Söz seçmenin

Güncelleme Tarihi:

Söz seçmenin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 16:39

Almanya'nın Hessen ve Aşağı Saksonya Eyaletleri'nde bugün sandık başına gidiliyor. İki eyalet genelinde altı Türk kökenli milletvekili adayı meclise girmek için yarışıyor. Hessen ve Aşağı Saksonya Eyaleti'nde yaklaşık 140 bin Türk kökenli seçmenin oy hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'da bugün iki eyalette seçim var. Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde yaşayanlar yeni bir meclisi oluşturabilmek için sandığa gidecek. İki eyalette yaşayan yaklaşık 140 bin Türk kökenli de sandık başına giderek Hessen ve Aşağı Saksonya'yı 5 yıl yönetecek hükümetin belirlenmesi için oy kullanacak. Oy verme işlemi sabah saat 8.00 başlayıp akşam saat 18.00'e kadar sürecek.

702 ADAY YARIŞIYOR

Başbakanlık koltuğu için 9 yıldır eyalet Başbakanı olan CDU'lu Roland Koch ile SPD'li rakibi Andrea Ypsilanti'nin yarıştığı Hessen Eyaleti'nde Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden 9. sırada Mürvet Öztürk, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) 29. sırada Turgut Yüksel, Hür Demokratlar Partisi'nden (FDP) Yankı Pürsün ve Sol Parti'den 7. sırada Yıldız Köremezli Erkiner meclise girmek için mücadele edecek. Türk seçmenlere oy kullanmaları yolunda çağrıda bulunan Türk kökenli adaylar, "Ne yapıp edip oyunuzu kullanın. Demokratik hakkınızı kullandığınızı gösterin. Biz de varız deyin' çağrısında bulundular. 110 bölgesinde seçim sandığı kurulan Hessen'de 17 siyasi partiden 194'ü kadın olmak üzere toplam 702 aday, 110 sandelyeli eyalet meclisini girmek için yarışıyor.

258 BİN YENİ SEÇMEN

Aşağı Saksonya Eyaleti'nde bugün yapılacak parlamento seçimine 16 siyasi parti katılacak. Eyaletin 87 bölgesinde yapılacak seçimlere 198’i bayan 746 milletvekili adayı meclise girme yarışı verecek. 16. dönem seçimlerinin yapılacağı eyalette 70 bini Türk kökenli olmak üzere 6 milyon 100 bin seçmen bulunuyor. Bugün 18 yaşını yaşını dolduran 258 bin yeni seçmen ilk kez oy kullanacak. 130 milletvekilinin meclise gireceği seçimlerde Yeşiller'den Filiz Polat (29) 7. sıradan, SPD’den ise Alptekin Kırcı (36) listeden 87. sıradan meclise girmeye çalışacak. CDU, 2003 seçimlerinde başbakan seçilen Christian Wulff’u tekrar başbakan adayı olarak gösterdi. SPD’nin başbakan adayı ise Wolfgang Jüttner. Her iki başbakan adayı çalışmalarını tamamlayarak seçim sandığından çıkacak sonucu beklemeye başladı.


Hessen Eyaleti'nde 2003 seçim sonuçları

Hessen Eyaleti'nde 2 Şubat 2003'te yapılan son eyalet meclis seçimlerinde, CDU oyların yüzde 48.8'ini alarak birinci parti olmuştu. 4.330 bin seçmenden 2.799 bininin sandıkbaşına gittiği seçimler şu şekilde sonuçlanmıştı:
CDU yüzde 48,8 (56 milletvekili), SPD yüzde 29,2 (33 milletvekili), Yeşiller yüzde 10,1 (12), FDP yüzde 7,9 (9).

Aşağı Saksonya'da 2003 seçim sonuçları

Aşağı Saksonya Eyaleti’nde en son seçim 2 Şubat 2003 tarihinde yapıldı. CDU’nun büyük bir sürpriz yaparak kazandığı seçimlerde 6 milyon 23 bin seçmenden ancak 4 milyon 36 bini oy kullandı. 1990 ve 2003 senesi arasında SPD yapılan tüm eyalet seçimlerini kazandı. Almanya'nın kuruluşundan bu yana (1947) Aşağı Saksonya Eyaleti’nde 15 eyalet meclisi seçimi yapıldı. Bu seçimlerden 10’unu SPD, kalan 5’in ise CDU kazandı. 2003 yılında ise şu seçim sonuçları elde edildi:
CDU yüzde 48,3 (91 milletvekili), SPD yüzde 33,4 (63 milletvekili), FDP yüzde 8,1 (15 milletvekili), Yeşiller yüzde 7,6 (14 milletvekili).

OYUMUZU NASIL KULLANACAÐIZ

Hessen ve Aşağı Saksonya'daki seçmenler, iki oya sahip. Birinci oyları, seçim bölgelerindeki adaya, ikinci oylar ise partilere verilecek. Hessen'in 8 kentinde, oylar seçim otomatında kullandırılırken, Aşağı Saksonya genelinde ise, oylar sadece sandık başında kullanılabilecek.
Türk kökenli adaylara destek vermek için, adayların seçim bölgesinde yaşayan seçmenler, birinci oylarını Türk adaya kullanabilir. Seçim bölgesinin dışındaki adaylar ise, ikinci oylarını Türk adayların partilerine ikinci oylarını vererek, destek vermiş olurlar. Hessen'de Birlik 90/Yeşiller Partisi adayı Mürvet Öztürk, Wetzlar'da Brühlbach caddesinde bulunan Hessen Koleji'nde oyunu kullanacak. SPD adayı Turgut Yüksel Frankfurt kentinde Ginnheim semtinde bulunan Fuchshohlcaddesinde bulunan Bethlehem Derneğin'de sandık başına gidecek. Hür Demokrat Parti (FDP) adayı Yankı Pürsün ise Frankfurt'ta Schwanheimer caddesi 20 numaralı binadaki seçim bürosunda oyunu kullanacak.
Sol Parti (Die Linke) adayı Yıldız Köremezli Erkiner ise oyunu Frankfurt'ta Beckenheimer Untergasse 1618'deki seçim sandığına oyunu atacak
.


TÜRK ADAYLAR 'İKİNCİ OY' DEDİ

Yeşiller Partisi milletvekili adayı Filiz Polat ile SPD’nin adayı Alptekin Kırcı, Türk kökenli seçmenlerden ikinci oyların partilere verildiğini söyleyerek 'Hangi partinin ne kadar oy alacağı ikinci oylar sonunda belli olacak. Bu nedenle bizler için ikinci oylar daha önemli' dediler.



TÜRK KÖKENLİ ADAYLAR NASIL DESTEKLENEBİLİR


-HESSEN EYALETİ

-Turgut Yüksel (Sosyal Demokrat Parti Eyalet listesinde 29. sıra adayı)
Seçim bölgesi 36 (Frankfurt am Main III)


SPD adayı Turgut Yüksel'in seçim seçim bölgesinde oturanlar (Frankfurt Bahnhof/Gutleut, Gallus, Merkez, Westend, Dornbusch, Eschersheim, Ginnheim semtlerindeki seçmenler) birinci oylarını, seçim pusulasında Turgut Yüksel'e işaretleyecek. İkinci oyu da, diğer pusulada SPD'ye vererek Turgut Yüksel'e bir kez daha destek vermiş olurlar.
Turgut Yüksel'in seçim bölgesinin dışında oturan seçmenler, ikinci oylarını SPD'ye vererek Turgut Yüksel'i destekleyebilirler. Birinci oylarını da kendi bölgelerindeki istediği adaya verebilir.


-Yankı Pürsün (Hür Demokrat Parti FDP Eyalet listesinde 23. sıra adayı)
Seçim bölgesi 37 (Frankfurt am Main IV)

FDP adayı Yankı Pürsün'ün seçim bölgesinde yaşayanlar (Schwanheim-Goldstein-Niederrad-Sachsenhausen-Oberrad'daki seçmenler) birinci oylarını, seçim pusulasında Yankı Pürsün'e verebilirler. İkinci oyu da diğer pusulada FDP'ye vererek Yankı Pürsün desteklenebilecek.
Yankı Pürsün'ün seçim bölgesinin dışında oturan seçmenler, ikinci oylarını FDP'ye vererek Yankı Pürsün'ü destekleyebilirler. Birinci oylarını da kendi bölgelerindeki istediği adaya verebilir.


-Mürvet Öztürk (Birlik 90/Yeşiller Eyalet listesinde 9. sıra adayı)
Seçim bölgesi 17 (Lahn-Dill II)

Yeşiller adayı Mürvet Öztürk'ün seçim bölgesinde yaşayanlar (Asslar, Braunfels, Hohenahr, Hüttenberg, Lahnau, Leun, Schöffengrund, Solms, Waldsolms ve Wetzlar kentlerinde yaşayan seçmenler) birinci oylarını, Mürvet Öztürk'e verebilirler. İkinci oylarını diğer pusulada Yeşiller Partisi'ni işaretleyerek, Mürvet Öztürk'ü bir kez daha destek vermiş olacaklar.
Bu seçim bölgesinin dışında oturanlar birinci oylarını kendi bölgesindeki arzu ettiği adaya, ikinci oyunu da Yeşiller'e vererek, Mürvet Öztürk'ü destekleyebilir.

-Yıldız Köremezli Erkiner (Sol Parti Eyalet listesinde 7. sıra adayı)

Sol Parti adayı Yıldız Köremezli Erkiner'in kendi seçim bölgesi olmadığı için, Hessen genelindeki seçmenler, ikinci oylarını Sol Parti'ye vererek, Yıldız Köremezli Erkiner'e destek vermiş olurlar.



AŞAÐI SAKSONYA

Filiz Polat (Birlik 90/Yeşiller Eyalet listesinde 7. sıra adayı)
Seçim bölgsi 75 (Bramsche)

Yeşiller adayı Filiz Polat'ın seçim bölgesinde yaşayanlar (Belm, Bohmte, Ostercappeln, Wallenhorst ve Bramsche kentindeki seçmenler), birinci oylarını, Filiz Polat'a verebilirler. İkinci oylarını diğer pusulada Yeşiller Partisi'ni işaretleyerek, Filiz Polat'ı bir kez daha destek vermiş olacaklar.
Bu seçim bölgesinin dışında oturanlar birinci oylarını kendi bölgesindeki arzu ettiği adaya, ikinci oyunu da Yeşiller'e vererek, Filiz Polat'a destekleyebilir.

Alptekin Kırcı (Sosyal Demokrat Parti SPD Eyalet listesinde 87. sıra adayı)
SPD adayı Alptekin Kırcı'nın kendi seçim bölgesi olmadığı için, SPD eyalet listesinden seçimlere katılıyor. Kırcı'ya destek vermek isteyenler Aşağı Saksonya genelindeki seçmenler, birinci oylarını bölgelerinde arzu ettikleri adaya, ikinci oylarını ise SPD'ye vererek Alptekin Kırcı'yı destekleyebilirler.







Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!