Sorularla Alman vatandaşlığı

Güncelleme Tarihi:

Sorularla Alman vatandaşlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 17:27

UZUN zamandır Almanya'da yaşayan her göçmen "yabancı" statüsünden kurtularak, hukuki açıdan endişe duymayacağı eşit haklara sahip konuma kavuşmak ister. Almanya'da bunun yolu Alman vatandaşlığından geçiyor. Ancak son 10 yılın vatandaşlık istatistikleri de gösteriyor ki, büyük bir göçmen kitlesi, şartları yerine getiriyor olmasına rağmen, Alman vatandaşlığına geçmekte tereddüt ediyor. Alman vatandaşlığına geçmek seçme ve seçilme, kamu hizmetlerinde çalışma hakkını birlikte getiriyor. Alman vatand

Haberin Devamı

- Vatandaşlığa geçme şartları neler?
* Vatandaşlığa geçme şartları madde madde şöyle:
* Başvuru esnasında geçerli oturma izni ya da hakkına sahip olmak.
* En az 8 yıldır yasal olarak Almanya'da oturuyor olmak.
* Başvuru esnasında geçerli oturma izni ya da oturma hakkına sahip olmak (Örneğin: Niederlassungserlaubnis)
* Geçimini sağlıyor olmak ve devletten yardım alıyor olmamak.
* Alman Anayasası'nı tanımak.
* Türk vatandaşlığından çıkmaya hazır olmak (bazı istisnalar hariç).
* Yeterli seviyede Almanca bilmek.
* Almanya'daki yasal ve toplumsal düzen ve yaşam biçimi hakkında bilgi sahibi olmak. (Vatandaşlık testi).
* Sabıkasız olmak.

- Nasıl bir oturma iznine sahip olmam gerekir?
Alman Vatandaşlık Yasası'nın (StAG) 10. maddesi Almanya'da en az 8 yıldır düzenli ve yasal olarak Almanya'da oturmuş olmayı öngörüyor. Vatandaşlık için süresiz oturma izni ya da oturma hakkı olması gerekiyor. Niederlassungserlaubnis varsa, süresiz oturma iznine sahipsiniz demektir. Duldung ya da süreli oturma izni yeterli değil. Eğitim ya da öğrenim için alınmış veya insani sebeplerle alınmış geçici oturma izinleri yasal oturum sayılmıyor.

- 8 yıldan daha az bir süredir Almanya'da oturuyorsam, başvuru yapamaz mıyım?
8 yıldır Almanya'da oturuyor olma şartı, bazı durumlarda 7 yıla düşürülebiliyor. Örneğin bir entegrasyon kursunu başarıyla bitirmek durumunda bu süre 7 yıla düşürülebilir.

- Çocuklarım ve eşim de benimle birlikte Alman vatandaşlığına geçebilir mi?
Eş ve çocuklar da verilecek dilekçelerle sizinle birlikte Alman vatandaşlığına geçebilir. Vatandaşlığa geçmek için gerekli oturum süresi, eş ve çocuklarda daha aşağıya çekilmiştir. Örneğin eşlerde, eğer ailenin birlikte yaşamı en az iki yıldır Almanya'da sürüyorsa, 4 yıllık oturum süresi yeterli kabul edilir. 16 yaşın altındaki çocuklarda ise normal durumda Almanya'da 3 yıllık oturum süresi yeterlidir. Eğer çocuk 6 yaşından küçükse, yaşının yarısına denk süreyi Almanya'da ailesi ile birlikte geçirmesi yeterlidir.

- Yeterli Almanca bilgisi eş ve çocuklardan da isteniyor mu?
Yeterli Almanca bilgisi eş ve çocuklardan da istenmektedir. Eğer diğer aile bireyleri yeterli Almanca biliyorsa, eşin eğitim durumu ve diğer zorluklar da gözönüne alınarak daha az bir Almanca bilgi düzeyi kabul edilebilir.
16 yaşından küçük çocuklardan anayasaya bağlılık açıklamasını imzalamaları istenmez. 16 yaşını doldurmuş çocukların dilekçesi kendi başına işlem görür ve tam ücret gerektirir. Ancak 23 yaşın altındaki gençlerin başvurularında geçimini kendi geliriyle temin etme koşulu aranmaz. Yasalar bir aile içinde tek vatandaşlık prensibinin gerçekleşmesini (tüm aile bireylerinin beraberce Alman vatandaşı olmasını) desteklemektedir. Ancak bu zorunlu değildir. Koşulları yerine getiren bir veli isterse yalnız veya çocuklarıyla ve eşiyle birlikte Alman vatandaşlığına geçebilir.

- Vatandaşlığa geçmek için gelir düzeyine bakılıyor mu?
Vatandaşlığa geçebilmek için kendi geçiminizi ve ailenizin geçimini devletten Hartz IV ya da sosyal yardım gibi yardımlar almaksızın sağlıyor olmanız gerekir. Kendi kusuru olmaksızın işsiz kalma durumunda işsizlik yardımı veya sosyal yardım almak bir engel teşkil etmez. Eğer başvuru sahibi 23 yaşının altında ise bu koşul aranmaz, gelir durumuna bakılmaz.

- Yeterli Almanca bilgisine sahip olduğumu nasıl belgeleyebilirim?
Vatandaşlığa geçmenin en önemli şartlarından biri de yazılı ve sözlü olarak yeterli Almanca bilgisine sahip olmak. Bunu şöyle belgeleyebilirsiniz:
* AB'nin belirlediği B1 düzeyinde Almanca diploma "Zertifikat Deutsch" veya dengi bir diploma.
* Almanca 4 yıllık başarılı bir okul eğitimi.
* İlköğretim (Hauptschule) okulunu başarıyla bitirmiş olmak veya daha yüksek bir okul mezunu olmak.
* Ortaokul, lise veya dengi bir okulda 10. sınıfa geçmiş olmak.
* Almanca dilinde üniversite veya yüksek okul ya da meslek eğitimini bitirmiş olmak.
* Eğer Almanca bildiğinizi ispatlayacak okul, kurs diplomaları yoksa, eyaletinizdeki uygulamaya göre sözlü bir testi başarmak gereklidir.

- Almanya'nın anayasal düzenine bağlı olduğumu nasıl ispat ederim?
Vatandaşlığa geçmek isteyen kişi, Almanya'daki özgürlükçü demokratik düzeni tanıdığını, onunla özdeşleştiğini gösteren anayasal düzene bağlılık belgesini imzalaması gerekiyor. Bu belgeyi imzalayan biri, hiç itirazsız insan hakları, kuvvetler ayrımı gibi ilkeleri tanıdığını, anayasa düşmanı herhangi bir etkinliğe ya da çalışmaya katılmadığını garanti etmiş oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!