Sorularla Alman vatandaşlığı -2.BÖLÜM-

Güncelleme Tarihi:

Sorularla Alman vatandaşlığı -2.BÖLÜM-
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 12:14

Alman vatandaşlığa geçme şartlarından olan vatandaşlık testi, bu teste nasıl hazırlanacağınız ve vatandaşlığa geçmek için hangi aşamalardan geçmeniz gerektiğinizi "sorularla vatandaşlık" yazı dizimizin bugünkü bölümünde bulacaksınız.

Haberin Devamı

- Almanya'daki hukuksal ve toplumsal düzenle yaşam biçimi hakkında bilgi sahibi olduğumu nasıl kanıtlayacağım?
Bunun için bir vatandaşlık testi yapılıyor. Vatandaşlık testi "Multiple Choice" denilen çoktan seçmeli test usulüyle yapılıyor. Toplam 33 soru bulunuyor. Sınavda her katılımcıya altmış dakika içinde cevaplaması gereken 33 soru içeren form veriliyor. Her soru için dört cevap şıkkı bulunuyor ve bunlardan doğru olanının işaretlenmesi gerekiyor. En az 17 soruya doğru cevabı veren, vatandaşlık sınavını kazanıyor. 30 soru "Demokrasi ve Yaşam", "Tarih ve Sorumluluk", "İnsan ve Toplum" konuları ile ilgili. 3 soru ise sınavın yapıldığı eyalet hakkında geliyor. Sınav açısından önem taşıyan tüm konular hakkında Genel Vatandaşlık Sınavı Soru Kataloğu ve vatandaşlık kursu için bağlayıcı olan öğretim programından yararlanabilirsiniz. Sınav için 25 Euro harç alınıyor. Sınavlar Volkshochschule denilen Halk Eğitim Merkezlerinde yapılıyor.

Herkes vatandaşlık testine girmek zorunda mı?
Hayır, Almanya’da okul bitirmiş olan kişiler vatandaşlık sınavından muaftır. Gerekli bilgi seviyesine bedensel, zihinsel veya ruhsal bir hastalık ya da özürden ya da yaşlılık nedeniyle sahip olamayan adaylar da sınavdan muaftır. Vatandaşlığa geçiş konusunda yetkili olan yerel makamlardan konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Vatandaşlık sınavına nasıl hazırlanırım?
Bunun için üç olanak var: Federal İçişleri Bakanlığı'nın www.bmi.bund.de internet sayfasında tüm soru kataloğu yer almaktadır. İsteyenler burdan hazırlanabilir. İkinci seçenek Volkshochschule denilen Halk Eğitim merkezlerinde vatandaşlık kurslarına katılabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise uzun süredir Almanya'da yaşıyorsanız, belirli şartlarda Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF)uyum kurslarına katılabilirsiniz.

- Sabıkasız olmak, hiç suç işlememek demek mi?
Vatandaşlığa geçebilmek için yurt içi veya yurt dışında hiç suç işlememiş olmak ve hakkınızda herhangi bir kovuşturma bulunmaması gerekiyor. En fazla 90 güne denk para cezasını aşmayan mahkumiyet veya 3 ayı geçmeyen tecilli hapis cezası buna engel teşkil etmez. Yukarıdaki sınırların altında kalan birden fazla cezalandırılma sürelerinin birbirine eklenmesi söz konusu değildir. Eğer daha fazla ceza alınmışsa, vatandaşlık dairesine danışmakta fayda vardır.

İZLENECEK ADIMLAR

- Vatandaşlığa geçmek için hangi aşamalardan geçiyorum?

1. Adım danışma:
Önce pasaportunuzla birlikte yaşadığınız yerdeki şehir idaresine (KVR) giderek vatandaşlık dairesine danışınız. Burda durumunuzla ilgili geniş bilgi ve başvuru dilekçesini alabilirsiniz.

2. adım dilekçe: Dilekçeyi vermek için randevu alın. 16 yaşını doldurmuş her yabancı kendisi dilekçe verebilir ve vatandaşlığa geçme süresi böylece başlar. 16 yaşın altındakiler için velileri başvuruda bulunabilir. Dilekçeye ek belgeler:
* Nüfus cüzdanı sureti
* Kazanç belgesi
* Yeterli Almanca bilgisini kanıtlayan diploma, okul belgesi
* Biyometrik fotoğraf

3. adım: Yeterli Almanca bilgisi ve anayasaya bağlılık: Dilekçe verildikten, sıra anayasaya bağlılık belgelerinin imzalanması ve yeterli Almanca bilindiğinin tespitine gelir. Belirtilen yeterli Almanca bilindiğinin kanıtı olabilecek bir diploma ve sertifika yoksa, bir test yapılması zorunludur.

Haberin Devamı

4. Adım teminat belgesi: Vatandaşlığa kabul edildiğiniz zaman, başvuru sahibine bir "Teminat Belgesi" (Einbürgerungszusicherung) verilir.

Türk vatandaşlığından çıkışın mümkün olmadığı, zarara yol açacağı veya sağlık nedenleriyle çıkış işlemleri takip ispatlandığı hallerde çıkış işlemi süreci söz konusu olmayacağından böyle durumlarda doğrudan çifte vatandaşlığın kabulü ile Alman vatandaşlığına geçilebilir.

5. Adım Türk vatandaşlığından çıkış izin belgesi: Bundan sonraki adım, pasaport, nüfus cüzdanı, fotoğraflar ve teminat belgesinin orijinali ile birlikte yetkili Türk Konsolosluğuna giderek, Türk vatandaşlığından çıkış başvurusunda bulunmaktır. Türk vatandaşlığından çıkışla ilgili her başvuru T.C. bakanlar kurulunca karara bağlandığı için işlem süresi uzun sürebilir. Bekleme süresi bittikten sonra konsolosluk haber gönderip, çıkış izin belgesinin alınabileceğini bildirir. Konsoloslukça verilen bu belge, vatandaşlıktan çıkış belgesi olmayıp çıkış izin belgesidir. Türk vatandaşlığından çıkış bu aşamada henüz kesinleşmemiştir. Bundan sonra, bu belgenin Almanca çevirisiyle birlikte Alman vatandaşlık dairesine verilmesi gerekmektedir.

6. Adım Alman vatandaşlığı belgesi: Türk vatandaşlığından çıkış izin belgesini verdikten sonra sıra işlem parası ödemeye geliyor. Yetişkinlerden 255 Euro, çocuklar için 51 Euro işlem parası alınıyor.

7. Adım Alman pasaportu ve nüfus cüzdanı başvurusu: Vatandaşlık belgesini aldığınızda, Alman vatandaşlığına geçmiş oluyorsunuz. Aynı gün pasaport ve nüfus cüzdanı için dilekçe verebilirsiniz.

- Alman vatandaşlığına geçmek ne kadar süre alıyor?
Vatandaşlığa geçiş süresi 6 ile 12 ay arasında zaman alabilir.

- Alman vatandaşlık belgesini aldığım zaman tekrar Türk konsolosluğuna giderek, durumu bildirmem gerekiyor mu?
Evet, Alman vatandaşlığı belgesi ve çevirisini Türk Konsolosluğuna giderek veriyorsunuz. Alman vatandaşlığı belgesi verildikten sonra, Türk vatandaşlığından çıkış işlemi kesinleşiyor ve başvuru sahibine çıkış belgesi veriliyor. Aynı zamanda Türk vatandaşlığından izinle çıkan kişilere Mavi Kart veriliyor.

MAVİ KART NEDİR?
Mavi Kart ile ilgili yasal düzenlemeye göre, izinle Türk vatandaşlığından ayrılanlar seçme seçilme, kamu hizmetine girme gibi bir kaç istisna dışında doğuştan Türk vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanırlar. Türkiye´de miras hakkından yararlanmak için veraset ilamı (miraşcılık belgesi) çıkartmak gerekmektedir. Okuyucumuz diğer kişilerle mirasçı olursa, bu mirasçılardan birinin çıkartacağı belgeden yararlanabilir, tapuda veya bankada işlem yaptırabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!