SPD-Yeşiller barışma yolunda

Güncelleme Tarihi:

SPD-Yeşiller barışma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2005 00:00

SPD ile Yeşiller’in yaptığı koalisyon toplantısında erken seçime kadar işletme vergisinin düşürülmesi ve dışlamayı engelleme yasasının çıkarılması için çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in erken seçim önerisi üzerine koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller arasında yaşanan gerginlik giderilmeye başlandı.

Fischer´e haber verildi

SPD ile Yeşiller arasında yapılan koalisyon görüşmesinde yeninden barış yolunda ilk ciddi adım atıldı. Her ne kadar erken seçim yolunu açacak güven oyunun hangi nedenle isteneceği kararını, tamamen Başbakan Gerhard Schröder’in vereceği belirtilse de bu karardan Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’i önceden haberdar edilmesi konusunda görüş birliğine varılması Yeşiller´i rahatlattı.

Koalisyon görüşmesinde SPD ile Yeşiller´in erken seçimlerin sürdürecekleri politikada karara bağlandı. Buna göre işletme vergisinin düşürülmesini içeren tasarının federal mecliste öngörülen şekilde görüşülmesi ve planlanan dışlamayı engeleyici yasa ile ilgili çalışmaların da sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Ortaklık sürer

SPD ile Yeşiller erken seçim kampanyasının her partinin kendisi için ayrı ayrı sürdürüleceğini de açıkladılar. SPD Genel Başkanı Franz Müntefering ile Başbakan Gerhard Schröder’in geçen hafta yaptıkları açıklamalarda, koalisyonun sürdürüleceği konusunda somut sinyaller vermemesine tepki gösteren Yeşiller, bu konuda yumuşayarak, ``Her partinin kendi programı çerçevesinde seçim kampanyası sürdürmesi doğaldır. Bizde kendi politikamızla seçim kampanyası yapacağız’’ açıklamasında bulundular.

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering de erken seçimlerden sonra sayı olarak SPD ile Yeşillerin çoğunluk sağlaması halinde bu ortaklığı sürdüreceklerini açıkladı.

Öt yandan CDU Genel Sekreteri Volker Kauder, partisinin seçim programının en geç 11 temmuza kadar kesin şeklini alacağını belirtti. Kardeş parti CSU ile seçim programı ile ilgili görüşmelerini önümüzdeki günlerde yoğun bir şekilde sürdürüleceğini de söyledi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!