Sonunda yenilen Çeçe Sineği oldu

Güncelleme Tarihi:

Sonunda yenilen Çeçe Sineği oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2013 11:37

Afrika’da çeçe sineğinin ısırması sonucuuyku hastalığına yakalanan Türk HavaYolları’nda kabin memuru Ece Taşan, ilaç içinsüren zamanla yarışı kazandı.

Haberin Devamı

THY’de 2 yıldır kabin memuru olan İstanbul Üniversitesi mezunu İnci Ece Taşan (24), geçen günlerde görev için Afrika’ya gitti.

Döndüğünde rahatsızlanan Taşan’ı Afrika’da bir çeçe sineğinin ısırdığı ve ölümcül olabilen ‘uyku hastalığı’ bulaştırdığı anlaşıldı.

Özel Alman Hastanesi doktorları, hastalığın tedavisinde kullanılan ilacın bir an önce bulunması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine zamanla yarışmaya başlayan Taşan, sosyal paylaşım sitesi ‘Twitter’dan yardım istedi.

GANA’DA BULUNDU AMA...
Taşan’ın arkadaşları ‘Twitter’ üzerinden ilacın bulunması için kampanya başlatırken, genç hostesin ailesi, hastalığa çare olacak ilacı Gana’da buldu. Ancak ilaç uçağa alınmayınca İstanbul’a gelemedi.

Türkiye’de ilacı bulamayan Taşan Ailesi, Afrika ve Avrupa’daki akraba ve tanıdıkları ile irtibata geçti. İlaç Gana’da bulunsa da, uçağa alınmayınca İstanbul’a getirilemedi. Aile üyeleri daha sonra ilacın Fransa’da da bulunduğunu öğrendi.

Taşan Ailesi, ilacın bu ülkeden getirilmesi için temaslara geçti. Zamanla yarışan Taşan ve ailesi için müjdeli haber, Ankara’dan geldi. Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) hostesin durumuyla ilgili haberi sonrası devreye giren THY yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı, gerekli ilacı Ankara’da buldu. İlaç ilk uçakla Ankara’dan İstanbul’a getirildi ve genç kabin memurunun tedavisine başlandı.

İnci Ece Taşan, Twitter üzerinden, “Yıllarca ‘uyku böceği mi ısırdı, yok efendim uyku böceği oldun’ diye diye kendimi ısırttırdım. Ama bu kadar kötü bir şey olduğunu bilsem demezdim”; “Suramin veya pentamidin ilaçlarını bulabilen bana acil olarak ulaşsın lütfen. RT!” diyerek, Twitter üzerinden yardım istedi. Arkadaşları ve izleyenleri ilacın bir an önce bulunması için mini bir kampanya başlattı.

‘UYKU’ BULAŞTIRIYOR
ÇEÇE sineği ilk bakışta karasineğe benzeyen, küçük ama çok zararlı bir sinek. Uyku hastalığını bulaştırmasıyla bilinen bu kan emici sineğin, ‘Glossina’ cinsini oluşturan yaklaşık 21 türü var.

Türlerin çoğu Afrika’da, Sahra Çölü’nün güneyinde yaşar ve uyku hastalığı bulaştırır. Çeçe sineklerinin bölgelerine yolculuk yapılacaksa koruyucu ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Uyurken cibinlik veya benzeri yatak koruyucularının kullanması önemlidir.

Bölgede bulunan nehir kıyıları ve çalılıklardan uzak durulmalıdır. Sinek öldürücü ilaç ve kremler yararlı olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 50 milyon insan bu hastalık açısından risk altında. Yılda 66 bin kişi bu hastalıktan ölüyor. Sineğin ısırdığı yerde kırmızı renkli yaralar oluşuyor. Hastalık ilerlediğine parazit kan yolu ile beyne ulaşıyor ve bu bölgede iltihaplanmaya yol açıyor. Bu durumda kişide uykuya eğilim, felç, yürüyememe ve konuşmada bozukluk, bayılma, kişilik değişikliği gibi belirtiler görülür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!