SPD’de başbakan adayı çatlağı

Güncelleme Tarihi:

SPD’de başbakan adayı çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2011 14:58

Almanya’da genel seçimlerin yapılmasına 2 yıl kala SPD’de başbakanadayı yarışı başladı. Kamuoyu yoklamalarına göre en şanslıaday adayı olan eski Federal Maliye Bakanı Peer Steinbrück’ü partiiçi sol kanat istemiyor. SPD’li iki eski başbakan, Helmut Schmidtve Gerhard Schröder Steinbrück’e açık destek verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA 2013 yılında yapılacak genel seçimlere iki yıla yakın bir süre olduğu halde ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) şimdiden başbakan adayı sancısı yaşanmaya başladı.Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanya’da en sempatik politikacılar sıralamasında ilk sıraya yerleşen SPD’li eski Federal Maliye Bakanı Peer Steinbrück’ün başbakan adayı olması planına partinin sol kanadı karşı çıktı.

BÖLÜNME TEHLİKESİ
SPD’nin gençlik teşkilatı “Genç Sosyal Demokratlar” (juso), Steinbrück’ün bütünleştirme yerine partide bölücü bir rol oynayacağını ileri sürerek, olası başbakan adaylığına tepki gösterdi. “Juso” Başkanı Sascha Vogt, “SPD üyelerinin büyük bir bölümü Steinbrück’e destek vermiyor. Aday olması durumunda partide parçalanmalar yaşanacaktır” dedi.

SPD Schleswig-Holstein Eyalet teşkilatı Başkanı Ralf Stegner de Steinbrück’ün partinin sağ kanadını temsil ettiğine dikkat çekerek, başbakan adayı olması durumunda sol kesimin desteğini alamayacağını söyledi. Gelecek yıl mayıs ayında Schleswig-Holstein’da Eyalet Parlamentosu seçimleri yapılacağını hatırlatan Stegner, şu aşamada aday tartışmalarından uzak durulmasını da önerdi.

Almanya’nın sosyal demokrat eski başbakanlarından Helmut Schmidt ile Gerhard Schröder ise Peer Steinbrück’ü destekleyici açıklamalarda bulundular.

1998-2002 yılları arasında Almanya’nın başbakanlığını yapan Gerhard Schröder, Steinbrück’ün Alman sosyal demokratları en iyi şekilde temsil edecek bir birikime sahip olduğunu söyledi.

1974-1982 yılları arasında başbakanlık yapan Helmut Schmidt de, Steinbrück’ün Almanya’yı ileriye taşıyacak bir vizyona sahip olduğunu dile getirdi. Schmidt, Federal Maliye Bakanlığı döneminde 2008-2009 yıllarında banka krizinin atlatılmasında Peer Steinbrück’ün etkin bir rol oynadığını hatırlatırken, “Almanya bu krizi yara almadan atlattı. Bu da Steinbrück’ün başarısıdır” dedi.

SPD-YEŞİLLER
Peer Steinbrück, Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerden “Bild”e verdiği demecinde, hedefin genel seçimlerden sonra Yeşiller’le birlikte iktidarı devralmak olduğunu da söyledi. SPD’nin “aşk evliliği” sonucu oluşan CDU/CSU ve FDP’de çalkantıların ardından yedek ortak olmak istemediğini belirten Steinbrück, “Bizim tercihimiz ‘kırmızı-yeşildir’ (SPD-Yeşiller)” dedi.

Peer Stenbrück, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in partinin farklı kanatlarını birarada tutmakta etkin bir rol oynadığına dikkat çekerken, olası başbakan adaylarından Federal Dışişleri eski Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in sorumlu bir davranış sergileyerek halkın güvenini kazandığını da dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!