SPD'den yerel seçim hakkına yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

SPDden yerel seçim hakkına yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 20:05

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD'nin dün Hamburg'da başlayan kurultayında, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesi ve çok dilliliğin desteklenmesi partinin ilkeler programına alındı. SPD kurultayında ayrıca, Kurt Beck yeniden lider seçildi.

Haberin Devamı

Hamburg'da '21. yüzyılda sosyal demokrasi' adı altında düzenlenen SPD kurultayının ilk gününde, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere de Almanya'daki yerel seçimlere katılma hakkı verilmesi, parti programına alındı. 520'ye yakın delege ve 300'ün üzerinde konuğun katıldığı kurultayda konuşan SPD lideri Kurt Beck, "Alman sosyal demokratlar olarak AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin de yerel seçim hakkına sahip olmasını istiyoruz. Rheinland-Pfalz Eyaleti bu konuyla ilgili olarak Eyaletler Meclisi'ne bir Anayasa değişikliği önerisi sundu. Bu konunun takipçisiyiz. Bu hakkın gerçekleşmesi için mücadele edeceğiz.

ÇİFTE İÇİN KAPI ARALIÐI

SPD'nin temel ilkeler programının 'Uyum ve Göç' başlıklı bölümünde, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunun altı çizilirken, 'Göç bizim ülkemizi hem kültürel hem ekonomik olarak zenginleştirmiştir' denildi. Uyum için herkese görevler düştüğüne işaret edilirken, göçmenlere her alanda eşit şans tanınmasına özen gösterilmesi de talep edildi. Uyumun gerçekleşmesi için Almanca öğrenilmesinin şart olduğu belirtilirken, çok dilliliğin desteklenmesi de istendi.
SPD'nin programında ülkede yaşayan göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçmelerinin desteklenmesi de yer aldı. Programda, 'Alman vatandaşlığı uyumun tamamlandığı anlamına gelmez, ama tam politik katılım imkanı sağlar. Çifte vatandaşlık yolunu da kapatmıyoruz' denildi.

TÜRKİYE'YE TAM DESTEK

SPD'nin kurultayına Türkiye'nin AB üyeliğinin toplumsal değişiminin desteklenmesini içeren bir önerge de sunuldu. Partinin Kuzey Ren Vestfalya teşkilatı tarafından sunulan bu önergede, "SPD Türkiye'nin AB üyeliğini kararlı bir şekilde desteklemektedir. Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin içte gelişmesine verilecek destek İslam'ın batılı demokrasiyle bağdaştığını ortaya koyacak ve Türkiye bölgesinde diğer ülkeler içinde bir örnek teşkil edecektir" denildi.

Önerge delegeler tarafından kabul edilerek SPD Meclis Grubuna Avrupa Parlamentosu SPD Grubu'na ve Avrupa Parlamentosu SPE Meclis Grubu'na havale edildi.



BECK, YENİDEN LİDER

Almanya'da yaşlı işsizlere daha uzun süre işsizlik parası ödenmesi önerisi yüzünden Federal Çalışma Bakanı Franz Müntefering ile ciddi bir sürtüşme yaşayan SPD Genel Başkanı Kurt Beck, koltuğunu korudu. Hamburg'da dün başlayan ve üç gün sürecek olan kurultaya katılan ..... delegeden ...'sı Beck'e destek verdi.
Almanya'nın eski Başbakanları Helmut Schmidt ile Gerhard Schröder'in de hazır bulunduğu kurultayda SPD'nin sol kanat sözcülerinden Andrea Nahles, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Federal maliye Bakanı Peer Steinbrück de SPD Genel Başkan Yardımcısı seçildi.

520'ye yakın delege ve 300'ün üzerinde konuğun katıldığı kurultayda Almanya'nın eski Başbakanları Helmut Schmidt ile Gerhard Schröder de hazır bulundu. '21. yüzyılda sosyal demokrasi' adı altında yapılan kurultayda kısa bir selamlama konuşması yapan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer, sosyal demokratlara çalışandan yana olan politikan kesinlikle vazgeçmeme çağrısında bulundu.
SPD Genel Başkanı Kurt Beck, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında sosyal demokratların sosyal devlet ilkesinde ısrarlı olduğunun altını çizdi. Kurt Beck, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile oluşturdukları büyük koalisyon hükümetinin başarılı politikası ve Schröder döneminde gerçekleştirilen reformlar sayesinde işsiz sayısında önemli ölçüde düşüş kaydedildiğine dikkat çekerken, 'Gündem 2010'un geliştirilerek sürdürüleceğini de dile getirdi. SPD lideri, yaşlı işsizlere daha uzun süre işsizlik parası ödenmesinin sosyal politikanın en önemli ayaklarından biri olduğunu da söyledi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!