üyelerine sordu. Sonuçta SPD üyelerinin de yüzde 54’ü CDU ile koalisyon sözleşmesine onay vererek Kai Wegner’in eyalet başbakanı olmasına yeşil ışık yaktı.

GÖÇMENLER KENDİLERİNİ YERLİ HİSSEDİYOR
Özellikle SPD’deki sol refleks, doğal olarak CDU’nun, geçmişte göçmenlere yönelik söylemlerine ve sosyal alandaki yaklaşımına bakarak tepki veriyor.
Ancak, şunu unutmamak gerekiyor; Berlin gibi çok kültürlü ve göçmenlerin artık siyaseten eskiye nazaran daha çok angaje olduğu bir dönemde CDU, göçmenlerin de desteğini alabiliyorsa, SPD’lilere bunu düşünmelerini tavsiye ederim.
Bu, aslında göçmenlerin artık kendilerini yerli hissettiklerinin de bir göstergesi.
Artık günlük yaşamlarında, trafik, eğitim, güvenlik gibi alanlarda sorunlarının çözülmesini bekliyor. Eğer iktidardayken bu sorunları çözemezsen, seçmen de yeni arayışlar içine giriyor.
Şimdi, CDU ile koalisyona karşı çıkarak Kai Wegner’in eyalet başbakanlığını reddeden SPD’li milletvekillerine sormak gerekiyor; Kendi parti üyeleri bile CDU ile koalisyona yeşil ışık yakmışken, yeni kurulacak bir hükümeti Eyalet Parlamentosu’nda bu şekilde şaibe altında bırakmak kime yarayacak?
Bunun SPD’ye ve özellikle de Berlin’e yaramadığı kesin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!